ПРОСТАПОЛ та НЕФРОЛефективні вітчизняні фітопрепарати для лікування урологічних захворювань

Застосування лікарських засобів рослинного походження з лікувально-профілактичною метою привертає все більшу увагу фахівців. У багатьох розвинених країнах світу 80% населення застосовує фітопрепарати з лікувально-профілактичною метою (Т. Гарник та співавт., 2001). Препарати, виготовлені з лікарських рослин, користуються значною популярністю завдяки своїй ефективності та безпеці застосування. Крім того, вони добре переносяться пацієнтами, тому можуть використовуватися протягом тривалого часу. Практично єдиним протипоказанням до застосування фітопрепарату є підвищена чутливість до певного його компонента. Багато фахівців вважає доцільним комбіноване використання синтетичних лікарських засобів та фітопрепаратів, у зв’язку з чим сучасні схеми лікування різноманітних захворювань включають препарати, виготовлені з рослинної сировини.

На українському фармацевтичному ринку з’явилися нові лікарські засоби, що випускає ВАТ «Фармак», виготовлені на основі лікарських рослин за сучасними технологіями, — ПРОСТАПОЛ для лікування захворювань передміхурової залози та НЕФРОЛ — нирок.

ПРОСТАПОЛ

Доброякісна гіперплазія передміхурової залози (ДГПЗ) є поширеним захворюванням, яке супроводжується порушенням відходження сечі із сечового міхура та больовим синдромом. Якщо своєчасно не проводити фармакотерапію ДГПЗ, то виникає ризик розвитку серйозних ускладнень — гострої затримки сечі, масивної гематурії, запалення сечових шляхів, уролітіазу, а в деяких випадках — ниркової недостатності (Nickel J.C., Roehrborn C.G., 2000). Необхідно звернути увагу на той факт, що ДГПЗ виявляють майже у 50% чоловіків віком понад 60 років та у 90% чоловіків віком понад 80 років. Навіть у молодих людей спостерігається порушення відходження сечі із сечового міхура (McConnell J.D., 1998).

На сьогодні етіологія ДГПЗ до кінця не з’ясована. Вважають, що в основі захворювання лежить проліферація клітин паренхіми та строми передміхурової залози внаслідок порушення молекулярних механізмів апоптозу (програмована загибель клітини). Внаслідок цього кількість клітин збільшується, що призводить до механічного стискування сечових шляхів. Крім того, підвищується тонус гладких м’язів передміхурової залози, що є важливим фактором у розвитку симптомів порушення пасажу сечі через уретру та виникнення больового синдрому (Bartsch G., 1979; McConnell J.D., 1998).

Фахівці вважають, що терапія ДГПЗ повинна включати блокатори a-адренорецепторів, інгібітори 5-a-редуктази та фітопрепарати (Nickel J.C., Roehrborn C.G., 2000). Для багатьох хворих фітопрепарати є привабливою альтернативою синтетичним лікарським засобам.

Нині широко використовуються фітопрепарати, збагачені фітостеролами, фітоестрогенами, терпеноїдами, жирними кислотами, лектинами, рослинною олією, полісахаридами та флавоноїдами (Dreikorn K. et al., 1998). Зазначені речовини пригнічують активність 5-a-редуктази, ароматази та виділення факторів росту, виявляють антиандрогенний/антиестрогенний вплив, протизапальний та протинабряковий ефекти, зменшують вміст глобуліну, який зв’язує статеві гормони в крові, виступають у ролі скавенджерів (пасток) вільних радикалів, знижують тонус сечових шляхів та блокують a-адренорецептори (Dreikorn K. et al., 1998).

До складу ПРОСТАПОЛУ входить трава грициків (3 г), трава звіробою продірявленого (2 г), трава золотарника звичайного (2 г), трава реп’яха звичайного (2 г), суцвіття арніки гірської (1 г), кореневища валеріани лікарської з коренями (10 г), що містять подібні біологічно активні речовини, а також спирт етиловий як допоміжна речовина (до 100 мл). ПРОСТАПОЛ зменшує тонус гладких м’язів передміхурової залози, полегшує сечовипускання, підвищує еластичність тканин залози, уповільнює процес її гіпертрофії.

Препарат застосовують як допоміжний засіб на початкових стадіях гіпертрофії передміхурової залози, що супроводжується утрудненням сечовипускання, нічним нетриманням сечі, неспецифічними запальними захворюваннями сечових шляхів. Єдиним протипоказанням до застосування ПРОСТАПОЛУ є індивідуальна непереносимість одного з компонентів препарату.

НЕФРОЛ

Сечокам’яна хвороба — поширене захворювання, що уражує людей різних вікових груп, — від дітей до осіб похилого віку. Сьогодні в розвинених країнах світу у 15% чоловіків та 6% жінок діагностується сечокам’яна хвороба, яка супроводжується наявністю конкрементів у різних відділах сечовидільних органів (Bihl G., Meyers A., 2001).

Основним механізмом утворення ниркових каменів є порушення обміну речовин, що призводить до утворення нерозчинних солей, які, випадаючи в осад та консолідуючись, формують конкременти. До складу цих патологічних утворень можуть входити урати, фосфати, оксалати та інші солі, які накопичуються в ході катаболізму білків та амінокислот. Важливими факторами ризику розвитку даного захворювання є підвищена концентрація в сечі так званих речовин-промоторів — кальцію, уратів, цистину та натрію, а також нестача речовин — інгібіторів уролітіазу — магнію, цитрату та нефрокальцину. Крім того, важливу роль у розвитку уролітіазу відіграють вживання жорсткої води з високим вмістом солей кальцію, гострої та кислої їжі, що підвищує кислотність сечі, гіповітаміноз, травми та захворювання кісток, хронічні захворювання травного тракту, значне зневоднення організму, різноманітні захворювання нирок та інших органів сечостатевої системи (Manthey D.E., Teichman J., 2001).

Конкременти можуть спричиняти напади гострої ниркової коліки, що виникають унаслідок дегідратації організму, зниженого сечовиділення, підвищеного споживання продуктів, багатих на білки, виконання важких фізичних вправ та вживання деяких синтетичних лікарських засобів. Гостра ниркова коліка проявляється вираженим больовим синдромом та різними симптомами порушеного сечовиділення. Конкременти, діаметр яких не перевищує 5 мм, можуть спонтанно виходити із сечею, тим часом як камені діаметром понад 2 см потребують застосування екстракорпоральної літотрипсії. При цьому потрібно враховувати хімічний склад конкременту та призначити спеціальну дієту (Bihl G., Meyers A., 2001).

Фітотерапія сечокам’яної хвороби сприяє нормалізації обміну речовин, поліпшенню розчинності солей у сечі, а також запобігає розвитку вторинної інфекції сечовидільних органів.

Перспективним у цьому відношенні є фітопрепарат, який випускає ВАТ «Фармак», — НЕФРОЛ. До складу НЕФРОЛУ входять коріння марени красильної (4,24 г), плоди аммі зубної (3 г), трава золотарника звичайного (5,68 г), кореневища ехінацеї пурпурової з коренями (1,14 г), трава кульбаби з коренями (4,08 г), насіння петрушки (1,08 г), біляплідник квасолі звичайної (0,78 г), а також спирт етиловий (до 100 мл) як допоміжна речовина. НЕФРОЛ має вигляд прозорої рідини бурого кольору з духмяним запахом трав. Препарат виявляє спазмолітичну, діуретичну, салуретичну і протизапальну дію, справляє антитоксичний вплив за рахунок зв’язування токсичних метаболітів з наступною елімінацією їх з організму. Стероїди, що входять до складу НЕФРОЛУ, гальмують абсорбцію холестерину в кишечнику.

НЕФРОЛ використовується як допоміжний засіб для лікування та профілактики захворювань сечовидільних органів, головним чином сечокам’яної хвороби, а також після подрібнення сечових каменів. Єдиним протипоказанням до прийому препарату є підвищена чутливість до його компонентів.

Таким чином, ПРОСТАПОЛ та НЕФРОЛ є ефективними лікарськими засобами, які застосовують для лікування найпоширеніших захворювань сечостатевої системи. Вони виготовлені за сучасними технологіями. Важливою перевагою цих лікарських засобів є відсутність протипоказань (окрім індивідуальної чутливості до компонентів препарату) та побічних реакцій, зручність використання, проста схема дозування. Застосування ПРОСТАПОЛУ і НЕФРОЛУ можна поєднувати із синтетичними препаратами.

За матеріалами, наданими ВАТ «Фармак»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті