Вакцинація від грипу: бути чи не бути

Вакцинація від грипу: бути чи не бути10 листопада в МОЗ України відбувся брифінг, метою якого було інформування суспільства щодо поточної епідемічної ситуації в країні та заходів, що вживаються для протидії розповсюдженню вірусів грипу і гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ). У заході взяли участь: Василь Лазоришинець, перший заступник міністра охорони здоров’я, Юрій Константінов, директор Департаменту регуляторної політики у сфері обігу лікарських засобів та продукції в системі охорони здоров’я МОЗ України, Ганна Моісеєва, директор Центру імунобіологічних препаратів МОЗ України.

Починаючи роботу брифінгу, В. Лазоришинець надав оперативну статистичну інформацію щодо захворюваності населення Украї­ни на грип та ГРВІ. Станом на 10 листопада в нашій країні зареєстровано 1 031 597 випадків захворювання на грип та ГРВІ, померло 174 особи, при чому за останню добу — 19. Найбільша кількість померлих від грипу, ГРВІ та ускладнень зафіксована у Львівській обл.

В. Лазоришинець зазначив, що нині в Україні відмічається позитивна динаміка щодо зменшення кількості пацієнтів, які отримують лікування у відділеннях реанімації та інтенсивної терапії із застосуванням апаратів штучної вентиляції легень. 13 500 пацієнтів виписані зі стаціонарів у задовільному стані. Як зауважив В. Лазоришинець, епідемічна ситуація в країні істотно не змінилася: у 14 областях перевищено епідемічний поріг, 13 областей наближаються до нього.

Ю. Константінов стосовно вакцинації населення від грипу та ГРВІ повідомив, що сьогодні в Україні дозволені до застосування вакцини для імунопрофілактики сезонного грипу. Процедуру державної реєстрації проходять 2 вакцини для імунопрофілактики пандемічного грипу компаній «GlaxoSmithKline», (Великобританія) та «Петровакс», (Росія). Нині реєстраційн­а документація зазначених вакцин обробляється у Центрі імунобіологічних препаратів. Після завершення процедури оцінки безпеки та якості вони будуть зареєстровані та допущені до застосування для профілактики грипу A (H1N1).

Г. Моісеєва повідомила, що 9 листопада у Центр імунобіологічних препаратів надійшли зразки від російської компанії. Стосовно зразків вакцини  виробництва компанії «GlaxoSmithKline» доповідач пояснила, що обговорюється термін їх надання.

Контроль якості вакцин займає близько 2 тиж. У разі позитивного висновку наступний етап — спеціалізована експертиза з метою визначення їх реактогенності. Взагалі процедура реєстрації в розвинутих країнах займає не менше 70 днів. Цей термін необхідний для проведення відповідних досліджень для підтвердження безпеки вакцини.

За словами Г. Моісеєвої, оскільки Центр імунобіологічних препаратів уже отримав зразки російської вакцини, її реєстрацію можна очікувати на початку грудня.

Відповідаючи на питання журналістів щодо вартості препарату Tamiflu/Таміфлю (озельтамівір), В. Лазоришинець зазначив, що уряд закупив його за безпрецедентно низькою ціною завдяки домовленості між міністром закордонних справ України та керівництвом компанії-виробника.

Відповідаючи на питання щодо можливого алгоритму вакцинації населення України Г. Моі­сеєва зазначила, що у разі наявності зареєстровано­ї вакцини проти грипу A (H1N1) вирішуватиметься питання стосовно вакцинації населення за державною програмою. Категорії населення визначатимуться відповідно до рекомендацій ВООЗ. Також буде надано можливість отримати щеплення за власний кошт у разі відсутності протипоказань.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

10 липня в МОЗ України з метою інформування суспільства щодо поточної епідситуації в країні та заходів що вживаються для протидії розповсюдження вірусів грипу та ГРВІ серед населення відбувся брифінг. У заході взяли участь: Василь Лазоришинець, перший заступник міністра охорони здоров’я, Юрій Константінов, директор Департаменту регуляторної політики у сфері обігу лікарських засобів та продукції в системі охорони здоров’я МОЗ України, Ганна Моісеєва, директор ДП «Центр імунобіологічних препаратів» МОЗ України.
Починаючи роботу брифінгу В. Лазоришинець надав оперативну статистичну інформацію, щодо захворюваності населення України на грип та ГРВІ. Станом на 10 листопада в Україні зареєстровано 1031597 випадків захворювання на грип та ГРВІ, померло – 174 особи, при чому за останню добу – 19. Найбільша кількість померлих від грипу, ГРВІ та ускладнень зафіксована в Львівській обл.
В. Лазоришинець зазначив, що сьогодні в Україні відмічається позитивна динаміка, щодо зменшення кількості пацієнтів, що отримують лікування в умовах відділень реанімації та інтенсивної терапії з застосуванням апаратів штучної вентиляції легень. 13500 пацієнтів виписані зі стаціонарів в задовільному стані. Як зауважив В. Лазоришинець на даний час епідситуація в країні істотно не змінилася: в 14 областях перевищено епідемічний поріг, 13 областей наближаються до нього.
Стосовно вакцинації населення від грипу та ГРВІ Ю. Константінов повідомив, що сьогодні в Україні дозволені до застосування вакцини для імунопрофілактики сезонного грипу. Процедуру державної реєстрації проходять 2 вакцини для імунопрофілактики пандемічного грипу: Арепанрекс («GlaxoSmithKline», Великобританія) та Моногрипол-нео («Петровакс», Росія). У теперішній час реєстраційна документація зазначених препаратів обробляється в Центрі імунобіологічних препаратів. Після завершення процедури оцінки безпечності та якості вакцин, вони будуть зареєстровані та допущені до застосування для профілактики грипу A(H1N1).
Г. Моісеєва повідомила, що 9 листопада у Центр імунобіологічних препаратів надійшли зразки від російської компанії. Стосовно зразків вакцини британського виробництва доповідачка пояснила, що на даний час відбувається обговорення терміну їх надання.
Контроль якості вакцин займає близько 2 тиж. У разі позитивного висновку наступним етапом є спеціалізована експертиза з метою визначення реактогенності вакцини. Взагалі процедура реєстрації в розвинутих країнах світу становить не менше ніж 70 днів. Цей термін необхідний для проведення відповідних досліджень для підтвердження безпечності вакцини.
За словами Г. Моісеєвої оскільки Центр імунобіологічних препаратів вже отримав зразки російської вакцини можна очікувати її реєстрацію на початку грудня.
Відповідаючи на питання журналістів щодо вартості препарату Таміфлю В. Лазоришинець пояснив, що Уряд закупив даний препарат за безпрецедентно низькою ціною завдяки домовленості між міністром закордонних справ Петром Порошенко та керівництвом компанії виробника. Але роздрібна ціна лікарського засобу Таміфлю є більшою. Наприклад в аптечних закладах Германії він коштує близько 37 євро за упаковку і це зрозуміло, адже виробництво цього противірусного лікарського засобу етіотропної дії потребує залучення певних ресурсів.
Стосовно українського озельтамивира Ю. Константінов повідомив, що препарат випускатиме фармацевтична компанія «Здоров’я» (Харків). За домовленістю між двома виробниками швейцарським та українським, останній починає виробництво озельтамивира in bulk. Тобто на українському фармацевтичному заводі створена технологія виробництва, що контролюватиметься відповідними державними органами контролю. Як і належить рецептурному препарату український озельтамивир прийматиме участь у держаних закупівлях та реалізовуватиметься в аптечних закладах. Його вартість буде нижчою ніж оригінального, і це звичайна річ, коли генерік коштує менше ніж оригінал.
У відповідь на питання, що стосувалося можливого алгоритму вакцинації населення України Г. Моісеєва повідомила, що у разі наявності зареєстрованої вакцини проти каліфорнійського грипу буде вирішуватися питання стосовно вакцинації населення за державною програмою. Категорії населення визначатимуться відповідно до рекомендацій ВООЗ. Також буде надано можливість отримати щеплення за власний кошт у разі відсутності протипоказань.
Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті