Ліки по талонах, або що втратили народні депутати: розум чи совість?

23 Жовтня 2009 1:22 Поділитися

23 жовтня в інформаційній агенції «УНІАН» відбулася прес-конференція на тему: «З завтрашнього дня ліки по талонах », під час якої представники професійних фармацевтичних асоціацій, що об’єднують вітчизняних виробників, дистриб’юторів і роздрібну мережу, висловили свою позицію щодо наслідків набуття чинності прийнятим в цілому Верховною Радою України 20 жовтня Законом України «Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення».

У прес-конференції взяли участь Владислав Оніщенко, голова Союзу споживачів медичної продукції; Надія Численко, член правління Аптечної професійної асоціації України; Володимир Дудка, президент Асоціації фармацевтичних дистриб’юторів «ФАРМУКРАЇНА»; Володимир Ігнатов, голова Комітету з питань охорони здоров’я Європейської Бізнес Асоціації; Петро Багрій, президент Асоціації фармацевтичних виробників України; Юрій Савко, виконавчий директор Асоціації виробників інноваційних ліків.

lipoa

Було зазначено, що цей закон, який носить вочевидь популістський характер та приймається напередодні виборів Президента, через рік після внесення його на розгляд у Верховну Раду, не має під собою економічних обґрунтувань. Наслідки такого рішення будуть катастрофічними для галузі охорони здоров’я та всієї країни. Зокрема, це призведе до припинення легального обігу більшості лікарських засобів та виробів медичного призначення. Аптеки, оптові компанії та вітчизняні виробники припинять свою діяльність, також зупиниться й імпорт лікарських засобів. В країні буде створено умови для розповсюдження фальсифікованих ліків, їх контрабандного ввезення. Таким чином, неможливо буде забезпечити конституційне право громадян України на медичну допомогу. 300 тис. фармацевтів та представників інших спеціальностей, що працюють у фармацевтичній галузі, залишаться без роботи. Держава не отримає значну суму податків, які на сьогодні сплачують суб’єкти фармацевтичного ринку. Знизиться рівень інвестиційної привабливості України, який і без того залишає бажати кращого (за даними Всесвітнього банку наша держава займає сьогодні за цим показником 143-тє місце із 180 країн). Все це призведе до поглиблення демографічної катастрофи, погіршення епідемічної ситуації з цілого ряду соціально небезпечних інфекційних захворювань, і врешті решт, становитиме реальну загрозу для національної безпеки держави.

Іншого розвитку подій представники фармацевтичних асоціацій не бачать, тому вони відкрито звернулись до Президента України як гаранта Конституції з проханням застосувати право вето до цього закону.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті