Прийнято резолюцію за результатами 2-ї щорічної спеціалізованої конференції «PARAPHARMACEUTICALS in UA–2012»

15 Листопада 2012 10:37 Поділитися

Нагадаємо, 11 жовтня 2012 р. відбулася 2-а щорічна спеціалізована конференція «Parapharmaceuticals in UA–2012», організована компаніями «МОРІОН» та «УкрКомЕкспо» за підтримки Міжнародної громадської організації «Асоціація виробників, розробників та операторів ринку спеціальних харчових продуктів і лікувально-профілактичних косметичних засобів». Учасники заходу мали можливість подискутувати щодо спірних питань, обговорити новітні законодавчі ініціативи, різні варіанти і перспективи розвитку ринку спеціальних харчових продуктів. За результатами конференції прийнято резолюцію.

Резолюція прийнята за результатами проведення 2-ї щорічної спеціалізованої конференції «PARAPHARMACEUTICALS in UA–2012»

м. Київ 11 жовтня 2012 р.

Учасники 2-ї щорічної спеціалізованої конференції «PARAPHARMACEUTICALS in UA–2012» обговорили ситуацію, яка склалася на українському ринку спеціальних харчових продуктів та лікувально-профілактичних косметичних засобів, розглянули законодавчі аспекти регулювання ринку та провели порівняння розвитку вітчизняного ринку із розвитком закордонних ринків, на прикладі таких країн, як Росія та Польща.

Серед основних тем, що були розглянуті на конференції, є:

  • Український ринок спеціальних харчових продуктів та лікувально-профілактичних косметичних засобів: регуляторні аспекти;
  • Міжнародні ринки: досвід та тенденції;
  • Аптечний ринок продуктів оптимального харчування та космецевтики;
  • Спеціальний продукт: розробка, виробництво, просування.

В обговоренні зазначених питань, окрім операторів ринку, брали участь представники МОЗ України, провідні спеціалісти ДУ «Інститут гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзеєва» НАМН України, Інституту екогігієни і токсикології ім. Л.І. Медведя, закордонні експерти, представники засобів масової інформації, представники громадських організацій та юридичних компаній.

За підсумками 2-ї щорічної спеціалізованої конференції «PARAPHARMACEUTICALS in UA–2012» учасники, провівши відкрите обговорення зазначених питань, постановили:

1. Усвідомлюючи необхідність удосконалення чинного законодавства України, зокрема регуляторних актів, які регулюють виробництво та обіг спеціальних харчових продуктів, учасники конференції пропонують створити робочу групу при МОЗ України по розробці проектів відповідних змін. До участі у робочий групі долучити: фахівців Державної санітарно-епідеміологічної служби України, фахівців провідних наукових установ у даній сфері, представників громадських об’єднань операторів ринку спеціальних харчових продуктів.

2. Учасники конференції вважають за необхідне внести в законопроект по внесенню змін до Закону України 2809-ІV «Про безпечність та якість харчових продуктів» відповідні зміни щодо визначення термінів «дієтична добавка», та «функціональний харчовий продукт», оскільки існуючі на сьогодні не в повній мірі визначають поняття цих спеціальних харчових продуктів, притаманні їм властивості та функціональні можливості. Учасники конференції пропонують для цих категорій харчових продуктів наступні визначення термінів: «добавка дієтична — харчовий продукт у вигляді таблеток, капсул, драже, гранул, пастилок, саше, льодяників, порошків, рідин або інших форм, що споживається у визначених кількостях додатково до звичайного раціону, який є джерелом поживних речовин: протеїнів, амінокислот, ліпідів, поліненасичених жирних кислот, вуглеводів, харчових волокон, вітамінів, мінеральних речовин (нутрицевтики) в кількостях, що не перевищують добову потребу в харчових речовинах, або інших речовин з фізіологічними властивостями, в тому числі продуктів переробки та екстрактів рослинних і тваринних матеріалів, грибів (парафармацевтики), пре- та пробіотиків (еубіотики), в кількостях, що не перевищують мінімальну терапевтичну дозу активних речовин як спеціальні продукти харчування для корекції дефіциту харчового раціону та профілактики аліментарнообумовлених станів», «функціональний харчовий продукт — це харчовий продукт, подібний до харчового продукту традиційного асортименту, але він містить фізіологічно функціональні речовини і при щоденному вжитку в традиційних кількостях за рахунок вмісту біоактивних компонентів, крім загальної поживної цінності, має певну фізіологічну активність та властивості специфічно підтримувати та регулювати фізіологічні функції і тим самим зберігати й поліпшувати здоров’я людини та/або знижувати ризик виникнення хронічного захворювання.» У своїх висновках щодо визначення даних термінів учасники конференції спираються на думку провідних фахівців в цій галузі, зокрема — професора, доктора медичних наук, завідуючого кафедрою гігієни епідеміології та безпеки життєдіяльності Донецького національного медичного університету ім. Максима Горького — Ласткова Д.О.; доктора медичних наук, доцента, завідуючої лабораторією гігієни харчування ДУ «Інститут гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзеєва» НАМН України — Гуліч М.П.; кандидата медичних наук, доцента кафедри гігієни харчування Національного медичного університету імені О.О. Богомольця — Білко Т.М.

3. Оператори ринку спеціальних харчових продуктів, відповідно до прав, наданих ст. 6 Закону України від 5.04.2007 р. № 877-V «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», вважають за необхідне звернутися до МОЗ України, КМУ з пропозицією розробити регуляторний акт, який буде чітко прописувати процедуру узгодження тексту реклами спеціальних харчових продуктів.

До розробки регуляторного акта залучити фахівців провідних наукових установ у цій галузі, представників громадських організацій, фахівців Державної санітарно-епідеміологічної служби України, яка, відповідно до ст. 4–6 Закону України від 23.12.1997 р. «Про безпечність та якість харчових продуктів» є державним органом, що забезпечує розробку, затвердження та впровадження санітарних заходів щодо безпеки та якості харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок (далі — спеціальні харчові продукти) і здійснює державний нагляд та контроль за обігом цих продуктів.

4. Ситуація на ринку спеціальних харчових продуктів останнім часом погіршилася завдяки порушенням законодавства з питань захисту прав споживачів та законодавства про захист економічної конкуренції окремими операторами ринку, зокрема такими, що здійснюють продаж спеціальних харчових продуктів через телемагазини та компанії мережевого маркетингу. До МОЗ та правоохоронних органів України звертаються громадяни із численними скаргами на те, що їм було продано за великі кошти через телемагазини та компанії мережевого маркетингу дієтичні добавки та інші спеціальні харчові продукти, які не є лікарськими засобами, але позиціонуються продавцями як лікарські засоби. Така ситуація негативно впливає на репутацію тих учасників ринку, що працюють у межах правового поля.

Учасники конференції вирішили звернутися до МОЗ, КМУ, Верховної Ради України з пропозицією стосовно розроблення відповідних проектів нормативних актів щодо регулювання (обмеження) порядку та умов продажу спеціальних харчових продуктів (дієтичних добавок, функціональних продуктів, спеціальних продуктів для дієтичного споживання) через телемагазини та компанії мережевого маркетингу.

5. Уповноважити Міжнародну громадську організацію «Асоціація виробників, розробників та операторів ринку спеціальних харчових продуктів та лікувально-профілактичних засобів» від імені операторів ринку спеціальних харчових продуктів поглибити співпрацю з польською Асоціацією виробників харчових продуктів та добавок та Російською громадською організацією «Некомерційне партнерство «Виробників біологічно активних добавок до їжі, лікувального та профілактичного харчування».

6. Доручити Міжнародній громадській організації «Асоціація виробників, розробників та операторів ринку спеціальних харчових продуктів та лікувально-профілактичних засобів» вивчити досвід своїх колег за кордоном та розробити проект Кодексу маркетингової практики операторів ринку спеціальних харчових продуктів.

7. Дану резолюцію направити: до МОЗ України та КМУ, текст резолюції оприлюднити в засобах масової інформації.

Від імені учасників конференції
О. Шевчук,
президент Міжнародної громадської організації «Асоціація виробників, розробників і операторів ринку спеціальних харчових продуктів та лікувально-профілактичних косметичних засобів»

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті