Відбулось відкриття нових тендерних пропозицій

Як вже повідомлялося («Щотижневик АПТЕКА» № 49 (470) від 20 грудня 2004 р.), в грудні Міністерство охорони здоров’я України розпочало проведення тендерних закупівель лікарських засобів, імунобіологічних препаратів та медичної техніки на 2005 р. Так, 28 грудня 2004 р. в МОЗ України відбулась процедура відкриття тендерних пропозицій щодо закупівлі лікарських засобів для хворих онкологічного профілю в рамках Державної програми «Онкологія 2002–2004». Окрім членів постійного тендерного комітету МОЗ України, співробітників фармацевтичних та дистриб’юторських компаній, на цей захід були запрошені представники засобів масової інформації.

Відкриваючи засідання постійного тендерного комітету МОЗ України, його голова — Володимир Загородній, заступник міністра охорони здоров’я, — повідомив присутнім, що у зв’язку з підвищеною увагою до реалізації програми «Онкологія 2002–2004» та роботи тендерного комітету, зокрема, з боку засобів масової інформації та деяких центральних органів виконавчої влади, подальші заходи, пов’язані з оприлюдненням учасників тендерних торгів, їх перебігом та результатами, вирішено також проводити за участю журналістів. Приймаючи таке рішення, керівництво МОЗ України ставить за мету забезпечити належний рівень прозорості та інформування широких верств населення про роботу тендерного комітету.

Перед відкриттям тендерних пропозицій представники ТОВ «Фармацевтичний завод «Фармадом» виступили з вимогою не розпочинати цю процедуру, посилаючись на лист Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України № 55-35/1873 від 27 грудня 2004 р. В листі було рекомендовано МОЗ України припинити проведення торгів в частині укладання договору про закупівлю. В. Загородній зазначив, що укладання договорів відбувається після прийняття рішень тендерним комітетом, якому передує відкриття тендерних пропозицій і оцінка їх експертами (протягом 30 робочих днів після відкриття тендерних пропозицій).

Володимир Загородній оголошує учасників тендерних торгів по одному з лотів

Володимир Загородній оголошує учасників тендерних торгів по одному з лотів

За словами В. Загороднього, в Україні на сьогодні зареєстровано близько 800 тис. хворих онкологічного профілю. Переважна більшість з них не можуть самостійно придбати всі необхідні препарати. Тому МОЗ України, проводячи процедури, пов’язані з тендерними закупівлями, керується лише одним — необхідністю вчасного забезпечення хворих ефективними і якісними лікарськими засобами. Саме це прагнення лягло в основу формування вимог до змісту пакета тендерної документації, який мають подати до МОЗ України фармацевтичні підприємства, що бажають брати участь в тендерних торгах. Зокрема, звіти компаній про позитивний досвід застосування запропонованих ними онкопрепаратів у спеціалізованих лікувально-профілактичних установах дають змогу краще оцінити продукцію не лише за фармакоекономічними показниками, а й з позицій її ефективності та якості. Окрім того, ці вимоги не суперечать чинному законодавству України. Що стосується якісного та кількісного складу замовлень МОЗ України на тендерну закупівлю онкопрепаратів, то до його формування залучаються провідні вітчизняні фахівці-онкологи з відповідних лікувально-діагностичних та науково-дослідних установ нашої держави. Зміст заявок на закупівлю онкопрепаратів також формується на основі замовлень регіональних управлінь МОЗ України, які, в свою чергу, складають за зверненнями лікарів-онкологів з областей. «Сьогодні тільки вони найкраще можуть знати потреби онкохворих у відповідних лікарських засобах, ніхто окрім лікарів не зможе належним чином зорієнтуватись в «морі» препаратів, яких в Україні на сьогодні вже зареєстровано понад 6,5 тис. найменувань,» — заявив В. Загородній.

В 2004 р. заплановані асигнування на придбання медичної техніки становили 476,6 млн грн. В результаті запровадження раціональних підходів до використання бюджетних коштів та дотримання принципів неупередженого проведення тендерних закупівель медичного обладнання вдалося досягнути значної економії державних коштів. При закупівлі медичного обладнання вітчизняного виробництва економія від запланованого в середньому становить близько 10–15%, імпортного — до 10–25%. Заощаджені таким чином кошти тендерний комітет МОЗ України використовує для проведення додаткових закупівель.

В. Загородній звернув увагу на важливість своєчасного проведення процедур тендерних торгів, оскільки на належне документальне оформлення процедур, пов’язаних із закупівлею препаратів, відводиться до 45 діб, на поставку продукції — до 30. Тому навіть при проведенні тендерних торгів наприкінці грудня лікарські засоби зможуть надійти до хворих лише в середині весни наступного року і найменша затримка може значно відстрочити цей термін. n

Олександр Сіроштан, фото автора

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті