Центральна лабораторія отримала перше в Україні свідоцтво про акредитацію

Урочисте вручення свідоцтва про акредитацію

Урочисте вручення свідоцтва про акредитацію

Впровадження стандартів Належної виробничої практики (GMP) в Україні, крім забезпечення якості ліків, є одним з чинників, що сприяють значному розширенню межі зовнішньої торгівлі лікарськими засобами. У 2003 р. за зверненнями підприємств відповідно до стандартів ВООЗ було видано 151 сертифікат на 32 найменування лікарських засобів для міжнародної торгівлі у 21 країні світу, з них 87 сертифікатів — на препарати, виробництво яких здійснюється на сертифікованих дільницях. Приємно відзначити те, що обсяг експорту вітчизняної фармацевтичної продукції у 2003 р. збільшився порівняно з 2002 р. на 26%.

Лабораторний контроль — невід’ємна складова забезпечення якості лікарських засобів. За умов, коли на ринку переважає частка продукції зарубіжного виробництва, «…національні аналітичні лабораторії повинні бути дуже потужними і мати велику пропускну спроможність для підтвердження якості продукції, що ввозиться». («Analytical Chemical Consideration in Pharmaceutical Regulation» (WHO/PHARМ/94.273).

15 квітня 2004 р. перший заступник міністра охорони здоров’я — Голова Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення Михайло Пасічник вручив сертифікат № 1 Центральній лабораторії з аналізу лікарських засобів МОЗ України. Це свідчить про офіційне визнання її компетентності та незалежності у сфері лабораторного контролю якості лікарських засобів. Атестацію та акредитацію лабораторій було впроваджено за наказом МОЗ України № 10 від 14.01.2004 р. «Про затвердження Порядку проведення атестації та акредитації лабораторій з контролю якості та безпеки лікарських засобів».

Михайло Пасічник відзначив, що акредитація лабораторії, яка в перших лавах впроваджує в Україні систему якості аналізу відповідно до Належної лабораторної практики (GLP), — важливий крок на шляху досягнення належного рівня лабораторного контролю якості лікарських засобів. За його словами, ця подія є свідченням того, що в Україні існує національна кваліфікована і незалежна лабораторія, яка докладає максимум зусиль для захисту здоров’я громадян України.n

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті