Результати селекторної наради з керівниками регіонів з питань запобігання поширенню грипу

04 Листопада 2009 1:57 Поділитися

Юлія Тимошенко просить МОЗ сьогодні почати процес анулювання ліцензій тих аптек, в яких завищені ціни на ліки. Про це вона заявила 4 листопада під час селекторної наради з керівниками регіонів щодо запобігання поширенню інфекційних захворювань.

«Я просила б Міністерство охорони здоров’я за даними Державної податкової адміністрації, Державної комісії з контролю за цінами, Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів, Антимонопольного комітету сьогодні розпочати процес позбавлення ліцензій тих аптек, які перейшли межу. Досить знущатися з країни», — підкреслила Тимошенко.

Проконтролювати цей процес Ю. Тимошенко доручила Олександру Турчинову, першому віце-прем’єр-міністру.

У той же час, Глава Уряду повідомила, що вже просила Петра Порошенка, міністра закордонних справ, сприяти оптовим постачальникам лікарських засобів у закупівлі препаратів за кордоном «за пандемічними цінами».

Також у ході наради Ю. Тимошенко повідомила, що захворюваність на грип та ГРВІ наближається до епідемічного порогу в 10 областях: Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Київській, Луганській, Одеській, Полтавській, Сумській, Чернігівській.

Водночас, епідемічний поріг перевищено у Волинській, Закарпатській, Івано-Франківській, Львівській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій областях та Києві.

Проте для Києва не характерна така клінічна картина, як у Західних регіонах. За даними МОЗ у Києві захворіло на грип та ГРВІ приблизно 6 тис. осіб, 160 з яких госпіталізовано.

«Ситуація по всій країні достатньо напружена, тому працювати потрібно злагоджено і оперативно», — заявила Юлія Тимошенко.

Прем’єр-міністр зазначила, що в тих областях, де перевищено епідемічний поріг, мусить бути введений жорсткий карантин. В обов’язковому порядку повинні бути закриті школи і дитячі садки, скасовано масові заходи. Там, де скупчення людей уникнути неможливо (зокрема, на ринках), Глава Уряду доручила проводити постійні перевірки, «щоб люди в місцях масового скупчення були в масках».

Крім того, в ході наради Ю. Тимошенко повідомила, що регіонам буде дозволено закуповувати все необхідне для подолання епідемії грипу без тендерних процедур. Також вона зазначила, що всі необхідні погодження з процедури закупівлі ліків у Мінекономіки та МОЗ повинні проходити протягом години.

«Якщо у когось в Мінекономіки чи МОЗ на затвердженні ціна лежатиме більше 1 год — просто будуть звільнятися з посади», — наголосила Ю. Тимошенко, додавши, що у разі закупівлі медикаментів за цінами, нижчими за оптові, узгодження з міністерствами не потрібно.

Керівництву Державного резерву України Прєм’єр-міністр доручила розблокувати наявні в мобілізаційному резерві ресурси, які можна направити в регіони для боротьби з епідемією грипу та ГРВІ. МОЗ було дано доручення проаналізувати стан оснащення Санітарно-епідеміологічної служби України, а також створити необхідні умови для закупівлі лабораторного обладнання першої необхідності.

Також Ю. Тимошенко доручила Міністерству фінансів перерахувати кошти на боротьбу з епідемією грипу в усі області України пропорційн­о до кількості населення, незалежно від рівня захворюваності. Міністерство фінансів також має дати письмове роз’яснення кожній області щодо можливості використання цих коштів на заходи, які необхідні для області, місту, району, селу, селищу для подолання і нерозповсюдження захворювань.

Ю. Тимошенко зазначила, що Уряд вже перерахував перші фінансові ресурси областям, в яких перевищено епідемічний поріг: Вінницькій — 6,8 млн грн., Волинській — 4,3 млн, Закарпатській — 5,1 млн, Івано-Франківській — 5,7 млн, Львівській — 10,5 млн, Рівненській — 4,7 млн, Тернопільській — 4,5 млн, Хмельницькій — 5,5 млн, Чернівецькій — 3,7 млн.

Нагадаємо, що Верховна Рада України 3 жовтня виділила 1 млрд грн. на боротьбу з епідемією. За прийняття відповідних змін до Закону України «Про Державний бюджет на 2009 рік» проголосував 401 народний депутат.
Також, як повідомила Прем’єр-міністр, Національний банк України надасть рефінансування тим комерційним банкам, які виділятимуть пільгові кредити аптечним мережам та оптовим постачальникам лікарських засобів.

Ю. Тимошенко доручила мерам міст і головам облдержадміністрацій протягом доби вирішити питання з наявністю черг в лікарнях і поліклініках: «Терміново мусять бути відкриті додаткові кабінети терапевтів чи інших фахівців для прийняття хворих на грип та ГРВІ, які не повинні бути розташовані поряд з кабінетами інших медичних фахівців».

Прем’єр-міністр також доручила Олександру Турчинову, першому віце-прем’єр-міністру, розглянути можливість залучення лікарів зі спеціальними мобілізаційними системами, а також студентів останніх курсів медичних ВНЗ, щоб усунути дефіцит лікарів в закладах охорони здоров’я. В свою чергу Міністерство фінансів України має підготувати фінансування понаднормових годин, які відпрацювали лікарі та медичний персонал.

Крім того, Ю. Тимошенко попросила українці­в не приймати Таміфлю для профілактики грипу. Вона зобов’язала міністра охорони здоров’я дати роз’яснення з цього приводу. «Таміфлю — це препарат, який має певну побічну дію, і я просив би не застосовувати його без призначення лікаря», — відповів В. Князевич.

Ю. Тимошенко підтримала міністра охорони здоров’я, закликавши раціонально застосовувати лікарські засоби, зокрема, не вживати Таміфлю для профілактики, а лише тоді, коли лікар встановив діагноз і підтвердив, що ці ліки необхідно приймати. Вона доручила МОЗ протягом дня підготувати спеціальний ролик щодо правильного застосування профілактичних і лікувальних засобів. Крім того, Прем’єр-міністр нагадала, що відповідні ліки мають надаватися людям у лікувальних закладах.

Ю. Тимошенко наголосила, що особисто провела переговори на всіх рівнях для того, щоб Індія мала можливість співпрацювати з Україною за 2 напрямками: постачати у Харківську обл. субстанцію для виготовлення великого обсягу Таміфлю, а також отримувати з Індії за достатньо низькими цінами як препарати озельтамивіру, так і антибіотики.

За матеріалами www.kmu.gov.ua;
www.liga.net

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті