Україна та ЄС: співпраця продовжується

29 Січня 2010 12:38 Поділитися

У МОЗ України відбулося підписання Меморандуму про взаєморозуміння між Україною та Європейським моніторинговим центром з наркотиків та наркотичної залежності (ЄМЦННЗ). У заході взяли участь Василь Князевич, міністр охорони здоров’я України; Вольфганг Гьоц, директор ЄМЦННЗ; Жозе Мануель Пінту Тейшера, голова представництва ЄС в Україні, та інші.

Прийняття зазначеного меморандуму дасть можливість створити необхідну базу для повноцінної співпраці України з країнами ЄС у сфері боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, а також набуття Україною у перспективі членства в ЄМЦННЗ.

У вступному слові В. Князевич наголосив, що відтепер Україна співпрацюватиме з ЄМЦННЗ — головною фаховою установою ЄС у цій галузі. Через 3–4 роки Україні необхідно створити сучасну національну систему моніторингу ситуації у даній сфері, яка відповідала б вимогам ЄС.

Реалізація засад підписаного документа дозволить створити в Україні необхідну базу достовірної та науково обґрунтованої інформації стосовно обсягів вживання наркотиків та алкоголю, що, в свою чергу, дасть можливість ухвалювати правильні управлінські рішення на державному рівні. Моніторинг здійснюватиметься за чітко визначеними європейськими та національними індикаторами, а саме: вживання наркотиків та алко­голю серед загального населення; смертність, зумовлена вживанням наркотиків та алко­голю; найбільш уражені території та групи населення, політика контролю за обігом алкоголю і т.д.

Здійснення забору та аналізу інформації відбуватиметься на рівні 11 міністерств та відомств, а також приблизно 28 неурядових організацій. У майбутньому ж до цього процесу планується залучити більше 100 партнерів.

У кінці 2007 р. створено Український медичний і моніторинговий центр з наркотиків та алкоголю МОЗ України. Сьогодні вперше в історії ця установа має перші обсяги державного фінансування. Спільно з фахівцями ЄМЦННЗ у 2007–2009 рр. напрацьовані зрізи наркотичної ситуації в Україні, які вже розміщено на офіційному сайті ЄМЦННЗ (www.emcdda.europa.eu). У 2010 р. буде напрацьовано перший річний звіт про наркотичну ситуацію в Україні, який максимально відповідатиме європейським вимогам.

Для повноцінного функціонування Українського медичного та моніторингового центру з алкоголю та наркотиків (УММЦАН) та на виконання взятих, згідно з меморандумом, зобов’язань, щороку у бюджеті країни необхідно передбачити приблизно 4 млн грн.

Сьогодні профільним міністерством та УММЦАН розроблено проект постанови КМУ про систему моніторингу, розроблено положення про інформаційну карту, національний перелік достовірних джерел тощо. Враховуючи той факт, що в Україні відсутня так звана алкогольна та наркотична політика, проблеми наркоманії та алкоголізму залишаються актуальними для суспільства. МОЗ України запропонувало створити Національне агентство з алкогольної та наркотичної політики, адже подолання зазначених проблем — завдання не тільки медицини. Вони мають відношення до молодіжної, соціальної політики, питань контролю за виробництвом алкоголю, торкаються проблем боротьби зі злочинністю та питань політики. Фахівці впевнені, що подібне агентство рано чи пізно з’явиться в Україні. Поки що діяльність буде спрямована на створення моніторингової мережі виходячи з фахових критеріїв моніторингових систем. Проведення епідеміо­логічних, соціологічних досліджень у рамках індикаторів дасть можливість отримати достовірну інформацію та виявити взаємозумовлюючі фактори розвитку алкогольної та наркотичної ситуації. Це стане стимулом для різних гілок влади у напрямку створення відповідної нормативно-правової бази, яка контролюватиме питання алкогольної та наркотичної залежності громадян.

За матеріалами www.moz.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті