НВК «О.Д. Пролісок»: 20 років успіху в Україні

«Створення медицини пробіотиків — це революційний крок,
спрямований на підвищення якості життя людини»

Д.С. Янковський

Науково-виробничій компанії «О.Д. Пролісок» в травні 2013 р. виповнюється 20 років. Вік, начебто, й невеликий, але, з іншого боку, його цілком можна порівняти з періодом незалежності нашої держави. Про досягнення компанії за минулі десятиріччя розповідає її засновник та генеральний директор — Дмитро Станіславович Янковський, доктор біологічних наук, професор, лауреат премії імені І.І. Мечникова НАН України, лауреат Всеукраїнського рейтингу «Особистість року–2006», «Відмінник освіти» Міністерства освіти і науки України, автор понад 250 наукових праць, у тому числі 3 монографій, 3 навчальних посібників, 1 підручника, 80 патентів та авторських свідоцтв на винаходи.

Створення науково-виробничої компанії (НВК), яка спеціалізується на розробці та виробництві принципово нових вітчизняних пробіотиків, стало досягненням заповітної мети для групи вчених, яку вони пронесли через десятиліття наполегливої творчої роботи. На початку 80-х років ХХ ст. було розроб­лено концепцію, а потім — масштабну програму створення нової генерації пробіотиків та організації їх виробництва.

Талановиті мікробіологи й медики об’єд­налися в активний творчий колектив навколо цієї ідеї, спрямованої на покращення стану здоров’я населення України (в першу чергу дітей) шляхом підтримки та поліпшення ендогенної мікробної екології.

Основною метою наукового колективу стало створення принципово нових пробіотиків, здатних повертати здоров’я дітям та дорослим, не завдаючи шкоди організму.

Слід зазначити, що після аварії на Чорнобильській АЕС потреба медицини в таких засобах була надзвичайно високою. Крім того, з кожним роком серед населення зростає розповсюдженість розладів мікрофлори. Вирішити цю проблему можливо тільки за рахунок впровадження в клінічну практику нових поколінь пробіотиків.

Багаторічні теоретичні та наукові клініко-лабораторні дослідження, які було проведено, керуючись основними принципами доказової медицини, завершилися створенням пробіотичних засобів нової генерації — мультипробіотиків серій СИМБІТЕР® і АПІБАКТ®. Вони активно використовуються в різних галузях медицини.

Винайти — це ще не впровадити.

Творчий науковий колектив НВК «О.Д. Пролісок», незважаючи на труднощі 90-х років ХХ ст., винайшов і впровадив.

Компанія пройшла тернистий шлях — від теоретичного обґрунтування ідеї створення нової генерації пробіотиків, розробки біотехнології конструювання симбіозів корисних бактерій до організації промислового вітчизняного виробництва мультипробіотиків та їх впровадження в медичну практику.

Науковий експеримент однодумців було завершено створенням підприємства з виробництва вітчизняних пробіотичних засобів у Васильківському районі Київської обл., яке стало ексклюзивним виробником мультипробіотиків серій СИМБІТЕР® і АПІБАКТ®.

Сьогодні ця компанія випускає мультипробіотики серії СИМБІТЕР®, до складу яких входять симбіотичні асоціації, що містять від 14 до 24 штамів бактерій. Встановлено їх ефективність, розроблено оптимальні схеми вживання у складі комплексної терапії різних груп захворювань, а також для попередження їх розвитку як у дітей, так і в дорослих.

Важливою особливістю вітчизняних мультипробіотиків є адаптованість штамів мікроорганізмів, які входять до їх складу, до населення України, що зумовлює лікувальну та профілактичну ефективність цих засобів, а також сприяє захисту людей від агресивного впливу факторів навколишнього середовища.

Мультипробіотики СИМБІТЕР® і АПІБАКТ®Створення й виробництво мультипробіотиків СИМБІТЕР® і АПІБАКТ® дозволило забезпечити клінічну практику новими засобами, які сприяють формуванню, підтримці та відновленню здорової ендомікроекології на всіх стадіях онтогенезу людини: від народження до геронтологічного періоду. Таким чином, мультипробіотики сприяють відновленню та збереженню здоров’я природним шляхом.

Ці засоби успішно застосовують в різних галузях медицини для попередження розвитку та усунення дисбіозу (дисбактеріозу), який виявляють у значної частини населення. Крім того, він є причиною розвитку широкого спектру хвороб. Мультипробіотики сприяють відновленню власної мікрофлори людини, пригніченню росту хвороботворних мікроорганізмів, беруть участь у регулюванні травної функції та обмінних процесах, зміцненні імунітету. Ця продукція захищена патентами на винаходи та свідоцтвами на знаки для товарів і послуг.

Мультипробіотики групи СИМБІТЕР® і АПІБАКТ® активно використовують з метою нормалізації рівня мікрофлори та поліпшення загального стану організму у складі комплекс­ної терапії у дітей і дорослих з інфекційною та соматичною патологією травної системи, дихальних шляхів, сечостатевої системи, при ускладненнях вагітності (анемія, гострий пієлонефрит, загроза передчасних пологів і т.д.), а також при алергії (алергічний діатез, атопічний дерматит), імунодефіцитних станах, стоматологічних захворюваннях тощо.

Через 20 років «О.Д. Пролісок» — це відома науково-виробнича компанія, до складу якої входять: науковий центр, підприємство з виробництва пробіотиків та департамент маркетингу.

Компанія налагодила плідну співпрацю з фахівцями провідних медичних наукових установ, а саме: ДУ «Інститут педіатрії, акушерства та гінекології» НАМН України, Національним медичним університетом ім. О.О. Богомольця, Національною медичною академією післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика тощо.

За результатами наукових розробок та клінічних досліджень щодо вживання мультипробіотиків видано понад 150 наукових публікацій, методичних рекомендацій, інформаційних листів та проведено понад 200 науково-практичних конференцій. Доповіді українських вчених на міжнародних форумах щодо вітчизняних пробіотиків позитивно оцінено спеціалістами США, країн ЄС та Азії.

Мультипробіотики СИМБІТЕР® і АПІБАКТ® відзначено знаком якості «Вища проба», дипломами Всеукраїнського конкурсу «Кращий вітчизняний товар 2006 р.».

Міжнародна асоціація «Допомога родинам Чорнобиля» відзначила СИМБІТЕР® «Знаком благодійства». У 2008 р. мультипробіотик АПІБАКТ® став лауреатом Національного конкурсу «100 кращих товарів України».

Які цілі і завдання стоять перед компанією сьогодні? Завтра? Термін «здоров’я», за визначенням ВООЗ, це не тільки відсутність хвороб і фізичних дефектів, а стан повного фізичного, духовного та соціального благополуччя. Створення вітчизняних пробіотиків нового покоління, їх виробництво та активне використання у дітей і дорослих — це, в першу чергу, турбота про збереження та поліпшення фізичного здоров’я людини з моменту її зачаття, народження і до глибокої старості та, як наслідок, підвищення її соціального благополуччя.

Здорове дитинство — здорове довголіття з мультипробіотиками СИМБІТЕР® і АПІБАКТ®.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

 

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті