Лист Міндоходів України щодо ПДВ на лікарські заcоби та вироби медичного призначення

07 Квітня 2014 5:39 Поділитися

22694534 квітня Міністерство доходів і зборів України направило листа територіальним органам з роз’ясненням щодо адміністрування ПДВ та ведення податкового обліку операцій з постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення. У листі відомства зазначається, що лікарські засоби та вироби медичного призначення, придбані до 1 квітня 2014 р., реалізуються із застосуванням ставки 7% незалежно від того, що їх придбання здійснювалося в умовах дії пільгового режиму оподаткування. Тимчасово ставка 7% застосовується до операцій з постачання виробів медичного призначення, які включені до переліку, затвердженого постановою КМУ від 08.08.2011 р. № 867 «Питання звільнення виробів медичного призначення від оподаткування податком на додану вартість» (до затвердження нового переліку виробів медичного призначення).

МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ

ЛИСТ

04.04.2014 р. № 7860/7/99-99-19-04-02-17

 

 

                                                   ГУ Міндоходів в АР Крим,

                                                   областях, мм. Києві, Севастополі

                                                   МГУ Міндоходів – ЦО

                                                   з обслуговування великих платників

 

Про податок на додану вартість

Міністерство доходів і зборів України у зв’язку з набранням чинності Законом України від 27 березня 2014 № 1166-VІІ «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» з метою оперативного інформування платників податків та підпорядкованих органів Міндоходів повідомляє про особливості адміністрування податку на додану вартість та ведення податкового обліку операцій з постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення.

З 1 квітня 2014 року з пункту 197.1 статті 197 розділу V Податкового кодексу України (далі – Кодекс) виключено підпункт 197.1.27, в результаті чого скасовується режим звільнення від оподаткування операцій з постачання лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів (у тому числі і тих, які реалізуються аптечними закладами), а також виробів медичного призначення за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України (далі – лікарські засоби та вироби медичного призначення).

Одночасно з цієї ж дати запроваджується оподаткування таких товарів за ставкою 7 відсотків (підпункт «в» пункту 193.1 статті 193 розділу V Кодексу).

При цьому необхідно враховувати, що реалізація лікарських засобів може здійснюватися лише за наявності ліцензії, отриманої суб’єктом господарювання відповідно до законодавства.

Нова ставка податку 7 відсотків не є основною, а додатковою. Основною є лише ставка податку 20 відсотків зазначена в підпункті «а» пункту 193.1 статті 193 розділу V Кодексу (пункт 194.1 статті 194 розділу V Кодексу).

Таким чином, з 1 квітня 2014 року лікарські засоби та вироби медичного призначення постачаються з нарахуванням ставки податку на додану вартість у розмірі 7 відсотків.

Придбані до 01.04.2014 лікарські засоби та вироби медичного призначення реалізуються із застосуванням ставки 7 відсотків, незалежно від того, що їх придбання здійснювалося в умовах дії пільгового режиму оподаткування.

При цьому, згідно з підпунктом 194.1.1 пункту 194.1 статті 194 розділу V Кодексу податок визначається у розмірі 7 відсотків бази оподаткування та додається до ціни лікарського засобу чи виробу медичного призначення.

Перелік виробів медичного призначення

Тимчасово до затвердження нового переліку виробів медичного призначення або до внесення відповідних змін до переліку, який було затверджено Кабінетом Міністрів України для цілей застосування режиму звільнення від оподаткування, ставка 7 відсотків застосовується до операцій з постачання виробів медичного призначення, які включені до переліку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 серпня 2011 року № 867 «Питання звільнення виробів медичного призначення від оподаткування податком на додану вартість».

При цьому для застосування ставки податку 7 відсотків зберігається вимога, встановлена зазначеною постановою для застосування пільги з оподаткування для операцій з постачання виробів медичного призначення:  ставка 7 відсотків застосовуватиметься при постачанні виробів медичного призначення для медичного використання та якщо вони мають відповідне маркування (позначка «*» в переліку).

Складання податкових накладних

Тимчасово до внесення відповідних змін до форми податкової накладної та затвердження їх у встановленому порядку в Міністерстві юстиції України податкові накладні як у паперовому, так і в електронному вигляді, на операції з постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення, які оподатковуються за ставкою 7 відсотків, складаються з урахуванням таких особливостей:

  • на операції з постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення, які оподатковуються за ставкою 7 відсотків, складається окрема податкова накладна;
  • при формуванні порядкового номера такої податкової накладної у полі, призначеному для коду виду діяльності, після порядкового номера через дріб проставляється спеціальна позначка «7»;
  • обсяг постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення, що підлягає оподаткуванню податком на додану вартість за ставкою 7 відсотків, вказується в податковій накладній в графі 9 «Постачання на митній території України», оскільки ставка 7 відсотків не є основною; номенклатура лікарських засобів та виробів медичного призначення вказується у відповідних рядках розділу І податкової накладної, сума податку вказується в розділі ІІІ податкової накладної в рядку «Податок на додану вартість» в графі 9 та переноситься в графу 12; в розділі ІV податкової накладної в графах 9 та 12 вказується загальна вартість лікарських засобів та виробів медичного призначення з податком на додану вартість;
  • решта полів податкової накладної заповнюється в загальному порядку.

Реєстри виданих та отриманих податкових накладних

Податкові накладні, складені на операції з постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення, які оподатковуються за ставкою 7 відсотків, відображаються в розділі І Реєстру виданих та отриманих податкових накладних (далі – Реєстр) з урахуванням таких особливостей:

  • порядковий номер податкової накладної має містити спеціальну позначку «7», яка проставляється після порядкового номера через дріб;
  • у графі 7 розділу І Реєстру вказується загальна вартість поставлених лікарських засобів та виробів медичного призначення з податком на додану вартість;
  • у графі 9 розділу І Реєстру вказується сума податку на додану вартість, обчислена у розмірі 7 відсотків від бази оподаткування;
  • у графі 10 розділу І Реєстру вказується база оподаткування – вартість лікарських засобів та виробів медичного призначення без податку на додану вартість;
  • решта полів розділу І Реєстру заповнюється в загальному порядку.

Податкові накладні, отримані в зв’язку з придбанням лікарських засобів та виробів медичного призначення, які оподатковуються за ставкою 7 відсотків, відображаються в розділі ІІ Реєстру в загальновстановленому порядку. Порядковий номер отриманої податкової накладної має містити спеціальну позначку «7», яка проставляється після порядкового номера через дріб.

Формування податкового кредиту

Суми податку на додану вартість, сплачені платниками, що здійснюють постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення, при придбанні товарів та послуг як із застосуванням ставки податку 7 відсотків, так і ставки податку 20 відсотків (наприклад, комунальні послуги, канцтовари, меблі тощо), включаються ними до складу податкового кредиту в загальному порядку. Це стосується податкових накладних, які складені починаючи з 1 квітня поточного року та включені до реєстру виданих та отриманих податкових накладних квітня 2014 року та наступних звітних періодів.

Суми податку на додану вартість, сплачені при придбанні товарів/послуг, що залишилися невикористаними станом на 01.04.2014 і будуть надалі використовуватися при здійсненні операцій з постачання лікарських засобів і виробів медичного призначення, які оподатковуються за ставкою 7 відсотків, можуть бути включені до складу податкового кредиту за правилами, встановленими абзацом шостим пункту 198.5 статті 198 розділу V Кодексу.

Якщо за результатами звітного періоду (квітень 2014 року та/або наступні звітні періоди) платником, який здійснював операції з постачання лікарських засобів та виробів медичного призначення, буде визначена від’ємна різниця між податковими зобов’язаннями і податковим кредитом, відшкодування такої різниці з бюджету здійснюватиметься в загальному порядку, встановленому статтею 200 розділу V Кодексу.

Міністерство доходів і зборів зобов’язує довести зазначене до відома та використання в роботі підпорядкованих органів доходів і зборів та платників податків.

Перший заступник Міністра І.О. Білоус

Читайте також: ПДВ на імпортні поставки ліків і виробів медичного призначення: роз’яснення Міністерства доходів і зборів України

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Леонид Лобанок 07.04.2014 9:17
Оригинально... Без звёздочек в постановлении куча ИМН Оболонкові контрацептиви Шприци з голками чи без голок Голки трубчасті металеві Голки для накладання швів Катетери, зонди, бужі, канюлі, дренажні системи та подібні інструменти Інструменти та апарати для вимірювання артеріального тиску Прилади для вливання розчинів (медичні), прилади, пристрої та інструменти, що використовуються в медицині, хірургії, стоматології; пристрої для відсмоктування та вливання, контрацептиви внутрішньоматкові Шини та інші пристрої для лікування переломів Это как получается - на это всё 20% НДС ?
Леонид Лобанок 07.04.2014 9:18
PS. там ещё есть, я выбрал только то, что в аптеках отпускается
Леонид Лобанок 08.04.2014 9:55
PPS. Что-то меня эти звёздочки сбили с толку... Перечень остаётся таким же, как и раньше.
Павел 08.04.2014 11:06
Это еще полбеды ... .Никто не вспоминает за другое, зашифрованное письмо минСДОХа(( МИНИСТЕРСТВО ДОХОДОВ И СБОРОВ УКРАИНЫ ПИСЬМО от 04.04.2014 г. N 7822/7/99-99-19-05-01-17 Об обложении НДС лекарственных средств и изделий медназначения Министерство доходов и сборов Украины информирует о том, что Верховной Радой Украины принят Закон Украины от 27 марта 2014 года N 1166-VII "О предотвращении финансовой катастрофы и создании предпосылок для экономического роста в Украине" (далее - Закон), который вступил в силу с 01.04.2014 г. Законом, в частности, предусматривается увеличение до 150 евро таможенной стоимости товаров, операции по ввозу которых на таможенную территорию Украины независимо от избранного таможенного режима являются объектом обложения налогом на добавленную стоимость (подпункт 196.1.16 статьи 196), а также уменьшение с 300 до 150 евро таможенной стоимости товаров операции по ввозу которых на таможенную территорию Украины в международных почтовых и международных экспресс-отправлениях являются объектом обложения налогом на добавленную стоимость (подпункт 196.1.17 статьи 196). С целью обеспечения унифицированного подхода к применению норм Налогового и Таможенного кодексов Украины относительно особенностей налогообложения товаров в связи с изменениями в законодательстве, сообщаем следующее. Относительно порядка таможенного оформления и налогообложения товаров, поступающих в международных почтовых и экспресс-отправлениях Отношения, связанные с взиманием таможенных платежей, регулируются Таможенным и Налоговым кодексами Украины, другими законами Украины по вопросам налогообложения. Кроме того, согласно статье 270 Таможенного кодекса Украины правила налогообложения товаров, перемещаемых через таможенную границу Украины, другими (кроме пошлины) таможенными платежами устанавливаются Налоговым кодексом Украины с учетом особенностей, определяемых этим Кодексом. Особенности обложения таможенными платежами товаров, которые перемещаются (пересылаются) в международных почтовых и экспресс-отправлениях определены, статьей 234 Таможенного кодекса Украины. Так, товары (за исключением подакцизных), которые перемещаются (пересылаются) в адрес одного получателя (юридического или физического лица) в одной депеше от одного отправителя в международных почтовых отправлениях, в адрес одного получателя (юридического или физического лица) в течение суток в международных экспресс-отправлениях, если их суммарная фактурная стоимость не превышает эквивалент 300 евро, не являются объектом обложения таможенными платежами. В случае превышения эквивалента 300 евро суммарной фактурной стоимости товаров, такие товары облагаются пошлиной в соответствии с Таможенным кодексом Украины и налогом на добавленную стоимость в соответствии с Налоговым кодексом Украины. Так, согласно статье 277 Таможенного кодекса Украины объектами обложения пошлиной, в частности, являются товары, таможенная стоимость которых превышает эквивалент 100 евро, которые ввозятся на таможенную территорию Украины или вывозятся за пределы таможенной территории Украины предприятиями (кроме случаев, предусмотренных статьей 234 этого Кодекса), и товары , которые ввозятся (пересылаются) на таможенную территорию Украины гражданами, в объемах, подлежащих налогообложению таможенными платежами в соответствии с разделом XII этого Кодекса. Налоговым кодексом Украины определено (подпункт 196.1.17 статьи 196), что объектом обложения налогом на добавленную стоимость являются товары, суммарная фактурная стоимость которых превышает эквивалент 150 евро, которые ввозятся на таможенную территорию в несопровождаемом багаже, пересылаются в адрес одного получателя (юридического или физического лица) в одной депеше от одного отправителя в международных почтовых отправлениях и в адрес одного получателя (юридического или физического лица) в одном грузе экспресс-перевозчика от одного отправителя в международных экспресс-отправлениях. Кроме того, статьей 191 Налогового кодекса Украины установлены особенности определения базы налогообложения для товаров, ввозимых на таможенную территорию Украины в международных почтовых и экспресс-отправлениях, в несопровождаемом багаже, и для товаров, ввозимых на таможенную территорию Украины физическими лицами в ручной клади и/или в сопровождаемом багаже. В частности, в соответствии с подпунктом 191.1.1 статьи 191 в случае ввоза на таможенную территорию Украины в международных почтовых и экспресс-отправлениях, в несопровождаемом багаже товаров (кроме подакцизных товаров и личных вещей), базой налогообложения является их суммарная фактурная стоимость, определенная в соответствии со статьями 234 и 374 Таможенного кодекса Украины. Таким образом, в случае поступления товаров (за исключением подакцизных) в адрес одного получателя (юридического или физического лица) в одной депеше от одного отправителя в международных почтовых отправлениях, в адрес одного получателя (юридического или физического лица) в течение суток в международных экспресс-отправлениях, если их суммарная фактурная стоимость не превышает эквивалент 300 евро, таможенные платежи не уплачиваются. В случае если суммарная фактурная стоимость товаров превышает эквивалент 300 евро, их налогообложение осуществляется следующим образом: для предприятий: пошлина - по ставкам, определенным Таможенным тарифом Украины (Закон Украины от 19 сентября 2013 года N 584-VII); налог на добавленную стоимость - по ставке 20 проц. согласно Налоговому кодексу Украины. для граждан: пошлина - 10 проц. части их суммарной фактурной стоимости, превышающей эквивалент 300 евро и не превышающей 10000 евро; налог на добавленную стоимость - по ставке 20 проц. согласно Налоговому кодексу Украины. Относительно порядка таможенного оформления и налогообложения товаров, ввозимых на таможенную территорию Украины субъектами хозяйствования независимо от избранного таможенного режима С учетом статьи 277 Таможенного кодекса Украины объектами обложения пошлиной являются товары, ввозимые на таможенную территорию Украины, таможенная стоимость которых превышает эквивалент 100 евро. При этом подпунктом 196.1.16 статьи 196 Налогового кодекса Украины объектом налогообложения налогом на добавленную стоимость при ввозе на таможенную территорию Украины независимо от избранного таможенного режима определен товар, таможенная стоимость которого превышает эквивалент 150 евро. Таким образом, таможенное оформление товаров, таможенная стоимость которых превышает эквивалент 100 евро, но не превышает 150 евро, осуществляется при условии письменного декларирования в порядке, установленном постановлением Кабинета Министров Украины от 21 мая 2012 года N 450 "Вопросы, связанные с применением таможенных деклараций" и облагаются пошлиной по ставкам, определенным Таможенным тарифом Украины. При этом налог на добавленную стоимость не взимается. Таможенное оформление товаров, таможенная стоимость которых превышает эквивалент 150 евро, осуществляется при условии письменного декларирования в порядке, установленном постановлением Кабинета Министров Украины от 21 мая 2012 года N 450 "Вопросы, связанные с применением таможенных деклараций" и облагаются пошлиной по ставкам, определенным таможенным тарифом Украины, и налогом на добавленную стоимость в соответствии с разделом V Налогового кодекса Украины. Относительно налогообложения лекарственных средств, разрешенных для производства и применения в Украине и внесенных в Государственный реестр лекарственных средств (в том числе аптечными учреждениями), а также изделий медицинского назначения Законом предусматривается отмена льгот по уплате налога на добавленную стоимость при ввозе на таможенную территорию Украины лекарственных средств, разрешенных для производства и применения в Украине и внесенных в Государственный реестр лекарственных средств (в том числе аптечными учреждениями), а также изделий медицинского назначения, которые определялись отдельным перечнем, утвержденным постановлением Кабинета Министров Украины от 8 августа 2011 года N 867 "Вопросы освобождения изделий медицинского назначения от обложения налогом на добавленную стоимость". Введенная ставка налога на добавленную стоимость в размере 7 проц. ( пункт "в" статьи 193.1 Налогового кодекса Украины) применяется по операциям по поставке лекарственных средств, разрешенных для производства и применения в Украине и внесенных в Государственный реестр лекарственных средств (в том числе аптечными учреждениями), а также по поставке изделий медицинского назначения по перечню, утвержденному постановлением Кабинета Министров Украины от 8 августа 2011 года N 867 "Вопросы освобождения изделий медицинского назначения от обложения налогом на добавленную стоимость". Таким образом, налогообложение налогом на добавленную стоимость указанной категории при ввозе их на таможенную территорию Украины осуществляется на общих основаниях по ставке 20 проц. в соответствии с пунктом "а" статьи 193.1 Налогового кодекса Украины. При этом, в графе 36 "Преференция" таможенной декларации на бланке единого административного документа код освобождения не указывается, в графе 47 "Начисление платежей" используется соответствующий код способа расчета согласно Классификатору способов расчета, утвержденному приказом Министерства финансов Украины от 20.09.2012 года N 1011 "Об утверждении ведомственных классификаторов информации по вопросам государственного таможенного дела, которые используются в процессе оформления таможенных деклараций". Первый заместитель Министра И. О. Билоус

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті