ПЕКТОСОЛ:ефективний засіб для усунення кашлю

Про цілющі властивості багатьох рослин відомо з прадавніх часів (близько 3 тис. років до н. е.). Лікарські рослини беруть участь у метаболізмі, впливаючи на діяльність органів та систем організму людини, їх функціональну активність. Звідси переконання багатьох дослідників, що «в  природі немає хвороб, проти яких у рослинному світі не утворилися б десятки цілющих речовин» (Нуралієв Ю., 1988). Застосування лікарських рослин у лікуванні захворювань органів дихання має багатовікову традицію. Дуже часто — це єдиний засіб, спроможний допомогти хворому. Найпоширеніший симптом захворювань бронхолегеневої системи — кашель, який сприяє швидшому видаленню небажаних субстанцій з дихальних шляхів, таким чином поліпшуючи їх прохідність та відновлюючи мукоциліарний транспорт бронхіального секрету.

ЗАСАДИ ТЕРАПІЇ

Необхідність призначення протикашльової терапії виникає головним чином за наявності непродуктивного сухого, нав’язливого кашлю. Особливість сухого непродуктивного кашлю полягає в тому, що він не сприяє евакуації секрету, який накопичується в дихальних шляхах, не звільняє рецептори слизової оболонки дихальних шляхів від його подразнювального впливу.

Ефективність терапії характеризується, по суті, посиленням кашлю внаслідок перетворення із сухого непродуктивного на вологий продуктивний і врешті сприяє його усуненню. Пригнічувати кашльовий рефлекс можна тільки в тому разі, коли кашель надто інтенсивний, заважає сну, виснажує хворого, супроводжується блюванням і при високому ризику розвитку аспірації. Перетворення сухого непродуктивного кашлю на вологий продуктивний досягають шляхом разрідження мокротиння, поліпшення стану слизової оболонки бронхів. Таку властивість мають протикашльові лікарські засоби (ЛЗ) периферичної дії.

До ЛЗ, які сприяють очищенню бронхіального дерева, належить ПЕКТОСОЛ виробництва ВАТ «Фармак». Препарат чинить відхаркувальну, протикашльову та спазмолітичну дію, а також має антибактеріальні та протизапальні властивості.

СКЛАДОВІ ПЕКТОСОЛУ

ПЕКТОСОЛ містить спиртові екстракти з кореня оману, моху ісландського, кореня мильнянки лікарської, трави гісопу, чебрецю та гліцерин. Кожний компонент ПЕКТОСОЛУ — цінна лікарська речовина з широким спектром дії.

Корінь оману. Завдяки ефірним оліям, зокрема, алантової, що містяться в кореневищах і коренях, оман чинить відхаркувальну дію. Застосування оману як протикашльового засобу зумовлене також обволікаючою здатністю та заспокійливою дією по відношенню до слизових оболонок бронхіального дерева.

Корінь мильнянки лікарської. Діючі речовини — сапоніни — сприяють розрідженню густого бронхіального слизу.

Ісландський мох. До 70% рослини містить слиз.

Серед органічних кислот потрібно виділити усніновокислий натрій, який чинить бактерицидну дію проти збудника туберкульозу.

Крім того, до складу моху входять йод, ферменти та вітаміни (A, B1, B12). Завдяки слизу ісландський мох зм’якшує подразнення слизової оболонки ротової порожнини, горла, шлунка і кишечнику.

Гісоп. Містить тритерпеноїди (полімонілгенін, камеліагенін), стероїди, сапоніни тритерпенові, фенолкарбонові кислоти та їх похідну хлорогенову кислоту, флавоноїди (мірицетин, кверцетин, акацетин), ефірні олії. Траву гісопу застосовують в основному як відхаркувальний і седативний засіб, переважно у пацієнтів із хронічним бронхітом. Вона ефективна при скупченні слизу в дихальних шляхах як відхаркувальний засіб, особливо в ослаблених хворих, осіб літнього віку.

Чебрець. Головний компонент ефірної олії, отриманої з чебрецю, — тимол (20–40%), до її складу також входять карвакрол, борнеол, ліналоол і пінен. Тимол справляє бактерицидний та дезінфекційний вплив. У народній медицині чебрець широко використовують при лікуванні хворих на кашлюк.

Компоненти, що входять до складу препарату ПЕКТОСОЛ, гармонійно доповнюють один одного, підсилюючи фармакологічні ефекти і розширюючи діапазон лікувальних властивостей (таблиця).

Таблиця

Фармакологічні властивості та показання до застосування компонентів, що входять до складу ПЕКТОСОЛУ

Лікарська рослинна сировина

Кількість в 100 г готового препарату, г

Діюча речовина

Фармакологічний ефект

Показання до застосування

Корінь оману

27

Ефірні олії, які містять сесквітерпенові лактони та інулін

Виражений протизапальний, відхаркувальний, розріджує в’язке мокротиння, активізує розумову та фізичну діяльність

Запальні захворювання верхніх дихальних шляхів

Мох ісландський

18

Антибіотики, органічні кислоти

Протизапальний, відхаркувальний, протимікробний

Бронхіт, бронхопневмонія, бронхоектазія, туберкульоз

Корінь мильнянки лікарської

9

Сапоніни (сапонарин, сапорубрин), вуглеводи, пектини

Противірусний, протимікробний, протизапальний, потогінний, протиревматичний, розріджує мокротиння

Гострий та хронічний бронхіт, пневмонія, ларингіт

Трава гісопу

18

Ефірні олії, урсолова кислота, глікозиди

Антисептичний, протикашльовий, протизапальний; тонізуюча дія на  ЦНС

Запальні захворювання верхніх дихальних шляхів, бронхіальна астма

Чебрець

18

Тимол

Бактерицидний, відхаркувальний, антиспазматичний, стимулює активність війчастого епітелію дихальних шляхів та збільшує кількість секреторних виділень із слизових оболонок

Кашлюк, бронхіт

ОСОБЛИВОСТІ МЕХАНІЗМУ ДІЇ ПЕКТОСОЛУ

Механізм відхаркувальної дії ПЕКТОСОЛУ зумовлений ефірними оліями, що є у препараті, які сприяють переміщенню мокротиння по дихальних шляхах. Ефірні олії слабко подразнюють клітини слизової оболонки шлунка, внаслідок чого рефлекторно підвищується активність секреторних клітин бронхіальних залоз і посилюється скорочення бронхіальних м’язів через блювотний центр довгастого мозку. Компоненти препарату активують моторну функцію бронхіол і війчастого епітелію слизової оболонки бронхів, що сприяє переміщенню мокротиння по дихальних шляхах. Мокротиння розріджується завдяки різним хімічним перетворенням, унаслідок чого руйнуються білковоподібні полімери, що входять до його складу. При цьому в’язкість мокротиння зменшується і воно легше виводиться з бронхів (відхаркується).

ЯК ПРИЗНАЧАЮТЬ ПЕКТОСОЛ

ПЕКТОСОЛ виявляє виражений протизапальний, відхаркувальний, протимікробний, противірусний, дезінфекційний ефект, чинить м’яку і порівняно швидку дію, не пригнічує кашльовий центр.

Пектосол

Препарат призначають по 20–30 крапель 3 рази на добу з невеликою кількістю води, що забезпечує високу терапевтичну ефективність, не спричинюючи побічних явищ. Тривалість прийому препарату залежить від перебігу та вираженості захворювання, супутньої терапії, досягнутого ефекту.

ПЕКТОСОЛ протипоказаний при запальних процесах органів травлення, шлункових кровотечах, після операцій у ділянці шлунка і кишок, на печінці та сечових шляхах, а також у разі індивідуальної непереносимості компонентів препарату.

ПЕКТОСОЛ — ефективний ЛЗ для симптоматичної терапії захворювань бронхолегеневої системи.

Препарат застосовують при сухому кашлі, що виникає внаслідок гострого та хронічного бронхіту, бронхопневмонії, бронхоектатичної хвороби, при катаральній ангіні, інших запальних захворюваннях верхніх дихальних шляхів, що супроводжуються утрудненим відходженням мокротиння.

За матеріалами,
наданими ВАТ «Фармак»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Секрет стройной фигуры

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті