Актуально про грип та ГРВІ: за матеріалами селекторної наради в МОЗ України

10 Листопада 2009 5:23 Поділитися

Актуально про грип та ГРВІ9 листопада під головуванням міністра охорони здоров’я України відбулася селекторна нарада, під час якої розглядалися питання розповсюдження грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ) серед населення, забезпечення регіонів лікарськими засобами та виробами медичного призначення, а також обговорювалися шляхи вирішення кадрових проб­лем і питан­ня якості надання медичної допомоги. Участь у нараді взяли Василь Лазоришинець, перший заступник міністра охорони здоров’я України, Володимир Юрченко, заступник міністра охорони здоров’я України, Георгій Розенфельд, академік АМН України, голови управлінь та департаментів МОЗ України, керівники вищих медичних навчальних закладів України.

На початку засідання В. Лазоришинець надав оперативну інформацію щодо захворюваності в різних регіонах України та зазначив, що статистика стосовно захворюваності на пневмонію свідчить про її зростання у 2009 р. Так, якщо у 2008 р. кількість хворих за 9 міс становила 176 тис. 172 випадки, то за аналогічний період 2009 р. вона підвищилася до 183 тис. 828.

В. Князевич нагадав, що в Україні працює місія ВООЗ, яка надає консультативну допомогу фахівцям профільного міністерства та практикуючим лікарям. Мирослава Жданова, директор Департаменту розвитку медичної допомоги МОЗ України, зазначила, що після спільної роботи з міжнародними експертами були вдосконалені та внесені зміни до протоколів надання медичної допомоги. Зокрема, уточнені показання до госпіталізації, деталізовано шляхи надання допомоги хворим у стаціонарах.

Міністр охорони здоров’я звернувся до регіоні­в із зауваженням про несвоєчасність подання статистичної інформації та вимогою ретельно перевіряти достовірність даних. За його словами, сьогодні МОЗ України опинилося у ролі заручника недобросовісної роботи управлінь охорони здоров’я окремих областей. В. Князевич повідомив, що клініко-експертна комісія МОЗ України провела аналіз інформації щодо 90 пацієнтів, які померли від двосторонньої негоспітальної пневмонії, та первинної медичної документації стосовно 39 з них. Виявлено, що в деяких історіях хвороб був незадовільно прописаний анамнез. В. Князевич звернувся до лікарів з проханням у цей складний період уважніше ставитися до ведення медичної документації, аби запобігти звинуваченням у наданні неякісної допомоги. Він наголосив, що за умови вилучення документів у лікарні повин­на залишатися їх копія, яка дозволить іншим фахівцям-медикам, профільному міністерству зробити власний висновок.

Міністр охорони здоров’я зазначив, що з 90 померлих найбільшу частку становили молоді працездатні громадяни. Симптоми, які відмічали на різних етапах захворювання: лихоманка з температурою більше 38 °С, кашель, розлади дихання. При кашлі було характерним мізерне виділення мокротиння або сухий непродуктивний кашель із вкрапленнями крові. Всі хворі надходили до стаціонару в середньому через 3–7 днів від початку захворювання, перебували в тяжкому стані. Період від початку захворювання до смерті — в середньому від 4 до 7 днів. У більшості пацієнтів діагностували двобічне ураження нижньої частини легень з подальшою тенденцією до тотального.

Також під час селекторної наради В. Князевич заслухав інформацію щодо стану лабораторних досліджень в регіонах, забезпечення закладів охорони здоров’я апаратами штучної вентиляції легень, препаратом Tamiflu/Таміфлю (озельтамівір), виробами медичного призначення, а також стосовно перевірок органами прокуратури медичних закладів. Він повідомив, що у МОЗ України створено комісію для супроводу закупівлі лікарських засобів, виробів медичного призначення, робіт і послуг для лікування пандемічного грипу та ГРВІ і запобігання їх поширенню за процедурою закупівлі в одного учасника без погодження з Міністерством економіки України. З метою попередження можливих зловживань під час вирішення цього питання МОЗ України запросило до складу комісії представників Рахункової палати України, Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України, Служби безпеки України.

За матеріалами www.moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті