Зустріч керівництва МОЗ з представниками ВООЗ та ЮНІСЕФ

24 Листопада 2009 12:15 Поділитися

Зустріч керівництва МОЗ з представниками ВООЗ та ЮНІСЕФ23 листопада в МОЗ України відбулася зустрі­ч керівництва міністерства з представниками Європейського регіонального бюро ВООЗ та представниками Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні. Участь в зустрічі взяли міністр охорони здоров’я України Василь Князевич, заступники міністра Ігор Яковенко та Володимир Юрченко, керівники структурних під­розділів МОЗ. З боку міжнародних експертів були присутні заступник регіонального директора Європейського бюро ВООЗ Ната Менабде, директор Програм з охорони здоров’я Європейського бюро ВООЗ Недрет Еміроглу, представник ЮНІСЕФ в Україні Юкіе Мокуо, керівник Європейського регіонального бюро ВООЗ в Україні Ігор Поканевич.

В. Князевич подякував експертам ВООЗ за оперативність надання консультативної допомоги. Він зазначив, що уряд цілодобово працював над вирішенням проблем, з якими зіткнулася країна в період спалаху грипу A (H1N1) Каліфорнія. Завдяки допомозі ВООЗ вдалося виправити багато речей, проте залишається низка проблем, які ще слід вирішити. В. Князевич наголосив, що минулорічна антивакцинальна кампанія сьогодні має відлуння та ускладнює роботу лікарів щодо захисту населення від інфекційних захворювань. Міністр висловив сподівання, що суспільство зробило висновки і нині керівництво держави не буде осторонь спостерігати за черговою популяризацією антивакцинальних лозунгів, а сприятиме інформуванню громадськості про реальні ризики інфекційних хвороб. Він нагадав, що найближчим часом заплановане засідання вченої ради, яка є дорадчим органом при МОЗ України та до складу якої увійшли провідні науковці з питань інфекційних хвороб, епідеміології, вірусології тощо. Крім того, з МОЗ співпрацюють представники АМН України, надаючи свою допомогу в ухваленні рішень.

Н. Менабде висловила занепокоєння ситуа­цією, яка склалася в Україні із захворюваністю на грип A (H1N1) Каліфорнія та відзначила оперативність, професіоналізм, з яким країна вирішує проблеми. «У вас є бажання та вміння для мобілізації сил, аби тримати під контролем ситуацію. Ми вважаємо адекватними та правильними заходи, які вживає Украї­на в лікуванні хворих», ? зазначила Н. Менабде. Вона відзначила необхідність та важливість інформаційної складової супроводу теми вакцинації проти грипу.

Н. Менабде зазначила, що з технічної точки зору ВООЗ даватиме рекомендації щодо необхідності вакцинації проти грипу A (H1N1) Каліфорнія. Разом з тим Україна як держава повинна сама ухвалити рішення про доцільність чи недоцільність її проведення. Це має бути політичне рішення на рівні уряду, президента, парламенту щодо захисту своїх громадян від пандемічного грипу. Міжнародні експерти вважають, що ідеальних рішень не існує, і завжд­и знайдуться сили, які використовуватимуть контраргументи, тож вибір менших ризиків є проблемою не лише МОЗ, а й керівництв­а держави. У державі має бути налагоджена система контролю за поствакцинальними реакціями та ускладненнями, приділено увагу лабораторній діагностиці. Н. Менабде зазначила, що в світі попереду багато проблем, вони неоднозначні та важкі з точки зору якихось гарантій.

З приводу питання, чи може Україна розраховувати на гуманітарну допомогу у разі ухвалення рішення про необхідність вакцинації, експерти ВООЗ наголосили, що це досить складна проблема. Будь-який виробник, чия вакцина поставлятиметься в Україну, хоче мати гарантії, що вакцина не буде дискредитована, як це сталося з гуманітарною допомогою минулого року, і не залишиться невикористаною на складах у той час, коли інші країні просять про допомогу.

За інформацією ВООЗ, на сьогодні в світі використано 65 млн доз вакцин в 16 країнах. В Європі процес вакцинації розпочали всі краї­ни, які мали власне виробництво чи доступ до закупівлі. Крім того, вакцинація триває в Росії, Туреччині, незабаром вона розпочинається в Македонії, Сербії.

Головний державний санітарний лікар України Олександр Біловол, звертаючись до міжнародних експертів, наголосив: «Ми просимо особливої рекомендаційної підтримки ВООЗ для ухвалення рішення в питанні вакцинації, аби унеможливити повторення ситуації, що мала місце в Краматорську та кардинально змінила ставлення до імунопрофілактики в державі». Він зазначив, що повторення сценарію навколо теми вакцинації призведе до того, що країна повністю залишиться незахищеною.

Аби покращити ситуацію з інформування громадськості щодо ризиків, пов’язаних зі щепленнями та інфекційними хворобами, аби мати можливість зіставити ці ризики, представник ЮНІСЕФ в Україні Юкіе Мокуо запропонувала допомогу Україні по проведенню інформаційної кампанії, аби вибір громадян був усвідомленим та зваженим.

На завершення зустрічі В. Князевич подякував міжнародним фахівцям за допомогу, запросив взяти участь у роботі Оперативного штабу МОЗ України з реагування на ситуацію з розповсюдження грипу та гострих респіраторних захворювань та висловив сподівання на результативну подальшу співпрацю в питанні протидії пандемічному грипу в Україні. Особливої підтримки профільне міністерство очікує в питаннях законодавчого забезпечення імунопрофілактики, лабораторної діагностики, вдосконалення системи реєстрації поствакцинальних реакцій та багато ін.

Прес-служба МОЗ України
Ілюстрація:
© Cuneytoner/Dreamstime/Dreamstock

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті