АПАУ закликає об’єднати зусилля для формування цивілізованого, доступного, прозорого ринку

АПАУ закликає об’єднати зусилля для формування цивілізованого, доступного, прозорого ринкуДо редакції нашого видання надійшов відкритий лист Все­української громадської організації «Аптечна професійна асоціація України» (далі — АПАУ), адресований Прем’єр-міністру України Арсенію Яценюку. Цьому листу передували неодноразові публічні звернення ВО ГО «Миколаївська обласна фармацевтична організація «Фарм-Рада» щодо ситуації на фармацевтичному ринку Украї­ни, і лист АПАУ є відповіддю на ці звернення.

У листі АПАУ, яка об’єднує представників фармацевтичної галузі в більшості регіонів держави, зазначає, що звинувачення щодо лобіювання інтересів мережевих аптек керівництвом Державної служби України з лікарських засобів (далі — Держлікслужба) є безпідставними. АПАУ завжди виступала з вимогою встановлення справедливих, рівних умов для всіх учасників ринку незалежно від форм власності.

Також АПАУ звертає увагу на те, що сьогодні на ринку склалася неоднозначна ситуація, пов’язана з юридичними колізіями і невизначеністю держави щодо стратегії діяльності фармацевтичної галузі, зокрема на роздрібному ринку. Внаслідок чого відносини між учасниками ринку – аптечними мережами та ФОП – набувають емоційності та взаємних звинувачень у недобросовісній конкуренції, нерівних умовах на ринку, порушенні Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової, роздрібної торгівлі лікарськими засобами (далі — Ліцензійні умови).

На думку представників АПАУ, немає ідеальних учасників ринку і тих, що порушують законодавство. Є мережі й ФОП з відмінною репутацією, які дотримуються належних стандартів у своїй діяльності, і є такі, що не додержуються Ліцензійних умов.

АПАУ вважає, що дискусія має проходити в іншій площині, базуючись на об’єктивних даних аналізу ринку й моніторингу, впровадженні кращих європейських і світових досвідів і практик.

Також у листі АПАУ надає власну оцінку ситуації на фармринку.

Серед представників аптечних мереж склалося чітке переконання, що сьогодні товариства з обмеженою діяльністю (ТОВ) і ФОП знаходяться в нерівних умовах:

По-перше, недостатньою є функція фіскального контролю через допустиму відсутність РРО (касових апаратів) у ФОП, що дає можливість приховувати частину реального товарообігу і справжній дохід, який може перевищувати встановлений ліміт у декілька разів та призвести до ухилення від сплати податків, у тому числі ПДВ.

По-друге, у свою чергу, відсутність товарно-касових чеків дає можливість маніпулювати реальним товарообігом та ціноутворенням, водночас не забезпечуючи належний контроль серій, партій, сертифікатів якості лікарських засобів. За таких умов виникає можливість розповсюдження неякісних та контрафактних ліків, що негативно впливає на довіру клієнтів і загрожує втратою репутації галузі!

За даними, що оприлюднила Держлікслужба у Львівській обл. у 2012 р., у справі щодо фальсифікації лікарських засобів та ведення безліцензійної діяльності фігурувало 30 ФОП, 2 комунальні аптеки та жодного ТОВ.

Особливо непокоїть той факт, що сьогодні великі мережі переходять на модель ФОП, тобто виникають приховані аптечні структури. Так, на початок 2014 р. частка ФОП у загальній кількості аптек України становить понад 27,2%, тоді як ще 3 роки тому — 23,6%. Це ще раз підтверджує те, що суб’єкти господарювання знаходяться в нерівних умовах.

Звичайно, необхідно розуміти, що ринок неоднорідний і ведення діяльності в сільській місцевості та у великих містах потребує інших затрат і отримання інших доходів. Людям слід мати право на професію. Один провізор – одна аптека, а не прихована мережа.

Також насторожує процес ціноутворення, який спостерігається в аптечних закладах ФОП, у більшості випадків – демпінг. Звичайно, можна навести й приклади, коли деякі недобросовісні аптечні мережі провадять свою діяльність з порушенням чинного законодавства.

Стосовно питання лобіювання керівництвом Держлікслужби України підвищення доступу населення до наркотичних лікарських засобів АПАУ засвідчує, що у 2012 р. за ініціативою Михайла Пасічника у Львівській обл. розпочато пілотний проект у рамках співпраці з Управлінням освіти Львівської міської ради, який передбачав проведення лекцій для школярів і батьків, з метою висвітлення проблем зловживання слабоалкогольними напоями та так званої аптечної наркоманії, пов’язаної із застосуванням лікарських засобів з нелікувальною метою. Надалі такі заходи заплановано в інших регіонах. За погодженням з керівництвом Держлікслужби члени АПАУ здійснювали громадський контроль аптечних закладів щодо продажу кодеїновмісних препаратів та неодноразово писали звернення про виявлені порушення (звернення до попереднього керівництва зареєстровані у Держлікслужбі України).

Виходячи з вищевикладеного, АПАУ пропонує об’єднати зусилля для формування цивілізованого, доступного, прозорого ринку, у центрі якого є Людина – і жодні дії бізнесу не мають негативно вплинути на неї.

Крім того, АПАУ пропонує провести моніторинг із залученням незалежних експертів щодо правових, економічних ринкових аспектів ведення бізнесу для визначення сильних і слабких сторін, ризиків і можливостей. Необхідно зробити цей процес публічним і прозорим, залучити широке коло фахівців-експертів, у тому числі лікарів, пацієнтів-клієнтів, економістів, юристів, дистриб’юторів, виробників, а його результати широко висвітлювати як в галузевих виданнях, так і через інші канали зовнішніх комунікацій.

Підсумовуючи зазначене, АПАУ наголошує, що відкрита й конструктивна позиція принесе користь усім учасникам фармацевтичного ринку, а, насамперед, людям, яким і має гідно служити наша галузь – хворим, пацієнтам, клієнтам.

За матеріалами, наданими АПАУ
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Провізор 09.10.2014 4:26
Підтримую лист АПАУ. Хочу зазаначити, що "ФармРада" завжди була "народним голосом"І.Демченко і відомо, який тиск чинить колишній очільник Держлікслужби зараз на керівництво МОЗ, прикриваючись добрими цілями-захистом інтересів пацієнта. Як Соловйов "захищав" інтереси пацієнтів відомо всім.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті