Батьки дітей, хворих на муковісцидоз, просять МОЗ не закуповувати препарат Креазим

Редакція «Щотижневика АПТЕКА» отримала звернення благодійного фонду «Щаслива дитина» до міністра охорони здоров’я Раїси Богатирової стосовно державних закупівель лікарських засобів, що застосовуються для лікування дітей, хворих на муковісцидоз.

Зокрема у зверненні повідомляється про те, що до благодійного фонду «Щаслива дитина» звернулися батьки дітей, хворих на муковісцидоз. Вони занепокоєні тим, що за кошт Державного бюджету у 2013 р. може закуповуватися препарат Креазим (ЗАТ «Технолог») замість лікарського засобу Креон® 10 000 («Abbott Products GmbH»), як це відбулося у минулому році. «Справа полягає в тому, що маленькі пацієнти не можуть вживати препарат Креазим через його низьку ефективність. Креазим має низьке дозування (10 000 та 20 000 одиниць), тому є незручним для прийому дітьми раннього віку. Креон® має доведену результатами клінічних випробувань ефективність та безпеку у даній групі пацієнтів та, відповідно, має більше дозування (25 000 одиниць). Ми наполягаємо на тому, щоб МОЗ зробило все можливе, аби ситуація 2012 р., коли замість препарату Креон® було закуплено лікарський засіб Креазим, не повторилася і не відбулося марного витрачання державних коштів на ліки, які пацієнти приймати не в змозі», — зазначено у листі до міністра охорони здоров’я.

Редакція «Щотижневика АПТЕКА» звернулася до благодійного фонду «Щаслива дитина» із запитанням, чи має цей фонд у своєму розпорядженні дані щодо клінічних випробувань препарату Креазим або його терапевтичної еквівалентності референтному лікарському засобу? З’ясувалося, що фонд не має такої інформації і не звертався до МОЗ з цього питання, а звернення до міністра охорони здоров’я базується на досвіді батьків дітей, хворих на муковісцидоз. Для уникнення конфліктних ситуацій необхідно, аби до участі в державних закупівлях допускалися препарати, які мають доведену клінічну ефективність, що підтверджується результатами клінічних досліджень або досліджень їх терапевтичної еквівалентності референтним лікарським засобам. Інформація стосовно доведеної клінічної ефективності лікарських засобів повинна бути доступною для фахівців охорони здоров’я і пацієнтів.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*