Реформування галузі охорони здоров’я: співпраця МОЗ та Світового банку продовжується

19 Січня 2010 4:40 Поділитися

Обговоренню питань співпраці в напрямку реформування системи охорони здоров’я була присвячена зустріч заступників міністра охорони здоров’я України Василя Лазоришинця та Ігоря Яковенка з координатором програм людського розвитку Світового банку (СБ) Паоло Беллі.

Як зазначив П. Беллі, мета чергової зустрічі — краще зрозуміти потреби української сторони та визначити пріоритети співпраці. Адже СБ може надати не лише фінансову, технічну допомогу, а й запропонувати світовий досвід реформ різних країн пострадянського простору та розвинених країн світу.

В. Лязоришинець поінформував представника СБ про те, що і уряд, і Президент України працюють над питанням реформування системи охорони здоров’я. Відтак дві гілки влади приділяють особливу увагу розбудові галузі. Він повідомив, що нарешті створено Раду з питань реформування системи охорони здоров’я на 2010 р. при Прем’єр-міністрі України, відбулося засідання Національної ради з питань охорони здоров’я населення при Президентові України, де були представлені основні етапи майбутньої реформи. В. Лазоришинець підкреслив, що співпраця із СБ, яка триває не перший рік, буде і надалі плідною.

У свою чергу І. Яковенко нагадав, що зауваження СБ під час розробки стратегії розбудови галузі МОЗ України були враховані. Це стосується, зокрема, і розмірів фельдшерсько-акушерських пунктів, і питань фінансування з місцевих бюджетів вторинного рівня медичної допомоги та багато іншого. Він повідомив, що остаточний варіан­т проекту реформ з врахованими пропозиціями було вручено Президенту та Прем’єр-міністру України.

На зустрічі також наголошувалося, що минулого тижня міністерством було розроблено проект документа, яким визначено 2–3 пілотних регіони для апробації медичної реформи. У свою чергу триває робота Урядової комісії, яка готує пілотні заходи, що реалізовуватимуться протягом 2010 р.

Як зазначалося на зустрічі, на попередніх переговорах МОЗ та СБ йшлося про визначення регіонів, дорожньої карти реформ, під які мають бути надані гранти для реалізації різних проектів. І. Яковенко запропонував на рівні робочих груп розробити та затвердити конкретні плани співпраці зі СБ на перше півріччя 2010 р.

П. Беллі відзначив, що ознайомився зі стратегією, запропонованою МОЗ України, та готовий запропонувати технічного фахівця СБ, який зможе допомагати у вирішенні питань оплати медичних послуг, інших важливих проблем. Він зазначив, що в світі не існує ідеальних рішень, але українські фахівці зможуть вивчити досвід щодо вирішення цих проблем в різних країнах.

Засідання робочої групи МОЗ та СБ відбудеться найближчим часом.

За матеріалами www.moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті