Святкові вітання та серйозна розмова

14 червня 2002 р. у конференц-залі Міністерства охорони здоров’я України відбулася зустріч міністра охорони здоров’я Віталія Москаленка з представниками засобів масової інформації з нагоди Дня медичного працівника. Міністр привітав медичних працівників України з професійним святом і побажав наснаги у їх необхідній та суспільно корисній праці. З нагоди свята видано Указ Президента України про нагородження 35 українських лікарів орденом «За заслуги» І та ІІ ступеня та присвоєння звання «Заслужений лікар України», «Заслужений діяч науки і техніки» та «Заслужений діяч охорони здоров’я».

Міністр розповів присутнім про стан системи охорони здоров’я України, а також про результати 55-ї сесії Всесвітньої асамблеї охорони здоров’я, що відбулася 19 травня 2002 р., в роботі якої він взяв участь.

Сьогодні в Україні працюють понад 1 млн медичних працівників. Поліпшився стан фінансового забезпечення галузі.

Покращались основні показники здоров’я населення, це безперечно заслуга і вітчизняних медичних працівників. Вселяє надію позитивна динаміка народжуваності у 15 областях України.

Міністерство охорони здоров’я запровадило рейтингову систему моніторингу основних показників охорони здоров’я. Важливість запровадження цієї системи беззаперечна. Зокрема визначено, що показники здоров’я населення найкращі у Вінницькій, Черкаській та Закарпатській областях, а найгірші — в Одеській області та в місті Севастополі.

Не оминув Віталій Москаленко і проблем галузі. Одна з найгостріших — низький рівень заробітної плати у бюджетному секторі. На сьогодні рівень заробітної плати медичних працівників на 20-й позиції серед 22 основних галузей народного господарства, що, враховуючи високий рівень підготовки медичних працівників та важкі умови праці, неприпустимо.

Одне з найважливіших питань, що цікавлять громадськість сьогодні, це реакція Міністерства охорони здоров’я на рішення Конституційного суду України № 1–13/2002 від 4 червня 2002 р. у справі «Про безплатну медичну допомогу» («Щотижневик АПТЕКА», № 23 (344) від 10 червня 2002 р.).

Міністерством охорони здоров’я України разом з органами правопорядку розпочало перевірку стану надання платних послуг у державних і комунальних закладах охорони здоров’я, а також приведення їх у відповідність до рішення Конституційного суду. Віталій Москаленко не виключає можливості прискорення запровадження страхової медицини у зв’язку з прийняттям зазначеного документа.

Прем’єр-міністр України доручив Міністерству охорони здоров’я, Міністерству фінансів, Міністерству економіки та Міністерству юстиції України проаналізувати ймовірні наслідки виконання рішення Конституційного суду України, та внести конкретні пропозиції.

Віталій Москаленко зазначив, що очевидним наслідком виконання рішення Конституційного суду України буде погіршення діяльності фінансування закладів охорони здоров’я та обмеження обсягів надання медичної допомоги населенню. Розглядаються можливі шляхи вирішення цієї проблеми: економічні заходи (збільшення державних видатків на охорону здоров’я), юридичні та нормативні.

Згідно з прогнозом міністра, можливі чотири варіанти розвитку подій після прийняття зазначеного рішення Конституційного суду. Перший: узгодження переліків платних послуг, які зможуть надавати лікувальні заклади державної та комунальної форм власності. Йдеться про рівень комфорту, що супроводжує надання медичної допомоги, проте досягти взаєморозуміння з цього приводу з Конституційним судом не вдалося.

Другий варіант — повернутися до гарантованого рівня надання медичної допомоги, що повинно бути затверджено Урядом. Зразком вирішення цього питання може стати досвід Російської Федерації. Інші варіанти — прийняття закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування» та зміни законодавства всіх рівнів аж до певних положень Конституції України.

Віталій Москаленко не виключає, що вже на початку 2003 р. Уряд запропонує узгоджений механізм запровадження медичного страхування, який передбачатиме, що внески на загальне страхування будуть включати певну частку на медичне страхування. Вирішення цього питання вірогідно відбуватиметься шляхом внесення змін до Бюджетного кодексу та видання відповідних постанов Уряду, що стане правовою основою для створення накопичувальної системи обов’язкового медичного страхування у нашій країні.

Міністр вбачає три можливі шляхи запровадження медичного страхування у зв’язку з прийняттям рішення Конституційного суду України: видання окремого закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне медичне страхування», внесення змін до основ законодавства про охорону здоров’я чи внесення змін до Конституції України.

Прес-служба
«Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті