Роль та ініціативи МОЗ в імплементації Угоди про асоціацію з ЄС

23 вересня в МОЗ України відбувся брифінг Юрія Савка, заступника міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції, на тему «Роль та ініціативи МОЗ України в імплементації Угоди про асоціацію з Європейським Союзом». Нагадаємо, що рішення про призначення Ю. Савка на цю посаду Уряд прийняв 20 серпня 2014 р.

Юрій Савко

Розпочинаючи брифінг, Юрій Савко нагадав, що 16 вересня відбулася унікальна подія — синхронна ратифікація Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (далі — Угода) Верховною Радою України та Європейським парламентом, а вже 17 вересня розпорядженням КМУ затверджено план заходів з імплементації цієї Угоди, у тому числі і в сфері охорони здоров’я.

Сьогодні перед українською владою стоїть першочергове завдання щодо забезпечення безпеки в Україні та створення умов розвитку країни відповідно до напрямів, закладених в Угоді. Питання безпеки потребує як термінових заходів, так і виважених стратегічних рішень. На жаль, не всі усвідомлюють, що воно впливає також на належне функціонування та забезпечення системи охорони здоров’я.

Ю. Савко наголосив, що відповідно до Угоди сторони розвивають співробітництво в галузі охорони здоров’я з метою підвищення рівня безпеки та захисту здоров’я людини як передумови сталого розвитку та економічного зростання країни.

У ст. 427 визначено, що співробітництво, зокрема, охоплює такі сфери:

  • зміцнення системи охорони здоров’я України та її потенціалу, зокрема шляхом впровадження реформ, подальшого розвитку первинної медико-санітарної допомоги та навчання персоналу;
  • попередження і контроль інфекційних хвороб, таких як ВІЛ/СНІД і туберкульоз, підвищення готовності до ризику спалахів високо патогенних хвороб та імплементацію Міжнародних медико-санітарних правил;
  • попередження та контроль неінфекційних хвороб шляхом обміну інформацією та найкращими практиками, пропагування здорового способу життя, визначення основних детермінант здоров’я та проблем у цій галузі, наприклад, здоров’я матері й дитини, психічне здоров’я, алкогольна, наркотична та тютюнова залежність, зокрема імплементацію Рамкової конвенції з контролю над тютюном 2003 р.;
  • забезпечення якості та безпеки субстанцій людського походження, зокрема крові, тканини та клітин;
  • інформація та знання в галузі охорони здоров’я, у тому числі дотримання підходу «охорона здоров’я в усіх політиках держави».

За словами Ю. Савка, на жаль, досі реформи галузі охорони здоров’я не мали системного характеру. Завдання міністерства — змінити такий підхід, зокрема, через залучення експертно-технічної допомоги з боку європейських колег, а також шляхом тісної співпраці з експертним середо­вищем в Україні, пацієнтськими організаціями.

Одним з пріоритетів МОЗ України у сфері громадського здоров’я є усунення негативного впливу соціальних детермінант, а саме гармонізація з такими ЄС законодавчих, нормативних та адміністративних актів щодо виробництва, презентації та продажу тютюнових виробів; якості води, призначеної для споживання людиною; залучення допомоги ЄС з метою інформаційної й технічної підтримки щодо європейського законодавства в частині аспектів раціонального (здорового) харчування, дієтичних рекомендацій, боротьби з тютюнопалінням, вживанням алкоголю, управління ризик-факторами, що зумовлюють виникнення неінфекційних захворювань, а також мотивації населення до фізичної активності та здорового способу життя.

Угодою передбачено удосконалення та оптимізацію вітчизняної системи громадського здоров’я. Спільно зі Світовим банком та за підтримки Європейського бюро ВООЗ МОЗ України розроблено субкомпоненту в рамках Проекту Світового банку «Посилення конституційної спроможності системи громадського здоров’я», у якому будуть активно опрацьовуватися вищезазначені заходи.

Що стосується боротьби із соціально небезпечними хворобами та забезпечення доступу до медичної допомоги, то міністерство планує реалізувати декілька кроків. Серед них — створення Національного центру громадського здоров’я до 2017 р., якому будуть делеговані деякі функції профільного міністерства. Заступник міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції також нагадав, що постановою КМУ від 10 вересня 2014 р. № 442 «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» ліквідовано Державну службу з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та іншим соціально небезпечним захворюванням та Державну санітарно-епідеміологічну служби України, функції яких частково передано МОЗ України.

Важливим кроком для забезпечення доступу населення до якісних та безпечних лікарських засобів стане запровадження системи реімбурсації — відшкодування витрат на амбулаторне споживання препаратів. Сьогодні в Україні реалізується Пілотний проект щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою (далі — Пілотний проект). На думку Ю. Савка, потрібно переходити від імплементації Пілотного проекту до запровадження універсальної системи реімбурсації, яка б у межах наявного державного фінансування давала б людям з хронічними захворюваннями можливість бути повністю забезпеченими необхідними лікарськими засобами. У вирішенні цього питання МОЗ України очікує на допомогу експертної європейської спільноти, а також Європейського бюро ВООЗ в Україні. Зокрема, з останньою організацією вже існують домовленості про співпрацю. Експертний потенціал має й Україна. Це не тільки представники профільних асоціацій, а в першу чергу кваліфіковані фахівці Державного експертного центру МОЗ України, які давно вивчають питання реімбурсації.

МОЗ України розпочато роботу з напрацювання відповідних нормативно-правових актів щодо запровадження відшкодування вартості препаратів для лікування гіпертонічної хвороби та цукрового діабету з січня 2015 р., проте в цьому питанні необхідно заручитися підтримкою Міністерства фінансів України та Міністерства економічного розвитку і торгівлі України.

Плануються переговори з європейськими колегами щодо можливості внесення змін до глави 3 «Технічні бар’єри у торгівлі» Угоди, зокрема, щодо удосконалення Технічних регламентів та системи реєстрації лікарських засобів в Україні. Це, за словами Ю. Савка, дозволить спростити доступ пацієнтів до якісних препаратів з перевіреною ефективністю, а також мінімізує ризики з постачанням медичних виробів в Україну.

У контексті обсягу роботи, який очікує на МОЗ України, планується налагодження та подальший розвиток співпраці з такими міжнародними інституціями, як Європейська комісія, донорські організації США, Канади, Швейцарії, які завжди були активні у вирішені проблемних питань сектора громадського здоров’я, подальший розвиток співробітництва зі Світовим банком, Європейською медичною агенціє­ю (European Medicines Agency), Європейським директоратом з якості лікарських засобів та охорони здоров’я (Directorate for the Quality of Medicines) Ради Європи. Адже саме від забезпечення належного рівня охорони здоров’я населення залежатиме успіх реалізації всіх інших завдань з наближення України та ЄС, у тому числі пов’язаних із такими напрямками, як захист прав людини, безпека та економічне співробітництво разом з лібералізацією торгівлі.

Ганна Барміна,
фото Сергія Бека
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті