Президент стурбований обмеженням конкуренції при проведенні державних закупівель ЛЗ

02 Грудня 2009 9:53 Поділитися

Президент стурбований обмеженням конкуренції при проведенні державних закупівель ЛЗ01.12.2009 р. Президент України Віктор Ющенко направив офіційний лист Прем’єр-міністру Юлії Тимошенко, в якому висловив стурбованість ситуацією, яка склалася у сфері закупівлі лікарських засобів (ЛЗ) та виробів медичного призначення за кошти Державного бюджету. Глава Держави впевнений у тому, що недоліки чинної нормативно-правової бази створюють передумови для неефективного використання бюджетних коштів, що витрачаються на вищезазначені цілі.

Головними проблемами у даній сфері є зловживання під час вибору переможців тендерів і нераціональне визначення номенклатури та обсягів закупівлі препаратів, у результаті чого потреби регіонів задовольняються несвоєчасно та нерівномірно. В залежності від регіону існує дефіцит одних ЛЗ та надлишок інших.

Крім того, ринок державних закупівель ЛЗ фактично монополізовано. Посилаючись на інформацію Служби безпеки України, В. Ющенко вказав, що майже 90% державних закупівель препаратів за програмами «Онкологія», «Туберкульоз», «СНІД», «Розсіяний склероз» контролюють 2 фінансові групи.

З огляду на дану ситуацію В. Ющенко просить Ю. Тимошенко вжити необхідних заходів для вдосконалення системи державних закупівель ЛЗ та виробів медичного призначення, зокрема шляхом внесення змін до нормативно-правових актів уряду та зацікавлених органів виконавчої влади. Президент також закликає до створення конкурентного середовища та захисту конкуренції у цій сфері. Про результати роботи Ю. Тимошенко має особисто поінформувати Главу Держави.

Також В. Ющенко звернувся з листом до Олександра Мельниченка, в. о. голови Анти­монопольного комітету України (АМКУ), де вказав на недоліки чинної нормативно-правової бази, які створюють передумови для неефективного використання бюджетних коштів. Основною проблемою, на думку Глави Держави, є зловживання під час вибору переможців тендерів, внаслідок чого ринок державних закупівель у цій сфері фактично монополізовано.

Президент просить АМКУ згідно зі своєю компетенцією вжити належних заходів для забезпечення дієвого контролю за дотриманням законодавства про захист економічної конкуренції під час здійснення закупівель ЛЗ та виробів медичного призначення за кошти Державного бюджету. О. Мельниченка зобов’язано особисто інформувати Главу Держави щодо цього питання.

За матеріалами www.president.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті