Відкритий лист Волинської обласної державної адміністрації Президенту України

26 Жовтня 2009 4:54 Поділитися

Шановний Вікторе Андрійовичу!

Волинська обласна державна адміністрація звертається до Вас, щоб запобігти катастрофічним наслідкам, до яких призведе прийнятий 20.10.2009 р. Верховною Радою Закон України «Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення».
Цим законом встановлюється мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби вітчизняного та закордонного виробництва, що використовуються населенням та лікувальними закладами на рівні цін, що склалися станом на 1 липня 2008 р. Закон є нищівним для фармацевтичної галузі і створить штучний дефіцит ліків.

Приймаючи цей закон, Верховна Рада України значно перевищила повноваження, надані їй Конституцією України, перебравши на себе повноваження ціноутворення в державі, які закріплені за Кабінетом Міністрів України.

Крім того, Закон України «Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення» є економічно необґрунтованим. Відомо, що понад 70% лікарських засобів, що використовуються в Україні, — імпортного виробництва, 90% лікарських засобів вітчизняного виробництва виробляються з імпортної сировини. Тому їх собівартість напряму залежить від курсу гривні до іноземних валют. Встановлення цін, що склалися станом на 1 липня 2008 р., унеможливить закупівлю імпортних ліків та сировини.

Заручниками ситуації стануть найдрібніші учасники фармацевтичного ринку — аптеки. Аптеки будуть позбавлені можливості закуповувати та реалізовувати населенню якісні ліки провідних виробників світу. Населення не матиме можливості отримувати сучасну фармацевтичну допомогу.

Зважаючи на вищевикладене, просимо Вас, шановний Вікторе Андрійовичу, накласти вето на прийнятий 20 жовтня 2009 р. Верховною Радою Закон України «Про мораторій на підвищення цін і тарифів на лікарські засоби і вироби медичного призначення» та звернутися до Конституційного Суду України з поданням про визначення зазначеного закону неконституційним.

З повагою М. Романюк, голова Волинської обласної
державної адміністрації

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті