Пропонується розширити перелік препаратів, що підпадатимуть під дію пілотного проекту, та запровадити різні рівні відшкодування їх вартості

На офіційному сайті МОЗ України для громадського обговорення оприлюднено проект постанови КМУ «Питання удосконалення реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою» (далі — проект постанови). Документ передбачає внесення до переліку лікарських засобів, на які поширюється дія Пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою, комбінованих препаратів та ацетилсаліцилової кислоти. Крім того, пропонується препарати для лікування осіб з гіпертонічною хворобою в межах кожної міжнародної непатентованої назви з урахуванням відповідного дозування поділити на 3 групи:

1) вартість яких підлягає повному відшкодуванню;

2) вартість яких підлягає частковому відшкодуванню;

3) вартість яких не підлягає відшкодуванню.

Також проект постанови передбачає можливість відшкодування вартості лікарських засобів, включених до третьої групи, після декларування зміни їх оптово-відпускної ціни нижче встановленого МОЗ граничного рівня цін для препаратів першої або другої групи.

У разі прийняття цієї постанови МОЗ до 15 червня 2013 р. повинне буде встановити та оприлюднити на лікарські засоби, зареєстровані (перереєстровані) в установленому порядку після 1 вересня 2012 р., граничні рівні оптово-відпускних цін та порівняльні (референтні) ціни на всі ліки станом на 1 червня 2013 р., і встановити рівні повного та/або часткового відшкодування вартості препаратів за критеріями, визначеними МОЗ. Державна служба України з лікарських засобів здійснюватиме конт­роль за дотриманням суб’єктами господарювання Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами, а також встановлених цією постановою вимог стосовно рівня цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою і наявністю в аптечній мережі таких препаратів першої та другої груп.

Зазначимо, що згідно з п. 6 аналізу регуляторного впливу до проекту постанови, додаткових витрат з боку суб’єктів господарювання не очікується. Проте, очевидно, що включення до переліку лікарських засобів, на які поширюватиметься дія Пілотного проекту, комбінованих препаратів та ацетилсаліцилової кислоти, а також диференційований підхід до відшкодування вартості цих ліків ускладнять логістику та процес ціноутворення, зокрема в аптечних закладах. Відтак додаткові витрати з боку суб’єктів господарювання на приведення своєї діяльності у відповідність з вимогами цього документа неминучі.
Крім того, проектом постанови передбачено, що МОЗ за погодженням з Міністерством економічного розвитку і торгівлі у місячний строк з дня набуття чинності цим документом повинно затвердити порядок розрахунку граничного рівня оптово-відпускних цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою за критеріями, визначеними МОЗ. Таким чином, проект постанови не містить критеріїв, за якими встановлюватимуться граничні рівні оптово-відпускних цін на лікарські засоби, а надає право це зробити профільному міністерству.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
 





Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті