ДІАНОРМЕТ Нове — це добре забуте старе

Метформін уперше синтезовано у 1929 р. Початок використання його припадає на 1957 р. Застосування препарату значно рідше супроводжувалося розвитком лактат-ацидозу, ніж його попередниками, і він продовжував залишатися на ринку.

На цей час метформін — єдиний бігуанід, який рекомендовано до застосування Європейською Групою з розробки тактики ведення хворого на цукровий діабет ІІ типу. «Настільний посібник з цукрового діабету другого типу», що його у 1999 р. видала Міжнародна Федерація діабету (IDF), називає метформін першим у списку рекомендованих до застосування пероральних цукрознижувальних препаратів.

В Україні метформін випускає ВАТ «Фармак» під торговою назвою ДІАНОРМЕТ.

ДІАНОРМЕТ підвищує чутливість периферичних тканин до інсуліну (переважно поперечносмугастих м’язів, меншою мірою — жирової тканини). У різних тканинах ДІАНОРМЕТ підсилює зв’язування інсуліну з рецепторами, при цьому збільшується утилізація глюкози клітинами кишкового епітелію, головного мозку, печінки, шкіри і мозкового шару нирок.

ДІАНОРМЕТ у хворих на цукровий діабет ІІ типу і з ожирінням, і з нормальною масою тіла знижує підвищене утворення глюкози у печінці, про що свідчить зниження рівня глікемії натще.

ДІАНОРМЕТ виявляє анорексигенний ефект, тобто знижує апетит, що, природно, зменшує кількість споживаної їжі і знижує концентрацію глюкози в крові. Зниження апетиту виявляє і непрямий ефект — сприяє зменшенню маси тіла, а отже, зниженню ступеня ожиріння — одного з найважливіших факторів тканинної інсулінорезистентності, що лежить в основі патогенезу гіперглікемії при цукровому діабеті ІІ типу.

Природно, що зниження інсулінорезистентності та зменшення маси тіла можуть сприяти зменшенню гіперінсулінемії, характерної для більшості хворих на цукровий діабет. Таким чином, застосування ДІАНОРМЕТУ розриває «порочне коло» патогенезу цукрового діабету ІІ типу.

ДІАНОРМЕТ уповільнює всмоктування вуглеводів у кишечнику, що сприяє згладжуванню піків постпрандіальної гіперглікемії.

Таким чином, за сукупністю даних дію ДІАНОРМЕТУ при цукровому діабеті ІІ типу можна охарактеризувати навіть не як істинно гіпоглікемічну (цукрознижувальну), а скоріше як антигіперглікемічну, тобто як таку, що перешкоджає виникненню гіперглікемії. Це підтверджується ще й тим, що клінічне застосування бігуанідів практично не призводить до гіпоглікемії. Антигіперглікемічна дія ДІАНОРМЕТУ особливо виражена після вживання їжі. Унаслідок тривалого застосування ДІАНОРМЕТУ знижується рівень глікозильованого гемоглобіну, відповідно досягається компенсація порушень вуглеводного обміну.

Фармакотерапевтична дія ДІАНОРМЕТУ охоплює цілий спектр порушень гомеостазу, характерних для цукрового діабету ІІ типу: поліпшує показники вуглеводного та жирового обміну, реологічні властивості крові (схема), сприяє зменшенню маси тіла.

p_333_12_250302_IMG1.gif (12957 bytes)

Таким чином, ДІАНОРМЕТ впливає не тільки на вуглеводний обмін у хворих на цукровий діабет ІІ типу, а й на фактори ризику його розвитку — гіперліпідемію, атеротромбоз, збільшену масу тіла, артеріальну гіпертензію. Відповідно до рекомендацій Міжнародної Федерації діабету, основним показанням до застосування метформіну є цукровий діабет ІІ типу, поєднаний з ожирінням та/чи гіперліпідемією. Однак на практиці ДІАНОРМЕТ ефективний і у хворих на цукровий діабет ІІ типу без ожиріння.

Дози ДІАНОРМЕТУ, як і будь-яких інших пероральних протидіабетичних препаратів, підбирають індивідуально, з урахуванням рівня глюкози в крові. Разова доза ДІАНОРМЕТУ — 500–850 мг, максимальна добова — 2,5–3 г. У більшості хворих препарат виявляє ефект у середній добовій дозі 2–2,5 г. Лікування починають, звичайно, з невисокої дози (500–850 мг на добу), у разі необхідності підвищують її на 500 мг з інтервалом не менше 1 тиж. Найчастіше ДІАНОРМЕТ приймають 2, іноді 3 рази на добу.

Щоб запобігти розвитку побічних ефектів з боку травного тракту, препарат рекомендується приймати під час чи відразу після їди.

Показники вуглеводного обміну поліпшуються звичайно через 1–2 тиж після початку прийому ДІАНОРМЕТУ, хоча іноді зниження рівня глікемії відзначають уже в 1-й день прийому препарату.

ДІАНОРМЕТ можна використовувати не тільки як монотерапію, але й у комбінації з препаратами сульфонілсечовини та інсуліном.

Варто також зазначити, що поряд з Фармасулінами — людськими генно-інженерними інсулінами, ІЗОДИБУТОМ — оригінальним препаратом для лікування та профілактики ускладнень цукрового діабету, ДІАНОРМЕТ (метформін) став частиною комплексної програми ВАТ «Фармак» щодо забезпечення хворих на цукровий діабет в Україні високоякісними і доступними за ціною препаратами.

За матеріалами,
наданими ВАТ «Фармак»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті