Препарати «Ватхем-Фармація»: ефективність і якість

Вже півтора року на українському фармацевтичному ринку присутні протимікробні лікарські засоби російського фармацевтичного підприємства «Ватхем-Фармація», члена групи компаній «VATCHEM». За цей час в Україні вже з’явився певний досвід застосування цих препаратів, які мають вагому для вітчизняного ринку конкурентну перевагу — високу якість. АМОКСИЦИЛІН ВАТХЕМ у формі таблеток, вкритих оболонкою, і гранул для приготування суспензії для перорального застосування, а також ЦЕФАДРОКСИЛ ВАТХЕМ у формі гранул для приготування суспензії для перорального застосування, використанню яких у педіатричній практиці присвячена ця стаття, виробляються із in bulk компанії «Sandoz GmbH». Багатющим власним досвідом лікування маленьких пацієнтів з кореспондентом «Щотижневика АПТЕКА» люб’язно погодилася поділитися професор кафедри акушерства, гінекології та перинатології Київської медичної академії післядипломної освіти, керівник відділу проблем здоров’я сім’ї Інституту ПАГ АМН України, доктор медичних наук Зореслава Шкіряк-Нижник.

Зореслава Шкіряк-Нижник

Зореслава Шкіряк-Нижник

— Зореславо Антонівно, Ви є свідком і безпосереднім учасником трансформації підходів до протимікробної терапії у дітей упродовж останніх десятиріч. Розкажіть про це, будь ласка.

— Я дуже добре пам’ятаю свої перші роки роботи лікарем-ординатором, а потім — завідуючою дитячим відділенням обласної лікарні Межигірського району Закарпатської області. Тоді загальноприйнятим було раннє призначення антибактеріальних препаратів у формах для парентерального введення. Я, звичайно, цілком поділяла такий підхід доти, доки не ознайомилася з практикою ведення хворих із інфекційно-запальними захворюваннями, що застосовується лікарями США та Канади. Перебуваючи у навчально-лікарняних закладах цих країн на стажуванні, я із здивуванням відзначила, що педіатри там дотримуються більш щадної тактики, ніж ми, пропонуючи своїм хворим лагіднішу терапію без зайвих больових відчуттів. Я вперше зрозуміла, що у світі надають перевагу застосуванню антибактеріальних препаратів у формах для перорального прийому, які мають приємний смак та зручні у використанні. На той час у розпорядженні лікарів нашої країни подібних препаратів не було. Але декілька років тому ситуація змінилася — і в практиці українських лікарів, принаймні амбулаторній, домінує обережний підхід із мінімізацією неприємних для дитини втручань. Я дуже добре пам’ятаю лекції видатних американських учених Колумбійського університету та Університету штату Нью-Йорк, в ході яких наголошувалося, що якщо застосування лікарського препарату або інших методів лікування викликає неприємні відчуття у дитини, засвоєння препарату організмом та його фармакологічна дія порушуються. В таких випадках лікарі не отримують бажаного ефекту, хоча у них були всі підстави очікувати високих результатів лікування. Вчені зазначали: якщо змащування, зрошування чи будь-яка інша маніпуляція викликають негативну емоційну реакцію у дитини, застосовувати їх не потрібно, тому що в такому випадку розраховувати на високу ефективність лікування не доводиться. Тому американські спеціалісти пропонували якомога ширше застосовувати препарати для перорального прийому.

Ми вже маємо великий досвід амбулаторного лікування дітей з бронхолегеневими захворюваннями і патологією ЛОР-органів із використанням антибактеріальних препаратів для перорального прийому виробництва «Ватхем-Фармація». Саме такому способу введення в багатьох випадках доцільно віддавати перевагу, і при цьому ефективність лікування не знижується порівняно із введенням препарату парентерально, що підтверджується даними доказової медицини. Для педіатричної служби це має дуже велике значення.

— Як батьки ставляться до призначення антибактеріальних засобів у формах для перорального введення? Чи не є для них дивним, незвичним такий підхід?

— Ні, не є, оскільки при призначенні будь-якого лікування ми вважаємо своїм обов’язком надати батькам дитини максимум інформації. При цьому ми наголошуємо на тому, що існує багато досліджень, які підтверджують ефективність саме такої терапії. До того ж розповідаємо, що краще уникати процедур, які викликають у дитини роздратування чи занепокоєння.

— Поділіться, будь ласка, власним досвідом використання антибактеріальних препаратів у дітей з інфекційно-запальними захворюваннями.

— Мої співробітники і я здійснюємо консультативний прийом хворих і спостереження за ними в амбулаторних умовах. Завдяки використанню сучасного лабораторного та іншого діагностичного обладнання, ми маємо можливість швидко та якісно проводити диференційну діагностику та контроль перебігу захворювання під час лікування. Ми дуже виважено ставимося до питання госпіталізації і вирішуємо його окремо у кожному конкретному випадку. Якщо батьки свідомо й відповідально ставляться до процесу лікування і мають грунтовну «терапевтичну активність», як я люблю казати, це є аргументом проти госпіталізації. На мою думку, що підтверджується досвідом інших вчених і практиків, дотримання режиму прийому препаратів має виняткове значення для успіху лікування, тому я завжди звертаю на це увагу батьків. Тобто якщо дитині призначено приймати препарат за годину до їжі, батьки повинні обов’язково виконувати цю рекомендацію. Я ніколи не шкодую свого часу на детальні пояснення батькам з приводу організації лікування. Інколи доводиться чути від пацієнтів, що вони не отримали очікуваного ефекту під час прийому препарату. При подальшому розпитуванні нерідко з’ясовується, що вони не дотримувалися призначеного режиму терапії. Тому хочу порадити колегам знаходити час на пояснення батькам їх ролі у швидшому одужанні їхньої дитини.

— Яке місце знайшли у Вашій практиці антибактеріальні препарати виробництва «Ватхем-Фармація»?

— Ці препарати дуже добре зарекомендували себе у практиці вітчизняних педіатрів. Вони високоефективні, мають хороші смакові якості і використовуються як препарати першого вибору у дітей з різними інфекційно-запальними захворюваннями. АМОКСИЦИЛІН ВАТХЕМ, який має широкий спектр антибактеріальної дії, успішно використовується для емпіричного лікування. Призначення цього препарату у багатьох випадках дозволяє досягти потрібного ефекту ще до отримання результатів лабораторних досліджень із визначення бактеріальної флори та її чутливості до протимікробних засобів. Чутливість до амоксициліну мають багато збудників, що викликають захворювання бронхолегеневої системи у дітей, тому цей препарат включений до сучасних схем лікування. Хочу підкреслити, що при застосуванні таких препаратів як АМОКСИЦИЛІН ВАТХЕМ, вдається забезпечити хорошу комплаєнтність (дотримання хворими схеми лікування), тому їх доцільно включати до арсеналу лікарів, які надають допомогу дітям у сільській місцевості. Оскільки доступність стаціонарної допомоги для мешканців сільської місцевості в теперішній час є недостатньою, препарати, що дозволяють оптимізувати лікування в амбулаторних умовах, є вкрай необхідними. За наявності таких лікарських засобів госпіталізація може виявитися недоцільною, тому що такі фактори як звична обстановка, присутність рідних справляють певний оздоровчий ефект на дитину. На мою думку, в практиці сімейних лікарів АМОКСИЦИЛІН ВАТХЕМ та ЦЕФАДРОКСИЛ ВАТХЕМ знайдуть широке застосування.

— Розкажіть, будь ласка, докладніше про результати використання цих препаратів у лікуванні Ваших пацієнтів.

— У більшості випадків АМОКСИЦИЛІН ВАТХЕМ дітям з негоспітальною пневмонією ми призначали курсом 7, рідше — 10 днів. Причому позитивний ефект проявлявся вже на 3-й день, а до 5-го вираженість клінічної симптоматики значно зменшувалася. Серед дітей, які отримали курс протимікробної терапії АМОКСИЦИЛІНОМ ВАТХЕМ, тільки одному пацієнтові з хронічною пневмонією було проведено заміну антибактеріального препарату. В інших дітей був отриманий чудовий результат щодо ефективності та переносимості лікування при застосуванні АМОКСИЦИЛІНУ ВАТХЕМ із включенням до терапії муколітичних та відхаркувальних засобів.

Нами описаний також досвід клінічного застосування ЦЕФАДРОКСИЛУ ВАТХЕМ у дітей та підлітків із захворюваннями ЛОР-органів. Ефективність ЦЕФАДРОКСИЛУ ВАТХЕМ у дітей з такою патологією була високою. Величезне значення має те, що під час лікування не було виявлено жодного випадку алергічних проявів та інших значних побічних реакцій.

Є ще одне цікаве спостереження, пов’язане з використанням ЦЕФАДРОКСИЛУ ВАТХЕМ у дітей з хронічним тонзилітом. Можливо, лікарі, які прочитають моє інтерв’ю, звернуть увагу і зацікавляться цим невеликим досвідом. Справа в тому, що у декількох дітей, які пройшли курс лікування ЦЕФАДРОКСИЛОМ ВАТХЕМ з приводу хронічного тонзиліту, зник нічний енурез. Цілеспрямованого опитування з метою встановлення наявності цієї патології перед початком лікування не проводилося, тому неможливо встановити долю дітей з енурезом, які позбулися ознак цього захворювання після терапії ЦЕФАДРОКСИЛОМ ВАТХЕМ. Як з’ясувалося після закінчення курсу антибактеріальної терапії, до її початку у дітей щоночі або 5–6 разів на тиждень відзначалися симптоми енурезу. Зникнення чи значне зменшення вираженості цієї патології після тонзилектомії описане в літературі (Basha S., 2005), і це цілком зрозуміло з огляду на тісні вісцеро-вісцеральні зв’язки між органами сечовипускання і лімфоїдною тканиною глотки. До цього мені навіть на думку не спадало, що застосування ефективного антибактеріального засобу може допомогти у випадках подібної поєднаної патології. Очевидно, ЦЕФАДРОКСИЛ ВАТХЕМ в описаних випадках виявився ефективним по відношенню до збудників хронічного запалення у ротоглотці. Тому я раджу лікарям, які стикаються у власній практиці з проблемою енурезу у дітей, звернути увагу на необхідність ефективної санації вогнищ хронічної інфекції за допомогою сучасних антибактеріальних препаратів.

Я дуже рада, що в Україні є препарати, які поєднують кілька характеристик, важливих для педіатричної практики: ефективність, сприятливий профіль безпечності, зручність у застосуванні, хороші смакові якості, ціна, нижча ніж у оригінальних лікарських засобів. АМОКСИЦИЛІН ВАТХЕМ та ЦЕФАДРОКСИЛ ВАТХЕМ заслуговують на високу оцінку як препарати для антибактеріальної терапії, насамперед емпіричної, що можуть широко використовуватися у практиці педіатрів. Особливо доречним буде їх застосування в амбулаторних умовах. Компанії «Ватхем-Фармація» я хочу побажати виведення на український фармацевтичний ринок нових лікарських засобів, що будуть широко застосовуватися в практиці лікарів різних спеціальностей.?o

Представник в Україні:
тел./факс: (044) 983-63-75.
З питань закупок звертатись
у компанію «Фалбі»:
тел.: (044) 258-65-17,
факс: (044) 258-67-47.

Дар’я Полякова,
фото автора

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті