ТРАМАДОЛ за бланком Ф-3

Минуло трохи більше місяця з часу публікації інтерв’ю з головою Комітету з контролю за наркотиками Оленою Алексєєвою, присвячене проблемі обігу трамадолу («Щотижневик АПТЕКА» № 26 (497) від 04.07.2005 р.). З виходом наказу Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) № 360 від 19.07.2005 р., яким затверджені Правила виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення, Порядок відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їх структурних підрозділів, Інструкція про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків та вимог-замовлень («Щотижневик АПТЕКА» № 29 (500) від 01.08.2005 р.), привід для спілкування з головою Комітету з’явився знову. Згідно з наказом лікарський засіб трамадол відпускається з аптек за рецептами на бланку ф-3. Таке нововведення дещо дезорієнтувало працівників аптечних закладів, які стали повертати цей препарат своїм постачальникам та відмовлятися від нових замовлень.

Олена Алексєєва

Олена Алексєєва

— Хочу звернути увагу читачів, що з виходом наказу № 360 трамадол не змінив свого статусу, оскільки згідно з наказом МОЗ № 344 від 7 липня 2004 р. він віднесений до отруйних лікарських засобів. Змін зазнав порядок відпуску трамадолу з аптечних закладів, а саме форма рецептурного бланка, за яким він відпускається, — ф-3 (раніше трамадол відпускався за рецептурним бланком ф-2 і підлягав предметно-кількісному обліку в закладах охорони здоров’я). Бланк ф-3 передбачений для відпуску психотропних та наркотичних лікарських засобів і трамадолу. Такий порядок встановлено з метою посилення контролю за відпуском цього лікарського засобу, тому що мають місце масові порушення правил обігу та випадки зловживання трамадолом. Хочу наголосити, що для здійснення операцій з обігу трамадолу достатньо мати ліцензію на оптову та роздрібну торгівлю лікарськими засобами.

Згідно з наказом № 360 посилені заходи контролю щодо встановлення гранично допустимої для відпуску кількості певного засобу, яку має право виписати в одному рецепті лікар та реалізувати працівник аптеки. Поряд з наркотичними і психотропними лікарськими засобами така кількість встановлена і для трамадолу.

Наказ № 360 зобов’язує вести предметно-кількісний облік трамадолу за правилами, що встановлені для психотропних та наркотичних препаратів. Слід звернути увагу, що аптеки, які раніше реалізовували трамадол за рецептом ф-2, не мають досвіду зберігання бланків ф-3. Досить детально правила зберігання бланків ф-3 прописані в постанові Кабінету Міністрів України (КМУ) № 58 від 18 січня 2003 р. «Про затвердження Порядку здійснення контролю за обігом наркотичних (психотропних) лікарських засобів». Окрім того, в наказі № 360 також є коротка інструкція про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків та вимог-замовлень. Передбачені також окремі журнали предметно-кількісного обліку для психотропних та наркотичних засобів (форму журналу затверджено постановою КМУ № 58) та для отруйних і сильнодіючих препаратів (форму затверджено наказом МОЗ № 360).

Комітет з контролю за наркотиками буде тримати питання обігу трамадолу в полі зору, оскільки до його компетенції входить контроль правильності обліку та зберігання спеціальних рецептурних бланків ф-3. Перевірки будуть здійснюватись у співпраці з Державною службою лікарських засобів і виробів медичного призначення та Державною інспекцією з контролю якості лікарських засобів.n

Микола Холоденко,
фото автора

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

АРКОКСИЯ®
Новый НПВП с выраженным обезболивающим эффектом уже в Украине

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті