Законопроект «Про повернення у державну власність майна ПрАТ «По виробництву інсулінів «Індар»

06 Липня 2012 10:32 Поділитися

від 05.07.2012 р. реєстраційний №  10717

ПОДАННЯ

Верховна Рада України

Відповідно до ст. 93 Конституції України вношу на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про повернення у державну власність майна ПрАТ «По виробництву інсулінів «Індар».

Доповідати  законопроект на пленарному засіданні  Верховної Ради України  буду особисто.

Додатки:

1. Проект Закону – на 1 аркушах.

2. Пояснювальна записка – на 2 аркушах.

3. Проект Постанови Верховної Ради України – на 1 аркуші.

4. Електронна версія зазначених документів.

Народний депутат України Капрук В.Г.

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА  

 до проекту Закону України «Про повернення у державну власність майна ПрАТ «По виробництву інсулінів «Індар»

1. Обґрунтування необхідності прийняття законопроекту

Законопроект, спрямований на встановлення соціальної  справедливості у суспільстві, шляхом повернення у державну власність, реальних виробничих активів підприємства ПрАТ «По виробництву інсулінів «Індар», які на цей час належать приватним структурам.     

Фактично у 2008 році  було викрадено і продано за безцінь пакет акцій 70.7016% ЗАТ «Індар», що належав державі, офшорній компанії  Gerist Invest Limited (Великобританія) з подальшою передачею компанії Storke Holdings Limited (Беліз).  При цьому було грубо порушено законодавство України.

Більше трьох років тривала судова тяганина, тільки у січні 2012 року після прийняття остаточного рішення апеляційною інстанцією було запущено процедуру переведення 70.7016% акцій ПрАТ «По виробництву інсулінів «Індар» з  рахунку Storke Holdings Limited на рахунок ДАК «Укрмедпром» – основного акціонера «Індар».

Здавалося б, прийнято остаточне рішення про повернення державі її власності.

Однак, у процесі роботи  Тимчасової слідчої комісії  Верховної Ради України «З питань розслідування обставин, що призвели до ситуації, яка склалася довкола ЗАТ “Індар”  було встановлено, що активи ПрАТ «По виробництву інсулінів «Індар» (нерухомість, обладнання, патенти) з 2008 року виводилися керівництвом підприємства на приватні структури (ТОВ «Трудовий колектив «Індар», ТОВ «Трудовий колектив заводу «Індар», ТОВ «Торговий дім «Індар», ТОВ «Індар») з метою, нібито, захисту підприємства. Зокрема, на ТОВ «Трудовий колектив заводу «Індар» було переведено 7 патентів з виробництва інсулінів, що, у свою чергу, говорить про те, що технологія виробництва інсулінів в Україні зосереджена у приватних руках.

Крім того, екс-керівник ЗАТ «Індар» Олексій Лазарєв та наближені до нього фізичні та юридичні особи є власниками/співвласниками 10 з 21 патентів (деклараційних патентів) України на винаходи (корисні моделі), пов’язані з виробництвом (одержанням) інсуліну.

Сьогодні, коли акції «Індар» повернено державі (а самому підприємству вже нічого не загрожує), екс-керівництво «Індар» не повертає активи назад на підприємство, хоча про це було заявлено. Зокрема, на засіданні слідчої комісії 7 лютого 2012 року представник екс-керівництва ПрАТ «По виробництву інсулінів «Індар» заявив про повну готовність перевести назад на підприємство виведені активи.

Попри той факт, що держава відновила контроль над ПрАТ «По виробництву інсулінів «Індар» залишається відкритим питання повернення всіх активів підприємства, які упродовж багатьох років виводилися на приватні компанії. У провадженні слідчих органів (органів внутрішніх справ та органів прокуратури) перебувають кримінальні справи, порушені за фактами дій осіб, причетних до протиправного відчуження акцій ПрАТ «По виробництву інсулінів «Індар», а також виведення його активів. Є всі підстави стверджувати, що зазначеними особами вживаються всі заходи, щоб перешкодити повному, всебічному і об’єктивному розслідуванню кримінальних справ.

2. Мета проекту Закону

Цей Закон має на меті повернути у державну власність майно ПрАТ «По виробництву інсулінів «Індар», що є стратегічним підприємством у галузі охорони здоров’я, яке забезпечує інсуліном хворих на цукровий діабет. Оскільки, сьогодні залишається відкритим питання повернення всіх активів підприємства, які упродовж багатьох років виводилися на приватні компанії.

3. Загальна характеристика і основні положення  законопроекту

Законопроектом пропонується:

  • повернути у державну власність майно ПрАТ «По виробництву інсулінів «Індар»;
  • доручити органам прокуратури, внутрішніх справ та Служби безпеки України провести службові розслідування щодо посадових осіб, причетних до відчуження пакету акцій у розмірі 70,7016% статутного фонду ЗАТ «Індар» також виведення  та  неповернення активів підприємства.

4. Правові аспекти

Нормативно-правову базу у цій сфері правового регулювання складають Конституція України  інші нормативно-правові акти.

5. Фінансово-економічне обґрунтування проекту

Реалізація акта не потребує додаткових матеріальних витрат з Державного бюджету України .

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків прийняття  законопроекту

Прийняття законопроекту  дозволить:

  • повернути у загальнонародне надбання майно, що було незаконно привласнене;
  • виконувати задекларовані владою заходи запобігання та протидії корупції.
Народний депутат України Капрук В.Г.

Проект

вноситься народним депутатом України

Карпуком В.Г.

ЗАКОН УКРАЇНИ

«Про повернення у державну власність майна ПрАТ «По виробництву інсулінів «Індар»

Цей закон спрямований на  повернення у державну власність майна ПрАТ «По виробництву інсулінів «Індар».

 Розділ І.

Дія цього Закону поширюється на засади примусового повернення майна у власність держави, що знаходиться у власності громадян і юридичних осіб.

Майно ПрАТ «По виробництву інсулінів «Індар» (нерухомість, обладнання, патенти), які починаючи з 2008 року виводилися керівництвом підприємства на приватні структури (ТОВ «Трудовий колектив «Індар», ТОВ «Трудовий колектив заводу «Індар», ТОВ «Торговий дім «Індар», ТОВ «Індар» та інші) мають бути повернуті у державну власність.

Розділ ІІ. Прикінцеві положення

1. Цей Закон набирає чинності з дня наступного за днем його опублікування.

2. Органам прокуратури, внутрішніх справ та Служби безпеки України провести розслідування щодо осіб, причетних до відчуження пакету акцій у розмірі 70,7016% статутного фонду ЗАТ «Індар» та виведення й неповернення активів підприємства на приватні структури. За результатами перевірок підготувати звіт про результати роботи.

Голова Верховної Ради  
України 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті