Запровадження обов’язкового рецептурного відпуску препаратів та створення нових регуляторних органів не вирішить проблем медичної галузі: AIPM Ukraine

04 Листопада 2014 3:43 Поділитися

Ціни та ціноутворення на імпортовані ліки: позиція AIPM UkraineВ асоціації представників міжнародних фармацевтичних виробників AIPM Ukraine прокоментували проект коаліційної угоди, запропонованої «Блоком Петра Порошенка».

Як раніше повідомлялося на нашому сайті, проект коаліційної угоди передбачає перегляд Національного переліку основних лікарських засобів та виробів медичного призначення з включенням до його складу препаратів із доведеною ефективністю та дослідженою безпекою, здатних забезпечити лікування переважної більшості соціально важливих захворювань, а також ряд заходів щодо зменшення лібералізації відпуску лікарських засобів в аптеках та впровадження принципів рецептурного відпуску препаратів.

Крім того проект коаліційної угоди передбачає створення протягом 6 міс. Національної комісії з регулювання лікарських засобів. Право на формування складу комісії належатиме президенту. Комісія матиме незалежний статус державного колегіального органу і не буде органом виконавчої влади.

На думку представників AIPM Ukraine ініціативи щодо впровадження обов’язкового рецептурного відпуску препаратів в аптеках в існуючій системі охорони здоров’я створить ризик для пацієнтів й унеможливить оперативне надання самодопомоги. «Реалії існуючої системи «безоплатної» охорони здоров’я перетворять подібну ініціативу в величезний ризик для пацієнтів. Також, це однозначно призведе до збільшення навантаження на первинному і вторинному рівнях надання медичної допомоги», – вважають в асоціації.

Крім того AIPM Ukraine висловлює думку, що нинішня ситуація в Україні є не найкращим часом для реструктуризації, реорганізації або створення нових державних органів у сфері регулювання обігу лікарських засобів. «Фармацевтична індустрія виконує допоміжну роль у наданні медичної допомоги населенню, тому дуже важливо зберегти системний підхід в регулюванні та функціонуванні галузі охорони здоров’я», – вважають в AIPM Ukraine.

Слід зазначити, що протягом останніх років питання рецептурного відпуску лікарських засобів неодноразово піднімалося на рівні професійних асоціацій, регуляторних органів та громадських організацій, що представляють інтереси пацієнтів. Фахівці розуміють, що воно буде остаточно знято лише тоді, коли рецепт стане фінансовим документом, а це можливо за умови запровадження реімбурсації (часткового відшкодування вартості ліків з боку держави).

Стосовно ініціативи щодо створення нового державного органу у сфері регулювання обігу лікарських засобів, у професійної спільноти виникає низка питань. Зокрема, з якою метою він створюватиметься, які матиме повноваження (адже цей крок передбачає перерозподіл повноважень в структурі органів системи охорони здоров’я), за чий рахунок фінансуватиметься його діяльність? Нагадаємо, що реорганізація органів влади у сфері обігу лікарських засобів за часи незалежності України відбувалася неодноразово. Але жодна з цих реорганізацій не дозволила забезпечити рівність доступу громадян до лікарських засобів із доведеною ефективністю та дослідженою безпекою. На наше переконання, нагальні проблеми у сфері медикаментозного забезпечення населення можна вирішити лише шляхом запровадження європейських принципів, які базуються на неухильному дотриманні права людини на охорону здоров’я та гідне життя.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті