До клубу володарів сертифіката GMP приєднався «Індар»

19–21 червня 2003 р. провідний український виробник інсулінів ЗАТ «Індар» проводив першу Міжнародну науково-практичну конференцію «Інсуліни ЗАТ «Індар» у терапії цукрового діабету та його ускладнень. Сучасні тенденції розвитку діабетології». Значною подією конференції стало вручення колективу підприємства сертифіката відповідності виробництва інсулінів вимогам належної виробничої практики (GMP), яке відбулося 20 червня 2003 р. Конференція була організована з нагоди 4-ї річниці з початку виробництва українських інсулінів. У конференц-залі заводу зібралось близько 200 фахівців: провідних ендокринологів, діабетологів, організаторів охорони здоров’я з 27 регіонів України, Російської Федерації, інших країн, а також представники преси.

Організаторами конференції виступили: ЗАТ «Індар», Міністерство охорони здоров’я України, Академія медичних наук України, Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка АМН України.

У холі конференц-залу проходила виставка устаткування для визначення вмісту глюкози у крові для лабораторного, а також персонального застосування, зокрема індивідуальних глюкометрів провідних світових виробників.

Вручення сертифіката GMP

Хвилюючий момент: Михайло Пасічник вручає Олексію Лазарєву сертифікат GMP № 3

Сертифікат відповідності виробництва інсулінів вимогам належної виробничої практики (під № 3) голові правління — директору закритого акціонерного товариства з виробництва інсулінів «Індар», доктору біологічних наук, професору Олексію Лазарєву вручив перший заступник Державного секретаря МОЗ України, голова Державної служби лікарських засобів та виробів медичного призначення Михайло Пасічник. Він зазначив, що успіхи ЗАТ «Індар» значні і помітні, проте не варто зупинятися на досягнутому.

Олексій Лазарєв подякував за теплі слова привітання і зазначив, що вручення сертифіката — хвилююча подія для всього колективу підприємства, який для досягнення цієї мети наполегливо працював протягом 5 років. Він наголосив, що підприємство завжди випускатиме високоякісні препарати інсулінів і інші фармацевтичні засоби для лікування хворих на цукровий діабет, буде робити все можливе, щоб виробництво ЗАТ «Індар» стало еталоном якості продукції.

Колектив і керівництво ЗАТ «Індар» привітав голова Комітету з питань охорони здоров’я, материнства та дитинства Верховної Ради України, академік Микола Поліщук. Він зазначив, що з введенням у дію заводу «Індар» в Україні вирішена проблема забезпечення хворих на цукровий діабет вітчизняними інсулінами. Це надзвичайна подія для нашої країни, оскільки навіть 5 років тому мало хто вірив у можливість існування такого заводу в Україні. На сьогодні у фахівців вже не викликає сумніву той факт, що вітчизняні інсуліни за своєю якістю можуть конкурувати з інсулінами провідних фірм світу.

Ситуація щодо цукрового діабету в Україні

Виступаючи перед учасниками конференції, Михайло Пасічник зазначив, що у 1999 р. Указом Президента України була затверджена державна комплексна програма «Цукровий діабет», спрямована на здійснення профілактичних, психосоціальних, санітарно-освітніх заходів щодо зниження захворюваності населення України на цукровий діабет, удосконалення організації служб охорони здоров’я, проведення фундаментальних, епідеміологічних і клінічних досліджень у цій сфері. Одним з основних напрямків реалізації Програми, як це зазначено в Указі Президента України, є створення та розвиток вітчизняного виробництва лікарських і діагностичних засобів, цукрозамінників, підсолоджувачів, продуктів харчування для хворих на цукровий діабет.

На початку реалізації програми вирішення цих завдань здавалося проблематичним через відсутність власного виробництва інсулінів в країні. Сьогодні ЗАТ «Індар» — це вітчизняний завод, що здійснює повний цикл виробництва інсуліну. Рівень виробництва на ЗАТ «Індар» відповідає європейським і світовим стандартам, зазначив Михайло Пасічник.

Отримання колективом ЗАТ «Індар» сертифіката відповідності виробництва інсулінів вимогам належної виробничої практики стало ще одним кроком у реалізації державної комплексної програми «Цукровий діабет», зазначив директор Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка АМН України, доктор медичних наук, професор, член-кореспондент АМН та НАН України Микола Тронько. Він привітав колектив та керівництво ЗАТ «Індар» з 4-ю річницею діяльності підприємства і з отриманням сертифіката GMP і зазначив, що підприємство міцно стоїть на ногах.

Проблема цукрового діабету досі є актуальною для України. Згідно з офіційними даними, в Україні зареєстровано близько 1 млн хворих на цукровий діабет. Проте результати широкомасштабних клінічних досліджень, проведених Інститутом ендокринології в різних регіонах України, свідчать, що реальна кількість хворих значно більша і становить 2–2,5 млн, тому одним з пріоритетних на сьогодні завдань є підвищення ефективності роботи з виявлення хворих на цукровий діабет. У центральних регіонах України поширеність цукрового діабету становить понад 2 тис. хворих на 100 тис. населення. Темпи зростання захворюваності на цукровий діабет, які сьогодні спостерігаються в Україні (у 1999 р. захворюваність становила 155 хворих на 100 тис. населення, а у 2002 р. — вже 157 хворих на 100 тис. населення), свідчать, що роботу з виявлення хворих на цукровий діабет потрібно значно інтенсифікувати.

Якщо проаналізувати поширеність цукрового діабету залежно від віку, то привертає увагу той факт, що близько 39% — це особи працездатного віку, близько 60% — пенсійного віку, решта — діти і підлітки. Дітей, хворих на цукровий діабет, в Україні сьогодні нараховується близько 5 тис., поширеність на цукровий діабет серед них в середньому по Україні становить близько 45,6 на 100 тис.

Важливим завданням державної комплексної програми «Цукровий діабет» Микола Тронько вважає зміцнення ендокринологічної служби. На сьогодні в Україні діє 8 обласних ендокринологічних диспансерів і профільні відділення практично у кожній обласній клінічній лікарні. В Україні працює близько 1500 лікарів-ендокринологів і 256 дитячих ендокринологів.

Одним з ключових моментів державної комплексної програми «Цукровий діабет» є створення державного реєстру хворих на цукровий діабет. На сьогодні у реєстрі міститься інформація стосовно приблизно 110 тис. хворих на цукровий діабет І типу. До 1 липня 2003 р. планується завершити роботу зі складання цього реєстру, що дасть можливість отримувати точні дані стосовно захворюваності, поширеності, розвитку ускладнень цукрового діабету тощо. Подальша робота має бути спрямована на верифікацію цих даних. Наявність реєстру забезпечить більш точне прогнозування потреб хворих в інсуліні та цукрознижувальних препаратах.

Микола Тронько зазначив, що сьогодні в Україні проблема забезпечення хворих на цукровий діабет інсулінами вирішена. Він підкреслив важливість того, що Україна має власне виробництво інсулінів, зазначивши, що згідно з даними ВООЗ кількість хворих на цукровий діабет у світі в 2025 р. досягне 300 млн, тобто збільшиться практично у 2 рази. На думку експертів ВООЗ, якщо кількість хворих на цукровий діабет буде збільшуватися такими темпами, то світова промисловість може не встигати забезпечувати адекватне виробництво цукрознижувальних препаратів, в тому числі інсулінів.

Доповідач підкреслив, що за рахунок ЗАТ «Індар» Україна має повне базове забезпечення хворих на цукровий діабет якісними інсулінами, що дає змогу запобігти розвитку багатьох тяжких ускладнень цього захворювання.

Денис Сухінін
Фото Євгена Чорного

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті