Оподаткування: ефект дежавю?

20 Червня 2014 5:40 Поділитися
У травні 2014 р. представники Європейської Бізнес Асоціації (далі — ЄБА) визначили новий показник Податкового індексу ЄБА. Цього разу визначено цей індекс вже у п’яте. Дослідження охопило період з жовтня 2013 р. до кінця травня поточного року, тобто майже піврічний проміжок часу. Слід відзначити, що настрої експертів за цей досить складний у всіх відношеннях період не зазнали знач­них змін. Так, одержаний інтегральний показник наразі дорівнює 2,37 бала з 5 можливих (для порівняння, минулий показник у жовтні 2013 р. становив — 2,41 з 5 можливих).

Оподаткування: ефект дежавю?Унікальність нашого проекту полягає в тому, що це дослідження сучасної української податкової системи, яке ґрунтується на експертних оцінках ефективності та легкості процедури оподаткування бізнес-спільноти. В опитуванні беруть участь виключно представники компаній — членів ЄБА, зокрема, учасники Податкового комітету ЄБА. Опитування було традиційно проведено ЄБА за підтримки дослідницької компанії InMind.

Методологія Податкового індексу побудована на оцінюванні чотирьох основних факторів, з якими стикається кожен платник податків, — від рівня складності податкової звітності та адміністрування до рівня якості роботи податківців.

Отже, наші респонденти оцінили наступне:

  • якість податкового законодавства;
  • обтяжливість/легкість адміністрування податків;
  • ступінь фіскального тиску;
  • якість податкового обслуговування, роботи податківців.

Таким чином, загальний показник Податкового індексу — це інтегральний розрахунок середнього значення кожного з чотирьох факторів. У рамках Податкового індексу респонденти окремо оцінили ефективність заявленої владою амбіційної податкової реформи 2011 р., прокоментували плюси та мінуси нового Податкового кодексу України та зміни ефективної податкової ставки.

Новий показник індексу свідчить про те, що настрої бізнесу не змінилися докорінно. Трохи менше половини максимуму — така оцінка означає те, що платники податків все ще гостро відчувають певні недоліки системи оподаткування. Очевидним є те, що податкова система в Україні, як і раніше, потребує реформування та вдосконалення.

Пропонуємо вашій увазі стислий огляд кожного аспекту дослідження окремо.

Якість податкового законодавства

У відповідь на питання, чи сприяв у визначений період податковий режим в Україні розвит­ку бізнесу, жоден з респондентів не зміг відповісти «так, безумовно, сприяв», натомість 75% негативно оцінили якість та ефективність податкового законодавства. І тільки 4% опитаних поставили 4 бали у цьому пункті анкети. При цьому майже третина усіх відповідей є абсолютно нейтральною — 31%.

Адміністрування податків

63% респондентів зазначили, що податкова звітність та адміністрування залишилися на тому ж рівні, тобто складними та незручними. Обтяжливі процедури податкової звітності призводять до значних витрат для компаній. 27% опитаних висловили нейтральну позицію у цьому відношенні.

Ступінь фіскального тиску

Така складова, як тиск з боку податкових органів, суттєво перешкоджає діяльності бізнесу в Україні. Ця негативна тенденція була також підкреслена 48% учасників опитування. Так, наприклад, залишається проблема (переважно на місцях у регіонах) з неконструктивними «пропозиціями» сплатити податки авансом.

Якість податкового обслуговування, роботи податківців

Коментуючи професійність, компетентність та рівень сервісу, які надають податківці бізнесу, респонденти переважно (46%) висловлювали незадоволення якістю сервісу та обслуговування, однак мали місце і позитивні відповіді (25%), а також доволі нейтральні (29%).

Отже, коли ми аналізуємо останні результати Податкового індексу ЄБА, виникає враження дежавю, адже за цей проміжок часу ситуація не встигла зазнати докорінних змін.

Ось що з цього приводу думають наші експерти.

Анна Дерев’янко, виконавчий директор ЄБА:

«Результати п’ятої хвилі Податкового індексу, на мій погляд, все ж таки залишають нам більше запитань, аніж відповідей, оскільки наразі ми спостерігаємо лише незначне коливання інтегрального показника (зниження з позначки 2,41 бала до 2,37 бала з 5 можливих).

У будь-якому випадку отримані дані мають служити сигналом державним органам оподаткування про те, що зараз саме час активно проявити себе на новій позиції і в нових реаліях та спробувати змінити стан речей у цій сфері на краще. Адже справедлива та поміркована податкова політика є запорукою поступового виходу з економічної кризи.

При цьому основним завданням для бізнесу залишається відкрите висловлення можливого занепокоєння або ж, навпаки, схвалення, а також надання пропозицій з усунення певних недоліків. Зручним та дієвим інструментом для визначення і донесення свого ставлення до діючої системи оподаткування і є Податковий індекс Європейської Бізнес Асоціації».

Артур Сурменко, партнер «ОЛ. КОНСАЛТИНГ», керуючий партнер АФ «ОЛГА Аудит»:

«Результати п’ятої хвилі Податкового індексу мене не здивували. Навіть факт проведення опитування у квітні–травні 2014 р. після зміни влади в країні не вплинув на рівень оцінок експертів. Дійсно, політична складова впливає на оцінки та очікування, однак більш важливим, на мою думку, є факт відсутності реальних змін у податкових умовах ведення бізнесу.

Влада заявила про рішучі кроки щодо змін у законодавстві, у тому числі у податковому. Йдеться і про спрощення ведення бізнесу, і про боротьбу з корупцією, і про зниження податкового тиску. За ініціативою кількох міністерств створені десятки робочих груп, які розробляють грандіозні зміни у податковому законодавстві. Ці зміни дозволять країні стати державою найкращої податкової системи з найпростішими умовами для ведення бізнесу.

Однак, все-таки щось заважає реформаторам вже зараз робити прості і зрозумілі кроки, які не потребують роботи десятків груп, експертів та часу. Наприклад, податковий орган за час своєї роботи у новому складі міг би домогтися у Парламенті відміни паперових податкових накладних або почав би виконувати вимоги Податкового кодексу України щодо заліку сплачених авансових дивідендних платежів у рахунок авансових платежів з податку на прибуток. Іншим державним структурам фіскальної політики також під силу зробити крок назустріч бізнесу та внести зміни до певних законодавчих та нормативних актів.

На мій погляд, тільки прості, зрозумілі та реальні кроки у напрямку поліпшення ситуації можуть радикально змінити оцінки експертів щодо податкових умов ведення бізнесу в країні».

Володимир Діденко, керівник Департаменту податкового планування, Group DF:

«Я вважаю, що Податковий індекс Європейської Бізнес Асоціації точно відображає факт: протягом періоду з вересня 2013 до травня 2014 р. платники податків не відчули змін у податковій сфері.

Головним фактором податкового тиску все ще залишається «пропозиція» сплати податків авансом.

Активність численних робочих груп при Міністерстві фінансів України щодо вдосконалення законодавства поки що, на жаль, не призвела до поліпшення настрою бухгалтерів та фінансових керівників.

Керівництво бізнесових структур все ще чекає на обіцяний Урядом «кодекс економічного зростання».

За матеріалами, наданими ЄБА
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті