“Індар”: сьогодення і перспективи вітчизняної діабетології

14 листопада поточного року з нагоди Всесвітнього дня діабету в Києві відбулася науково-практична конференція «Сучасні методи профілактики та лікування цукрового діабету». Організаторами конференції виступили ЗАТ «Індар», АМН України, Інститут ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка АМН України. У роботі конференції взяли участь провідні українські вчені-ендокринологи, нефрологи, фармакологи з різних регіонів нашої держави, відповідальні працівники МОЗ України, обласні спеціалісти, працівники профільних кафедр та студенти вищих медичних закладів, академій післядипломної освіти лікарів.

У президії конференції (зліва направо): академік А.С. Єфімов, д-р біол. наук, проф. О.П. Лазарєв, д-р мед. наук, проф.
В.В. Корпачов, завідувач відділу стаціонарної медичної допомоги МОЗ України В.М. Кравченко, д-р мед. наук, проф. П.М. Боднар

За даними ВООЗ, у світі на цукровий діабет (ЦД) хворіють близько 150 млн осіб, а до 2025 р. передбачається, що їх кількість збільшиться вдвічі. Щоб привернути якомога більшу увагу як громадськості, так і посадових осіб до проблем запобігання та контролю ЦД, щороку, починаючи з 1991 р., проводиться Всесвітній день діабету. Цей день приурочений до дня народження Ф. Бантинга, канадського фізіолога, якому спільно з іншими вченими належить ідея створення інсуліну. Визнанням цього великого досягнення ХХ століття в галузі біохімії та медицини стала Нобелівська премія, якої в 1923 р. були удостоєні Ф. Бантинг та Д. Маклеод.

Актуальним проблемам лікування ЦД на сучасному етапі була присвячена доповідь заступника директора Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка АМН України, академіка НАН України, АМН України, РАМН А.С. Єфімова, який виділив основні напрямки в лікуванні ЦД останнього десятиріччя: застосування високоякісних свинячих, напівсинтетичних, генно-інженерних людських інсулінів та їх аналогів, дія яких імітує фізіологічні механізми; обгрунтування ефективності та переваг інтенсивної інсулінотерапії ЦД I та ІІ типу; необхідність досягнення стійкої компенсації захворювання як основної умови профілактики хронічних ускладнень; організація шкіл з навчання та самоконтролю; обгрунтування та рекомендації щодо застосування відповідної дієти в поєднанні з дозованими фізичними навантаженнями; вдосконалення методів уведення інсуліну (шприци-ручки, дозатори) та засобів самоконтролю; подальший пошук нових методів неін’єкційного введення інсуліну. Досягнуто певних успіхів в розшифровуванні патогенезу та в лікуванні хронічних ускладнень ЦД.

Розмірковуючи про найбільш важливі події, що відбулися в галузі вітчизняної діабетології останнім часом, академік А.С. Єфімов підкреслив історичне значення розроблення та виробництва високоякісних інсулінів ЗАТ «Індар». Безсумнівним досягненням у цьому плані є не тільки налагодження сучасного високотехнологічного виробництва препаратів інсуліну відповідно до міжнародних стандартів безпеки та ефективності, але й вирішення проблеми забезпечення українських громадян високоякісними інсулінами в необхідних кількості та асортименті. А.С. Єфімов зазначив також, що за безпосередньої участі ЗАТ «Індар» для лікарів-ендокринологів проводяться науково-практичні семінари, конференції, видаються методичні посібники. Визначною рисою в діяльності підприємства є турбота про підвищення освітнього рівня пацієнтів, хворих на ЦД. Для цього створюються школи з навчання самоконтролю ЦД, хворим на ЦД видають щоденник самоконтролю, проводяться різні заходи, спрямовані на підтримку людей із цією недугою.

Продовжуючи тему становлення та розвитку вітчизняного виробництва препаратів інсуліну, голова правління, директор ЗАТ «Індар», д-р біол. наук, проф. О.П. Лазарєв відзначив, що лікування ЦД — складна медико-соціальна проблема як у світі, так і в Україні. За даними офіційної статистики, в Україні кількість хворих на ЦД налічує близько 1 млн, з них 123 тис. — хворі на ЦД І типу. Ще у 1999 р. безкоштовне забезпечення хворих на ЦД препаратами інсуліну за рахунок бюджетних коштів складало 18%, зараз — 100%. На сьогодні в різних регіонах України від 70 до 90% пацієнтів із ЦД І типу отримують препарати інсуліну виробництва ЗАТ «Індар». Участь ЗАТ «Індар» у централізованій системі забезпечення препаратами інсуліну економічно виправдана для держави.

На цей час завод випускає широкий асортимент препаратів інсуліну: свинячий монокомпонентний, людський напівсинтетичний та генно-інженерний інсулін у флаконах і картриджах. ЗАТ «Індар» — єдине в Україні підприємство, що здійснює повний цикл виробництва інсуліну. На заводі впроваджено систему забезпечення якості продукції відповідно до стандартів GMP, GLP, GDP та вимог міжнародного стандарту ISO 9001. ЗАТ «Індар» — одна з перших серед вітчизняних фармацевтичних компаній, яка підтвердила відповідність свого виробництва загальноприйнятим у світовій практиці вимогам, — підприємство отримало Національний сертифікат GMP. На сьогодні лабораторії відділу контролю якості, акредитовані Українським державним науково-виробничим центром стандартизації, метрології та сертифікації, виконують аналізи більш ніж за 1000 показниками. Крім виробництва фармацевтичної продукції, підприємство надає всебічну допомогу лікарям-ендокринологам та хворим на ЦД. Підприємство розробляє та розповсюджує різноманітну методичну літературу в усіх регіонах України; спільно з Українською діабетичною федерацією проводить спортивні заходи, організувало молодіжний оздоровчий табір для хворих на ЦД. ЗАТ «Індар» бере активну участь у розробленні та реалізації низки соціальних програм, серед яких «Мати і дитина», Національна програма забезпечення медичних установ засобами контролю цукрового діабету. ЗАТ «Індар» — лауреат сьомого Міжнародного відкритого рейтингу популярності та якості товарів і послуг «Золота Фортуна», у 2002 р. інсуліни цього підприємства отримали почесне визнання на загальнонаціональному рейтинговому конкурсі в рамках програми «Лідери ХХІ століття» — знак якості «Вища проба».

Завідувач відділу клінічної фармакології Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка, д-р мед. наук, проф. В.В. Корпачов у своїй доповіді «Інсулінотерапія та якість життя» зазначив, що проблема забезпечення якості життя хворих на ЦД тісно пов’язана з необхідністю ранньої діагностики та профілактики ускладнень цього захворювання, що призводить до ранньої інвалідизації та передчасної смерті. Досвід вітчизняної та міжнародної діабетології свідчить про те, що основною умовою збереження повноцінного життя та працездатності, а також запобігання ускладненням (як гострим — кетоацидозу та гіпоглікемії, так і хронічним — ангіо- та нейропатій) та їх лікування, є стійка компенсація ЦД. Необхідність проведення ефективної та безпечної інсулінотерапії з мінімальним ризиком розвитку ускладнень потребує запровадження в лікарську практику нових препаратів.

Керівник відділу експериментальної ендокринології Інституту проблем ендокринної патології ім. В.Я. Данилевського (м. Харків), д-р мед. наук, проф. В.В. Полторак розповіла про деякі патофізіологічні та клінічні аспекти інсулінотерапії хворих на ЦД І та ІІ типу. Режим уведення препаратів інсуліну визначають насамперед тяжкістю та лабільністю перебігу захворювання. У стаціонарі та в стадії декомпенсації перевагу надають інтенсивній інсулінотерапії. Інтенсивну, чи базис-болюсну, терапію ЦД І типу проводять таким способом, що вона імітує роботу підшлункової залози здорової людини, забезпечуючи постійну секрецію інсуліну в низьких дозах (1 ОД/год) та у високих дозах — у відповідь на вживання їжі. Доповідач також охарактеризувала патофізіологічні механізми розвитку ускладнень, зокрема атеросклерозу та інфаркту міокарда, у хворих на ЦД ІІ типу, обгрунтувала необхідність ретельного контролю рівня глікемії за допомогою препаратів інсуліну та його аналогів.

Завідувач кафедри ендокринології Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, д-р мед. наук, проф. П.М. Боднар у доповіді «Проблеми лікування цукрового діабету ІІ типу» докладно розповів про основні фактори розвитку ЦД ІІ типу та метаболічного синдрому, що проявляється інсулінорезистентністю, ожирінням та артеріальною гіпертензією; вказав на основні патогенетичні аспекти патогенезу та діагностики синдрому, зв’язок метаболічного синдрому та ЦД ІІ типу. Особливостями ЦД ІІ типу є «стерта» симптоматика, неспецифічні скарги хворих, наявність поліорганної патології, нетиповий перебіг гіпоглікемії, переважно постпрандіальної. ЦД ІІ типу небезпечний своїми ускладненнями: смертність унаслідок серцево-судинної патології в декілька разів перевищує середню в популяції. Вибір терапії ЦД ІІ типу залежить від рівня глікемії натще, постпрандіальної глікемії, індексу маси тіла. Інсулінотерапію таким хворим призначають при вторинній сульфаніламідорезистентності, розвитку кетоацидозу, тяжких хронічних ускладнень ЦД та в деяких інших випадках. Доповідач підкреслив, що в Україні інсулінотерапію у хворих на ЦД ІІ типу використовують недостатньо широко, тоді як у світі — у близько 30% таких хворих.

Значний інтерес аудиторії викликали повідомлення про результати клінічних випробувань препаратів інсуліну виробництва ЗАТ «Індар», у тому числі й генно-інженерних, на різних клінічних базах: Інституту ендокринології та обміну речовин ім. В.П. Комісаренка (науковий співробітник відділу клінічної фармакології А.В. Ковальчук), Інституту проблем ендокринної патології ім. В.Я. Данилевського (м. Харків) (д-р мед. наук Т.П.?Левченко), кафедри ендокринології Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця (канд. мед. наук Г.П. Михальчишин), Київської міської клінічної ендокринологічної лікарні (канд. мед. наук Д.В.?Кірієнко).

Учасники конференції дали високу оцінку участі ЗАТ «Індар» у розвитку системи надання допомоги хворим на ЦД. Завдяки державній підтримці та плідній праці вітчизняного виробника препаратів інсуліну хворі на ЦД в Україні мають можливість безкоштовно отримувати сучасні високоякісні препарати інсуліну різних лікарських форм. Зі свого боку керівництво ЗАТ «Індар» запевнило учасників форуму в тому, що й надалі керуватиметься побажаннями фахівців і сподівається на плідну співпрацю з лікарями та вченими.

Дар’я Полякова
Фото надані ЗАТ «Індар»

На правах реклами

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті