Відкриття лабораторії з типування донорів кісткового мозку

13 Листопада 2009 6:57 Поділитися

Відкриття лабораторії з типування донорів кісткового мозку12 листопада відбулося офіційне відкриття Референс-лабораторії діагностики онкогематологічних захворювань та типуван­ня донорів кісткового мозку (далі — лабораторія) на базі Центру дитячої онкогематології і трансплантації кісткового мозку Національної спеціалізованої дитячої лікарні (НСДЛ) «ОХМАТДИТ». У заході взяли участь Юрій Гладуш, генеральний директор НДСЛ «ОХМАТДИТ», Олена Мацібох, голова Всеукраїнського благодійного фонду «Крона», Світлана Донська, завідуюча Центром дитячої онкогематології і трансплантації кісткового мозку.

Сучасний лабораторний комплекс з діагностики онкогематологічних захворювань і тканинного типування хворих та потенційних донорів було створено спільними зусиллями держави, лікарської громади та благодійних фондів. Зокрема, Всеукраїнський благодійний фонд «Крона» (входить до складу Групи компаній «НІКО») і партнерські організації (Ernst&Young, Київський клуб левів) забезпечили ремонт приміщень, закупили найсучасніше обладнання для проведення тонких генетичних аналізів, необхідних для визначення сумісності та підбору донора стовбурових гемопоетичних клітин.

Цієї події з нетерпінням та надією чекали сотні українських дітей, хворих на рак крові. Щорічно в Україні реєструється до 550 нових випадків онкологічних захворювань крові у дітей, приблизно 300 з них потребують пересадки кісткового мозку і лише 20% мают­ь родинного сумісного донора та можуть отримати таке лікування в Україні. Для інших шанс на порятунок — надто дороге лікування за кордоном.

Ю. Гладуш зазначив, що за підтримки Всеукраїнського благодійного фонду «Крона» в Україні створено поки що єдину лабораторію HLA-типування для всіх громадян. З його слів, це перший крок до створення у країні реєст­ру донорів кісткового мозку.

О. Мацібох висловила сподівання, що ця лабораторія сприятиме одужанню дітей з такими онкологічними діагнозами, як гостра лейкемія, вроджені порушення кровотворення, вроджений імунодефіцит, лімфома.

С. Донська зауважила, що необхідно розширювати мережу відділень, які б спеціалізувалися на типуванні донорів кісткового мозку. Також потрібно збільшити ліжковий фонд, набрати і підготувати високо­кваліфікований персонал, розробити та підтримати програму фінансування трансплантації кісткового мозку, яка має стати державною.

Лабораторія — перший і найважливіший крок до початку проведення операцій з пересадки кісткового мозку від неродинних донорів в Україні. Цей центр здійснюватиме найточнішу діагностику онкогематологічних захворювань, і, найголовніше, типування потенційних донорів кісткового мозку, що сприятиме значном­у підвищенню якості надання спеціалізованої допомоги, дозволить проводити лікування в Україні без направлення за кордон.

Певний час лабораторія працюватиме у тестовому режимі, поки не буде підтверджена і визнана на міжнародному рівні якість та точність даних, які вона надає. Після того, як лабораторія пройде міжнародну акредитацію, Україна отримає дозвіл приєднатися до міжнародної мережі реєстрів донорів кісткового мозку. Також стане можливим здійснення неродинної трансплантації. Наразі ж в Україні проводиться трансплантація кісткового мозку тільки від сумісного донора-родича.

Лабораторія забезпечуватиме первинне типування потенційних донорів кісткового мозку для занесення їх у національний реєстр, а також точне типування донора на сумісність з хворою дитиною для пересадки стовбурових гемопоетичних клітин. Така процедура проводитиметься для дітей і дорослих з усієї України, які потребуватимуть пересадки кісткового мозку. Це надасть шанс хворим на рак крові знайти сумісного донора та подолати тяжку недугу.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті