Введення страхової медицини з 1 січня 2015 р. є вкрай небезпечним для України — Ольга Богомолець

11 Грудня 2014 3:15 Поділитися

720211 грудня під час засідання Верховної Ради України Арсеній Яценюк, Прем’єр-міністр України, представив Програму діяльності Кабінету Міністрів України. Пізніше 269 голосами парламентарів її прийнято в цілому.

Ольга Богомолець, народний депутат України, член депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка» на своїй сторінці у Facebook прокоментувала запровадження страхової медицини як однієї з складових проведення реформи системи охорони здоров’я, закладеної у Програмі діяльності Уряду.

«Його твердження про те, що ввести страхову медицину необхідно з 01.01.2015 р. є вкрай небезпечним для України. Адже не створені механізми контролю якості надання допомоги і розрахунків. Це створює безпрецедентну нову корупційну системну складову!», — йдеться у повідомленні.

О. Богомолець окреслила першочергові, на її думку, кроки, необхідні для запровадження страхової медицини в Україні.

«Для введення страхової медицини в Україні потрібно провести:

  • повну інвентаризацію всіх медичних закладів;
  • адаптувати європейські клінічні протоколи;
  • створити реєстри всіх медичних працівників та механізми їх фінансового заохочення;
  • провести розрахунки вартості медичних послуг;
  • створити єдиний медичний простір;
  • затвердити базовий гарантований пакет безоплатних медичних послуг;
  • створити систему контролю якості надання професійної медичної допомоги пацієнтам», — зазначає народний депутат.

Вона вважає, що це реально зробити відповідально, прозоро і правильно за півроку. «Але без цих попередніх кроків введення страхової медицини не покращить ні стану лікарів, ні стану пацієнтів в Україні!», — написала О. Богомолець.

«Також дуже дивним і невідповідним прозорості роботи і боротьбі з корупцією є переведення відповідальності за введення страхової медицини у відання комітету з соціального захисту. Адже страхова медицина має базуватися на діагнозі лікаря і тільки її пряме поєднання з системою охорони здоров’я дозволяє уникнути корупції і провести жорсткий контроль адресного використання коштів. Створення ж окремого механізму страхування, не прив’язаного до діагнозу пацієнта, відчиняє різнобарвні вікна для корупції», — завершила О. Богомолець.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

APatriot 11.12.2014 5:21
Звичайно, давайте ще 10років зачекаємо! Так, законодавство не готове, працівники галузі також, потрібно багато чого змінити, але нашим чиновникам та й іншим людям не варто давати час на розкачку,тим більше в такий нелегкий час! Чим швидше,тим краце.Нехай з синцями, але мета має бути досягнута максимально швидко.
Елена Приходько 11.12.2014 9:20
10-ть не 10-ть, но подождать придется. На сегодня в Украине не утверждена стоимость медицинской услуги (экономически-обоснованная). Не рассчитана стоимость фармакотерапии. Нет самого важного для внедрения медицинского страхования.
APatriot 12.12.2014 4:56
Но где сказано,что отложено на год, или даны указания сделать все рассчёты соответствующим лицам,ведомствам и т.д. до такого то числа... Сами то лечатся в Европе, какое им дело до простого обывателя с минимальной заплатой,которой сегодня уж точно не хватает на бесплатные лекарства и медицину!!!

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті