Перші підсумки роботи уряду в 2004 р.

В офіційному виданні Кабінету Міністрів України (газета «Урядовий кур’єр», № 98 від 27 травня 2004 р.) опубліковано звіт про роботу Уряду в І кварталі 2004 р.

Проаналізована діяльність КМУ, спрямована на зміцнення здоров’я нації. Відзначено, що закріплюється тенденція до зниження смертності дітей першого року життя і материнської. За оперативними даними, дитяча смертність у січні–лютому 2004 р. становила 9,02 на 1000 живонароджених (у 2003 р. — 9,7; у 2002 р. — 10,3; у 2001 р. — 11,3); материнська смертність — 18,9 на 100 000 живонароджених (у 2003 р. — 18,9; у 2002 р. — 21,8; у 2001 р. — 24,1).

Поліпшується фінансування галузі. Зведений бюджет на охорону здоров’я становить майже 8,9 млрд грн., з них 2,2 млрд — за рахунок Державного бюджету України, що на 10,6% більше ніж у минулому році. Додатково до плану 2004 р. передбачено фінансування на суму 127,6 млн грн. для централізованого придбання діагностичного та лікувального обладнання з метою профілактики, виявлення і лікування туберкульозу, онкологічних та інших захворювань, перш за все для сільських лікарень (88 млн грн.), та централізованого придбання автомобілів швидкої медичної допомоги для сільських закладів охорони здоров’я.

В свою чергу МОЗ України здійснює постійний контроль за ефективністю використання ресурсів, завдяки чому вирішено проблему забезпечення лікарськими засобами хворих на туберкульоз, інсулінами — хворих на цукровий діабет, виконується графік імунопрофілактики населення. За рахунок Державного бюджету України у 2004 р. буде закуплено рентгенологічне обладнання для протитуберкульозних лікувальних закладів на  загальну суму 9,5 млн грн. В Україні практично всі дорослі, які хворіють на цукровий діабет, у повному обсязі забезпечуються вітчизняними інсуліновими препаратами.

За станом на 1 березня 2004 р. у регіонах України працювало 140 ветеранських аптек, у майже 1900 аптечних закладах — ветеранські відділи.

Затверджено Національну програму профілактики ВІЛ-інфекції, допомоги та лікування ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2004–2008 рр. та Концепцію стратегії дій Уряду, які спрямовані на запобігання поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу на період до 2011 р. (постанова КМУ від 4 березня 2004 р. № 264). У рамках співпраці з Глобальним фондом та ВООЗ розроблено національні протоколи лікування хворих на СНІД, які рекомендовано до застосування у країнах СНД. На прикладі України відпрацьовується модель моніторингу лікування і позалікарняного догляду хворих.

З метою виконання завдань щодо протидії наркоманії, ВІЛ-інфекції/СНІДу, запобігання захворюванням, що передаються статевим шляхом, зокрема в  молодіжному середовищі, налагоджена співпраця з громадськими організаціями.

Окрім того, у І кварталі 2004 р. започатковано спільний з ЮНІСЕФ проект «Інформаційно-методичне та організаційне забезпечення ресоцілізації наркозалежної молоді». Соціальна робота з дітьми, молоддю та різними категоріями сімей здійснюється через мережу спеціалізованих формувань при центрах соціальних служб для молоді. Організовано роботу 37 консультативних пунктів «Довіра» для осіб, які вживають наркотики ін’єкційно, де надається широкий спектр соціальних послуг, проводять навчання, семінари, освітньо-виховні акції, громадські слухання з питань профілактики наркоманії, захворювань, що передаються статевим шляхом, та ВІЛ/СНІДу. Важливо, що рівень інфікування немовлят від ВІЛ-інфікованих матерів знижено втричі (з 30 до 10%), забезпечено дворазове обстеження на ВІЛ вагітних за рахунок Державного бюджету України. Приємно зазначити, що ВООЗ визнала Україну лідером запровадження заходів, спрямованих на  запобігання передачі ВІЛ від матері до дитини.

Програмою діяльності КМУ передбачено здійснення заходів щодо поліпшення демографічної ситуації, утвердження тендерної рівності, зміцнення інституту сім’ї, посилення відповідальності батьків за життя та виховання дітей, вирішення проблеми безпритульності та бездоглядності дітей, поліпшення соціального становища молоді. З цією метою розробляється ряд відповідних законопроектів, пропозицій та постанов.

Особливу увагу приділено тому, щоб зробити фізкультурно-оздоровчі послуги доступними для населення. У нинішньому році на фінансування мережі всеукраїнських центрів фізичного виховання населення «Спорт для всіх» виділено 4,1 млн грн. n

Прес-служба
«Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті