Новий навчальний план підготовки провізорів

Наказом Міністерства охорони здоров’я України № 36 від 21.01.2004 р. «Про затвердження та введення нового навчального плану підготовки фахівців за спеціальністю «Фармація» затверджено новий навчальний план підготовки фахівців з вищою освітою освітньо-кваліфікаційного рівня «спеціаліст» за спеціальністю 7.110201 «Фармація».

По суті, відтепер навчальний план регламентується Наказом МОЗ України і обов’язковий для виконання всіма вузами України, що здійснюють підготовку фахівців за даною спеціальністю, і зобов’язує їх чітко дотримуватися вимог щодо організації та змісту навчального процесу, навчальної та виробничої практики і форм контролю, які в ньому закладені.

У Наказі передбачається стандартизація навчального процесу за якісним складом та кількістю навчальних годин, висуваються єдині вимоги до організації та проведення іспитів, заліків та процедури захисту дипломних робіт. Зокрема, наведено чіткий план навчального процесу за циклами підготовки та навчальний план за курсами, де вказано дисципліни, кількість годин на їх вивчення та форми контролю рівня знань з кожної з них. Також наводиться список навчальних предметів з курсової підготовки (форма її проведення та розподіл годин визначаються навчальною програмою, питання про внесення до переліку курсів за вибором іноземної мови та інших курсів з 2-го по 5-й рік навчання визначається вузом в установленому порядку) та напрямків спеціалізації за вибором. Спеціалізацію студенти обирають на 5-му курсі відповідно до навчального плану. Практичні заняття зі спеціальності проводяться зі студентами, кількість яких не перевищує 25% академічної групи.

Регламентовано та описано процедуру державної атестації випускників. Вона складається з двох етапів: перший — стандартизований тестовий державний іспит (ліцензійний інтегрований іспит — Крок-2 Фармація); другий — державні випускні іспити (практично-орієнтований державний іспит) і/або захист дипломної роботи (у випадку комплексної дипломної роботи — «або», монотематичної — «і»). Форма проведення державних випускних іспитів або практично-орієнтованого державного іспиту визначається вищим навчальним закладом. Державні іспити включають такі дисципліни: «фармацевтична хімія», «фармакогнозія», «технологія лікарських засобів», «клінічна фармація», «управління та економіка у фармації».

Дипломна робота виконується студентом за темами, визначеними випускаючими кафедрами та затвердженими цикловою або предметними комісіями. Захист дипломних робіт проводиться на відкритому засіданні Державної екзаменаційної комісії за участю не менше 50% її складу та обов’язкової присутності голови Державної екзаменаційної комісії.

Водночас за навчальним закладом залишається право змінювати кількість і співвідношення навчальних планів та годин окремої навчальної дисципліни в межах норм, встановлених цим наказом, при винесенні відповідного рішення Вченою радою вузу та погодженням його з МОЗ України. Зміни не повинні перевищувати 15% загального обсягу навчального часу з дотриманням затвердженого співвідношення між циклами підготовки та обсягу військової підготовки (остання, до речі, проводиться на 2–4-му курсах відповідно до навчальних планів та програм, затверджених Міністерством оборони України, Міністерством охорони здоров’я України та Міністерством освіти та науки України, по завершенні якої під час літніх канікул проводяться навчальні збори. Студенти — громадяни іноземних держав замість військової підготовки за бажанням можуть пройти навчання за освітньо-професійною програмою підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр»).

З будь-якої окремої навчальної дисципліни кількість годин не може бути змінена більше ніж на 10% по відношенню до передбаченої типовим навчальним планом. При цьому має бути забезпечене засвоєння всіх навчальних дисциплін в обсязі, встановленому програмами цих дисциплін, затвердженими МОЗ України. Студентам, які вільно володіють іноземною мовою, дозволяється достроково складати іспит із цієї дисципліни за навчальною програмою.

Навчальний план буде запроваджено в навчальний процес з 1-го курсу у 2004/2005 навчальному році, з поступовим введенням його на старших курсах.?n

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті