ІБП – без ПДВ


Редакція «Щотижневика АПТЕКА» звернулася до Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення із запитом щодо обкладення імунобіологічних препаратів ПДВ та віднесення їх до Державного реєстру лікарських засобів. Лист-відповідь Державної служби пропонуємо увазі читачів.

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ
ДЕРЖАВНА СЛУЖБА ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ І ВИРОБІВ МЕДИЧНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ
№ 18.326/16-13 від 21.01.2004 р.
ПРО ПЕРЕЛІК ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ, ОПЕРАЦІЇ З ПРОДАЖУ ЯКИХ ЗВІЛЬНЯЮТЬСЯ ВІД ОБКЛАДЕННЯ ПОДАТКОМ НА ДОДАНУ ВАРТІСТЬ

Постановою Кабінету Міністрів України від 17.12.2003 р. № 1949 «Про перелік лікарських засобів та виробів медичного призначення, операції з продажу яких звільняються від обкладення податком на додану вартість» встановлено, що переліком лікарських засобів, операції з продажу яких звільняються від обкладення податком на додану вартість, є Державний реєстр лікарських засобів.

Відповідно до ст. 2 Закону України «Про лікарські засоби» від 04.04.1996 р. № 123/96-ВР «лікарські засоби — речовини або їх суміші природного, синтетичного чи біотехнологічного походження, які застосовуються для запобігання вагітності, профілактики, діагностики та лікування захворювань людей або зміни стану і функцій організму».

Згідно із цим Законом до лікарських засобів належать: діючі речовини (субстанції); готові лікарські засоби (лікарські препарати, ліки, медикаменти); гомеопатичні засоби, які використовуються для виявлення збудників хвороб, а також у боротьбі зі збудниками хвороб або паразитами; лікарські косметичні засоби та лікарські домішки для харчових продуктів.

У ст. 9 вищезгаданого Закону визначено, що лікарські засоби допускаються до застосування в Україні після їх державної реєстрації.

У подальшому законодавець визначає порядок реєстрації лікарських засобів, залежно від їх фармакологічних властивостей та порядку використання, шляхом впровадження підзаконних актів, і такими є:

•?постанови Кабінету Міністрів України від 15.01.1996 р. № 73 «Про затвердження Положення про контроль за відповідністю імунобіологічних препаратів, що застосовуються в медичній практиці, вимогам державних стандартів та міжнародних стандартів»;

•?постанови Кабінету Міністрів України від 13.09. 2000 р. № 1422 «Про затвердження Порядку державної реєстрації (перереєстрації) лікарського засобу і розмірів збору за державну реєстрацію (перереєстрацію) лікарського засобу».

Згідно з Положенням про контроль за відповідністю імунобіологічних препаратів, що застосовуються в медичній практиці, вимогам державних стандартів та міжнародних стандартів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 15.01.1996 р. № 73, імунобіологічні препарати призначені для використання в медичній практиці з метою специфічної профілактики, діагностики та лікування інфекційних і паразитарних хвороб та підлягають включенню до Державного реєстру.

Тобто всі зареєстровані в Україні відповідно до законодавства лікарські засоби, у тому числі імунобіологічні препарати, вважаються внесеними до Державного реєстру і, таким чином, підлягають звільненню від обкладення податком на додану вартість.

Перший заступник голови Державної служби

І.Б. Демченко

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті