Всеукраїнська аптечна асоціаціяЛист від 17.04.2002 за № 14

Міністру охорони здоров’я України
В.Ф. Москаленку

Вельмишановний Віталію Федоровичу!

Всеукраїнська аптечна асоціація підтримує пропозицію Української організації роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості України про необхідність доопрацювання проекту закону України «Про лікарські засоби», який було запропоновано на розгляд Верховної Ради України народним депутатом П.Порошенком, шляхом фахового і громадського обговорення та внесення відповідних зауважень і пропозицій.

Зазначений проект Закону — крок назад в організації діяльності щодо реалізації лікарських засобів. У проекті постійно наводяться посилання на Європейське законодавство, у той же час подаються умови для розширення аптечної мережі за рахунок аптечних пунктів і кіосків з метою реалізації безрецептурних та рецептурних лікарських засобів. На думку членів Асоціації, на цей час створення аптечних кіосків уже не виправдане, не кажучи про надання їм дозволу на реалізацію ліків рецептурної групи.

Існують і інші принципові зауваження щодо зазначеного проекту Закону. Тому обговорення його особливо актуальне у зв’язку з наявністю проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про впорядкування діяльності у сфері обігу лікарських засобів». Цей нормативний документ, який, на думку фахівців, найбільш вдалий за останній час, вступає у принципові протиріччя із згаданим проектом Закону з багатьох аспектів обігу лікарських засобів.

У фармацевтичної спільноти викликає занепокоєння той факт, що різні підрозділи МОЗ України готують нормативні акти, вимоги яких не узгоджені.

Прикладом неузгодженості є прийняті нещодавно накази МОЗ України від 19.03.2002 р. № 103 «Лікарські засоби. Належна практика дистрибуції» та від 30.10.2001 р. № 436 «Про затвердження Інструкції про порядок контролю якості лікарських засобів під час оптової та роздрібної торгівлі».

Така ситуація вкрай негативно впливає на практичну діяльність аптечних закладів щодо медикаментозного забезпечення населення та закладів охорони здоров’я.

У зв’язку з викладеним фармацевтична спільнота просить Вас, шановний Віталію Федоровичу, дати вказівку відповідним підрозділам МОЗ України доопрацювати зазначені документи і в подальшому запровадити обговорення проектів усіх законів, нормативних актів, що стосуються важливих аспектів аптечної справи, серед практиків фармації та провідних науковців фармацевтичної галузі.

За дорученням Правління
Всеукраїнської аптечної асоціації
Президент

В.М. Москаленко

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті