В Україні епідемія сезонного грипу, а не пандемічного

04 Листопада 2009 4:03 Поділитися

В Україні епідемія сезонного грипу, а не пандемічного3 листопада 2009 р. під час прес-конференції в інформаційному агентстві «УНІАН» Микола Поліщук, голова Національної ради з питань охорони здоров’я при Президентові України, професор, повідомив, що нині в деяких регіона­х Украї­ни наявн­а епідемія лише сезонного грипу і аж ніяк не пандемічного A (H1N1). М. Поліщук зазначив, що заходи по недопущенню поширення інфекції, які задіяло МОЗ Украї­ни, проведені професійно, що свідчить про ефективність роботи Уряду у цьому напрямку. Причиною ж стрімкого поширення інфекції (і як наслідок — захворюваності на грип та ГРВІ) у Західному регіоні слід вважати несприятливі погодні умови, такі, як підвищена вологість та збільшення опадів.

З усіх офіційно зареєстрованих випадків захворювання на грип та ГРВІ лабораторно підтверджено лише 14 випадків грипу A (H1N1). І це при тому, що про епідемію можна говорити лише при статистиці 100 інфікованих на 10 тис. осіб. Слід також мати на увазі, що показник смертності як при сезонному, так і при пандемічному грипі однаковий — а саме 1,5%.

М. Поліщук зазначив, що за 9 міс 2008 р. в Україні від грипу та ГРВІ померло 3989 осіб, а за 10 міс поточного року — 3221 особа. Такі дані свідчать про те, що цьогорічна паніка створена штучно засобами масової інформації при підтримці деяких фармкомпаній, яким вигідно створювати ажіотаж навколо відповідних лікарських засобів та виробів медичного призначення. Напруження, яке склалося у суспільстві з приводу нагнітання ситуації щодо епідемії, на думку доповідача, може призвести до зростання показників серцево-судинних захворювань, таких, як інсульт та інфаркт. М. Поліщук припустив, що паніка закінчиться після президентських виборів.

Слід також розрізняти основні ознаки грипу та інших вірусних інфекцій. На відміну від останніх, первинним симптомом грипу є значне та різке підвищення температури тіла. І вже на цьому фоні можуть підключатися такі катаральні ознаки, як біль у горлі, закладеність носа, кашель тощо.

З метою уникнення захворювання на грип, зазначив М. Поліщук, слід вести здоровий спосіб життя (у тому числі — зменшити споживання алкоголю та тютюну, що призводить до зниження імунітету), раціонально харчуватися, уникати залюднених місць та прислухатися до порад фахівців щодо вакцинації проти сезонного штаму вірусу.

За матеріалами unian.net

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті