МІОРИТМІЛ-ДАРНИЦЯ подарує життя без аритмії

Порушення серцевого ритму є одним з найбільш поширених патологічних станів серцево-судинної системи. Так, нині в  Україні нараховується близько 55 тис. хворих з різними видами аритмії (Лутай М.І., 2001). Найчастіше для лікування порушень ритму серця сьогодні застосовують антиаритмічні препарати, асортимент яких на українському ринку досить широкий. Потенційна загроза для життя хворого, яку становить аритмія, висуває особливі вимоги до якості антиаритмічних препаратів: відповідно до положень сучасної концепції доказової медицини їх безпека та ефективність повинні бути підтверджені результатами клінічних досліджень. У листопаді 2003 р. було підбито попередні підсумки багатоцентрового клінічного дослідження препарату МІОРИТМІЛ-Дарниця, проведеного в 12 областях України за участю 225 хворих з різними видами порушень ритму серця. Прокоментувати результати цього дослідження люб’язно погодився один із його керівників, завідувач відділення електрофізіологічної діагностики Дніпропетровського обласного діагностичного центру Сергій Правосудович.

— У чому полягає небезпека неадекватного і несвоєчасного лікування аритмії?

— Порушення ритму серця нерідко зустрічаються у практиці фахівців різного клінічного профілю. Зокрема, аритмія часто ускладнює перебіг артеріальної гіпертензії, ішемічної хвороби серця, цукрового діабету, низки інших захворювань. Нерідко напад аритмії зумовлюється вживанням надмірної кількості алкоголю (так звана «аритмія святкових днів»). У будь-який момент аритмія може розвинутися у пацієнтів із захворюваннями щитовидної залози (особливо з її гіперфункцією), деякими іншими розладами ендокринної системи. Часто аритмія розвивається після хірургічних втручань, внаслідок порушень мозкового кровообігу, стресів, застосування деяких лікарських засобів тощо. Під час нападу аритмії порушується регулярність ритму серцевих скорочень, серцевий м’яз зазнає значного навантаження, яке зумовлює появу болю за грудиною (стенокардію) чи розвиток інфаркту міокарда. Через аритмію у хворих найчастіше знижується ефективність роботи серця і серцево-судинної системи загалом, що може призвести до розвитку гострої чи хронічної серцевої недостатності.

— Які методи лікування аритмії застосовують сьогодні?

— Існує два основних методи лікування пацієнтів з порушеннями ритму серця — контроль серцевого ритму та усунення (пригнічення) вогнища патологічної імпульсації. В обох випадках фахівці найчастіше рекомендують хворим розпочати прийом антиаритмічних лікарських засобів.

— Чим керується лікар, призначаючи хворому той чи інший антиаритмічний препарат?

— Одним із головних критеріїв вибору препаратів цієї групи фахівцями є їх «надійність». Призначаючи антиаритмічний засіб, лікар насамперед прагне бути впевненим, що той не тільки купірує напад аритмії, але й зможе попередити її рецидив. Така впевненість в ефективності препарату може сформуватися у лікаря лише на підставі результатів його тривалого застосування в клінічній практиці. В цьому плані у нас викликає довіру препарат аміодарону, що випускається «Фармацевтичною фірмою «Дарниця» під назвою МІОРИТМІЛ-Дарниця. У нашому відділенні цей препарат застосовується для лікування хворих з різними порушеннями ритму серця вже досить давно. А в листопаді цього року ми змогли узагальнити власний досвід його застосування та досвід наших колег з 12 областей України, систематизувати і представити на суд медичної громадськості результати багатоцентрового клінічного дослідження препарату МІОРИТМІЛ-Дарниця.

— Розкажіть, будь ласка, докладніше про це дослідження.

— Для участі у дослідженні було залучено 225 пацієнтів з різними формами порушення ритму серця, які протягом 2003 р. перебували на стаціонарному лікуванні у 32 кардіологічних відділеннях (табл. 1).

Таблиця 1

Нозологічні форми аритмії у пацієнтів, які брали участь у дослідженні

Аритмія

Частота

Миготлива аритмія, постійна форма

50%

Шлуночкова екстрасистолія високих градацій (за класифікацією B. Lown, M. Wolf, 1971)

30%

Тріпотіння передсердь

10%

Суправентрикулярна екстрасистолія

5%

Пароксизмальна суправентрикулярна і шлуночкова тахікардія

5%

Для оцінки ефективності і безпеки застосування МІОРИТМІЛУ-Дарниця фахівці використовували сучасні методи дослідження, що включали холтерівське моніторування ЕКГ; неінвазивне електрофізіологічне дослідження з використанням черезстравохідної електрокардіостимуляції; навантажувальні проби та оцінку стану гемодинаміки за допомогою ехокардіографії.

Ефективність препарату МІОРИТМІЛ-Дарниця оцінювали за 3-бальною шкалою з урахуванням таких критеріїв: нормалізація ритму серця, зниження ступеня тяжкості аритмії, поліпшення показників гемодинаміки; профіль безпеки — за частотою розвитку побічних ефектів на тлі його прийому.

— За якою схемою хворі, що брали участь у дослідженні, отримували МІОРИТМІЛ-Дарниця?

— Середній період, на який призначали препарат у насичувальній дозі, складав 14–21 день. У цей період всі хворі приймали МІОРИТМІЛ-Дарниця в добовій дозі 600–1200 мг у 3 прийоми. Після появи клінічних ознак, що свідчили про досягнення насиченості, хворим призначали препарат у підтримувальній дозі — 100–400 мг/добу в 1–2 прийоми. Варто підкреслити, що МІОРИТМІЛ-Дарниця застосовували як монотерапію: супутнє лікування іншими антиаритмічними препаратами (блокаторами b-адренорецепторів, антагоністами кальцію — верапамілом та ділтіаземом) не проводили.

— Які результати були отримані?

— Застосування МІОРИТМІЛУ-Дарниця у даному дослідженні дозволило у 72% хворих відновити нормальний синусовий ритм серця, а ще у 20% хворих — значно знизити ступінь тяжкості аритмії, поліпшити їхній клінічний стан і якість життя, нормалізувати основні параметри гемодинаміки (рисунок).

Рисунок. Показники ефективності препарату МІОРИТМІЛ-Дарниця

Загальна частота розвитку побічних ефектів під час застосування МІОРИТМІЛУ-Дарниця не перевищила 6,5% (табл. 2), припинили лікування у зв’язку з виникненням серйозних побічних реакцій менше 1% хворих, що значно менше за відповідні показники, які наводять стосовно аміодарону зарубіжні дослідники (Greene H.L. et al., 1983; Anastasiou-Nana M.I. et al., 1986; Sanoski C.A. et al., 1998).

Таблиця 2

Профіль безпеки препарату МІОРИТМІЛ-Дарниця

Побічні ефекти

Частота виникнення

Артеріальна гіпотензія

2,1%

Виражена брадикардія (ЧСС < 50 за 1 хв)

1,4%

Висипання на шкірі та свербіж

< 1%

Подовження інтервалу Q-T (> 25% від вихідної величини інтервалу)

< 1%

AV-блокада II-III ступеня

< 1%

Всього

< 6,5%

МІОРИТМІЛ-Дарниця є препаратом вибору для купірування аритмії та контролю серцевого ритму в пацієнтів з різними формами аритмії (особливо за наявності у них в анамнезі ішемічної хвороби серця і серцевої недостатності), оскільки мінімально пригнічує скорочувальну функцію міокарда і володіє помірною антиангінальною активністю.

Загалом, з появою нового вітчизняного антиаритмічного препарату МІОРИТМІЛ-Дарниця розширився вибір лікарських засобів для ефективного лікування порушень ритму серця. Варто додати, що помірна вартість препарату МІОРИТМІЛ-Дарниця робить його доступним для більшості українських пацієнтів, яким призначають препарати аміодарону, — особливо при необхідності тривалого проведення антиаритмічної фармакотерапії.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

На правах реклами

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*