Коментар від 05.07.2001

від 05.07.2001
Документи, необхідні для отримання ліцензії

(Постанова № 756 від 04.07.2001)

Постановою Уряду затверджено перелік документів, які додаються до заяви про видачу ліцензій для окремого виду господарської діяльності. Завдяки цьому будуть значно точніше визначатися кваліфікаційні, технічні та інші спеціальні вимоги, обов’язкові при здійсненні кожного виду такої діяльності.

Слід нагадати, що згідно із законодавством в Україні підлягають ліцензуванню 60 видів господарської діяльності. Така форма державного контролю необхідна не лише для дотримання економічної безпеки країни, а й для якісного виробництва продукції, необхідних норм в торгівлі, наданні послуг і виконанні ряду робіт. Йдеться про широкий спектр підприємницької діяльності, починаючи від медичної практики і переробки відходів до виробництва зброї, дорогоцінних металів, технічного захисту інформації тощо. Окремо, за відповідними законами, ліцензуються банківська і зовнішньоекономічна діяльність, канали мовлення, сфери інтелектуальної власності, електроенергетики та використання ядерної енергії.

Підприємницькі ліцензії в Україні мають 3-річний термін дії. За видачу їх центральні органи ліцензування справляють плату у розмірі 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, місцеві органи — 15 мінімумів (один неоподатковуваний мінімум — 17 грн.).

Виключенням є 10-річний термін дії ліцензій на надання послуг радіозв’язку (з використанням радіочастот), 15 років — телефонного зв’язку (крім відомчих об’єктів) та 5 років — з технічного обслуговування мереж теле-, радіо- і проводового мовлення в мережах промислової експлуатації.

Названа постанова є одним з необхідних нормативно-правових актів, прийнятих Урядом на виконання Закону України “Про ліцензування певних видів господарської діяльності”, який набув чинності з 22 жовтня 2000 року. Для цього, зокрема, було визначено перелік центральних і місцевих органів виконавчої влади, яким надано право видавати ліцензії на певні види господарської діяльності. Так, облдержадміністрації мають право видавати ліцензії на освітні послуги, централізоване водопостачання, будівельну та ремонтну діяльність, утримання гральних закладів. Однак такі ліцензії чинні в межах відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

Урядом також були запроваджені єдині бланки ліцензій, що дає змогу виявляти суб’єктів господарювання, які рекламують свою діяльність в засобах масової інформації, посилаючись на недійсні ліцензії або на видані в інших країнах СНД. Всі порушення ліцензійних умов та підстави для анулювання ліцензій фіксуються в єдиному реєстрі, що має відкритий доступ.

Прес-служба Прем’єр-міністра України

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті