Епідситуація в Україні: актуальна інформація

17 грудня в МОЗ України відбувся брифінг Олександра Біловола, Головного державного санітарного лікаря України, під час якого він надав актуальну інформацію щодо епідситуації в країні, заходів, що вживаються урядом з метою недопущення поширення захворюваності на грип та ГРВІ, а також стосовно розподілу коштів, які отримає МОЗ України у разі підписання Президентом Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік», яким передбачено виділення 608 млн грн.

О. Біловол повідомив, що станом на 17 грудня з початку епідемічного сезону зареєстровано 2 802 679 випадків захворювання на грип та ГРВІ, що становить близько 6% населення України. Для порівняння він навів дані щодо захворюваності населення Україні на ГРВІ та грип у різні роки. Так, у 1990–1991 рр. перехворіли понад 40% населення, а 2007–2008 рр. — 12%.

Станом на 17 грудня епідпоріг перевищено у АР Крим, Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Полтавській, Сумській, Черкаській областях та м. Севастополь. Наближаються до епідпорогу 11 областей та м. Київ.

О. Біловол також повідомив, що згідно з рекомендаціями ВООЗ фахівцями було відібрано 2595 зразків біологічного матеріалу від пацієнтів з грипом та ГРВІ, з них підтверджено 494 випадків захворювання на каліфорнійський грип.

Щодо запровадження карантину О. Біловол нагадав, що під час засідання надзвичайної протиепідемічної комісії, яке відбулося 20 листопада було дано відповідне доручення центральним органам виконавчої влади, регіональним надзвичайним проти­епідемічним комісіям самостійно визначатися з обмежувальними заходами. При цьому, враховуючи епідситуацію в регіоні, за поданням О. Біловола відбувається засідання регіональної надзвичайної протиепідемічної комісії та приймаються ті чи інші рішення по окремих навчальних закладах. Навчальний заклад закривають, коли на грип та ГРВІ хворіють 20–30% учнів.

Допуск дітей до навчання здійснюється після їх обов’язкового медичного огляду. У дошкільних закладах організовано щоденне вимірювання температури тіла всім дітям. При встановленні ознак хвороби допуск дітей до навчального або дошкільного закладу забороняється. Як повідомив О. Біловол, станом на 17 грудня по всій Україні припинено роботу 2789 загальноосвітніх шкіл, 241 ліцею та гімназії, 295 дитячих дошкільних закладів, 41 школи-інтернату, 28 професійно-технічних училищ, 43 ВНЗ.

Переходячи до питання вакцинації населення від сезонного та пандемічного грипу, О. Біловол зазначив, що сьогодні в Україні повертається довіра населення до вакцинації, яка є ефективним методом профілактики інфекційних захворювань, що не має альтернативи. Станом на 17 грудня від сезонного грипу щепилося близько 300 тис. осіб. Щодо вакцини від пандемічного грипу О. Біловол повідомив, що на даний час в Україні досліджується 3 вакцини — канадського, французького та російського виробництва.

Крім того, ВООЗ планує надати Україні як гуманітарну допомогу 5 млн доз вакцини. Рішення щодо її отримання МОЗ України буде приймати, виходячи з націо­нальних інтересів держави та лише після отримання інформації стосовно назви вакцини, компанії-виробника, даних клінічних випробувань, країн, де вона зареєстрована, тощо.
Також О. Біловол підкреслив, що останнє погіршення епідситуації неможна розцінювати як другу хвилю, що очікується в січні після закінчення канікул.

Щодо використання 608 млн грн. О. Біловол повідомив, що у разі швидкого підписання Президентом Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» МОЗ зможе їх ефективно використати.

Планується закупівля медичного та лабораторного обладнання на 383 млн 631 тис. грн., лікарських засобів на 157 млн 469 тис. грн., витратних матеріалів на 5 млн 990 тис. грн. Решта коштів передбачена на щомісячні доплати працівникам медичних закладів у розмірі до 4 посадових окладів за період роботи у епідемічний період.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті