Світовий банк схвалив позику Україні

19 грудня 2002 р. у Вашингтоні Світовий банк схвалив позику Україні на суму 60 млн дол. США для реалізації Проекту здійснення контролю за епідеміями туберкульозу (ТБ) та ВІЛ/СНІДу. Протокол між Україною та Світовим банком про надання пільгової позики було підписано 18 жовтня 2002 р. (докладніше див. «Щотижневик АПТЕКА», № 42 (363) від 28 жовтня 2002 р.).

Україна стала першою з країн Європи та Середньої Азії, для якої Рада директорів Банку ухвалила надання позики для боротьби з ТБ та ВІЛ/СНІДом. Мета проекту — підтримати зусилля уряду, спрямовані на зниження захворюваності та смертності від цих інфекційних захворювань завдяки наданню необхідних ресурсів для здійснення двох Національних програм — «Національної програми боротьби із захворюванням на туберкульоз на 2002–2005 рр.» та «Національної програми профілактики захворювання на ВІЛ/СНІД на 2001–2003 рр.».

На думку Лука Барбоне, регіонального директора Світового банку щодо питань України, Білорусі та Молдови, Україна має всі підстави пишатися тим, що вона стала першою в Європейському регіоні країною, що розпочинає впровадження цього важливого проекту. Кошти, надані Світовим банком та іншими міжнародними фінансовими установами-донорами, допоможуть урядові реалізувати низьковитратні стратегії профілактики, діагностики та протиепідемічних заходів і розбудувати необхідний для досягнення цієї мети інституційний потенціал шляхом підготовки відповідного медичного персоналу та втілення систем для здійснення нагляду та контролю за розвитком зазначених епідемій.

Проект здійснення контролю за епідеміями ТБ та ВІЛ/СНІДу включає три компоненти:

Компонент I. Запобігання поширенню ТБ. МОЗ України матиме змогу здійснювати контроль за поширенням епідемії ТБ (зокрема, резистентного до фармакотерапії) і збільшувати можливості країни в цій галузі, МОЗ та Кабінету Міністрів України відкриється можливість для реалізації Національної програми боротьби з ТБ як на центральному, так і на регіональному рівні (25 областей України). Запобігання поширенню ТБ передбачає:

  • підготовку та навчання фахівців;

  • діагностику;

  • лікування;

  • проведення кампанії з інформування громадськості;

  • контроль та оцінку.

Компонент II. Запобігання поширенню ВІЛ/СНІДу. Четверта програма профілактики захворювання на ВІЛ/СНІД, прийнята урядом України 11 липня 2001 р., спрямована на:

  • стабілізацію епідеміологічної ситуації в країні;

  • обмеження ризикованої поведінки осіб молодого віку;

  • зниження соціальної напруженості в суспільстві та негативних наслідків епідемії.

Уряд звернувся до Світового банку з проханням надати фінансову і технічну допомогу для задоволення найбільш термінових вимог його програми. З огляду на відносно ранню стадію епідемії, фінансування буде спрямовано на виконання цільових заходів з тим, щоб запобігти подальшому поширенню вірусу серед населення. Передбачається проведення:

  • профілактичних заходів;

  • заходів, пов’язаних з лікуванням;

  • догляду за особами, інфікованими ВІЛ/СНІДом;

  • зміцнення діагностично-лікувальної бази.

Компонент III. Заходи, спрямовані на боротьбу з ТБ та ВІЛ/СНІДом у пенітенціарній системі. Фінансування заходів щодо здійснення контролю за ТБ та ВІЛ/СНІДом у місцях позбавлення волі запроваджено як окремий компонент з огляду на те, що система виконання покарань є автономною системою центрального підпорядкування. Підкомпонент щодо боротьби з ТБ включає: вдосконалення діагностики, лікування та моніторинг захворюваності. Підкомпонент щодо боротьби з ВІЛ/СНІДом дасть змогу поліпшити профілактику захворювання серед ув’язнених шляхом:

  • поширення існуючих програм профілактики по всій системі;

  • запобігання передачі вірусу від матері до дитини;

  • лікування дітей віком до 3 років.

Загальна вартість Проекту здійснення контролю за епідеміями ТБ та ВІЛ/СНІДу становить 77 млн дол. США, в тому числі позика Банку — 60 млн дол. США і внески Кабінету Міністрів України 17 млн дол. США. Позика надається за стандартною процентною ставкою Світового банку, що встановлюється для позик в одній валюті (доларах) і підлягає погашенню протягом 20 років, включаючи п’ятирічний пільговий термін. З часу приєднання у 1992 р. України до Світового банку його зобов’язання щодо нашої країни склали понад 3,4 млрд дол. США, які буде здійснено із застосуванням 25 фінансових операцій.

За матеріалами сайта www.worldbank.org.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті