Миколаївська асоціація фармацевтів висловлює пропозиції та зауваження щодо проекту інструкціїпро забезпечення якості лікарських засобів, що виробляються в аптеках, та основні вимоги до їх виробництва і контролю

Номер пункту, абзацу

Зміст за проектом

Пропозиції щодо викладення

Аргументація пропозиції

1. Загальні положення

1.2

Інструкція передбачає сукупність дій, що сприяють забезпеченню якості лікарських засобів, що виробляються в аптеках, та включає запобіжні заходи, які повинен планувати і здійснювати суб’єкт господарської діяльності, всі види внутрішьноаптечного контролю, а також порядок державного контролю якості таких лікарських засобів.

Інструкція передбачає сукупність правил, дотримання яких забезпечує якість лікарських засобів, що виробляються в  аптеках, а також які включають запобіжні заходи, що їх планує і здійснює суб’єкт господарської діяльності, та всі види аптечного контролю.

Інструкція – це сукупність правил. Правила запроваджуються внаслідок дій. Порядок державного контролю якості лікарських засобів визначено законом України «Про лікарські засоби» та відповідно до цього закону – Кабінетом Міністрів України.

1.4

Вироблені в аптеках лікарські засоби повинні відповідати вимогам Державної Фармакопеї України (далі – ДФУ) або відповідним специфікаціям чи монографіям Європейської фармакопеї або інших фармакопей.

Вироблені в аптеках лікарські засоби повинні відповідати вимогам аналітично-нормативної документації (далі – АНД).

Термін АНД і визначає перелік нормативно-правових документів з якості лікарських засобів та здійснення аптечного контролю.

1.5

На кожний лікарський засіб (крім магістральних прописів) повинні бути розроблені суб’єктом та погоджені з Державною інспекцією з контролю якості лікарських засобів МОЗ (далі – Державна інспекція МОЗ) або іншим уповноваженим нею органом технологічний регламент і специфікація.

Вилучити.

П.1.5 вступає в протиріччя з п. 1.4 цього проекту Інструкції. Державна інспекція МОЗ – орган державного контролю, а не орган з легалізації господарської діяльності, яким є Держдепартамент, інші уповноважені урядом органи.

1.10

Завідуючий аптекою, його заступники, провізор-аналітик та уповноважена особа зобов’язані володіти всіма видами внутрішньоаптечного контролю якості лікарських засобів і у відсутності провізора-аналітика забезпечити їх виконання, у відповідності з цією інструкцією.

Завідуючий аптекою, його заступники, провізор-аналітик зобов’язані володіти всіма видами аптечного контролю якості лікарських засобів і у разі відсутності провізора-аналітика забезпечити їх виконання відповідно до цієї інструкції.

Уповноважена особа – це не фармацевтична посада, а особа, на яку покладено обов’язки здійснення вхідного контролю, в тому числі провізор-аналітик, провізор, заступник завідуючого аптекою, сам завідуючий.

1.12

Відповідальність за якість лікарських засобів, вироблених в аптеках, та вжиття запобіжних заходів по недопущенню виробництва неякісних ліків покладається на  керівництво аптеки, провізора-аналітика та уповноважену особу.

Відповідальність за якість лікарських засобів, вироблених в аптеках, покладається на керівника аптеки.

Керівник визначає персональну відповідальність посадових осіб аптеки за виробництво і якість лікарських засобів, але абсолютну відповідальність несе керівник аптеки.

3. Запобіжні заходи для попередження виробництва в аптеках неякісних лікарських засобів

3.1.5

Виробництво титрованих розчинів та реактивів проводиться в  лабораторіях, підпорядкованих територіальним інспекціям.

Виробництво титрованих розчинів та реактивів проводиться акредитованими лабораторіями.

Правомочність лабораторій визначається лише Держстандартом, а не відомчою підпорядкованістю.

3.3.5

Виробництвом лікарських засобів повинні займатися співробітники аптеки з відповідною кваліфікацією та практичним досвідом роботи.

Виробництвом лікарських засобів повинні займатися фахівці, які відповідають єдиним кваліфікаційним вимогам.

Які правові критерії визначають «практичний досвід»; хто це визначає? (Юридична норма).

Розділ 5

Державний контроль якості лікарських засобів, вироблених в аптеках.

Вилучити.

Порядок здійснення державного контролю якості лікарських засобів визначається законом України «Про лікарські засоби» та відповідно до нього – Кабінетом Міністрів України. Проектне положення розділу 5 – це спроба відомчого тиску на легалізацію виробництва лікарських засобів.

П. Радченко, голова правління Миколаївської асоціації фармацевтів «Миколаївфарма»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті