Міністерство охорони здоров’я УкраїниЛист від 16.10.2001 № 18МБ-3417/19-21

Керівникам підприємств — імпортерів лікарських засобів

Шановні керівники підприємств!

Відповідно до статті 17 «Порядок ввезення в Україну лікарських засобів» закону України «Про лікарські засоби», на територію України можуть ввозитися лікарські засоби, зареєстровані в Україні, за наявності сертифіката якості, що видається виробником.

На виконання доручень Кабінету Міністрів України від 09.12.2000, від 03.03.2001 та від 18.04.2001 до № 9189/10 розроблено міжвідомчу базу даних зареєстрованих в Україні лікарських засобів.

Спільний наказ МОЗ та Держмитслужби «Про введення в дію міжвідомчої бази даних зареєстрованих в Україні лікарських засобів» від 08.06.2001 № 224/387 зареєстровано в Міністерстві юстиції 03.07.2001 за № 557/5748. Цим наказом затверджено Порядок ведення та використання міжвідомчої бази даних зареєстрованих в Україні лікарських засобів. Згідно з пунктом 2.3 зазначеного Порядку визначено структуру міжвідомчої бази даних, яка, крім вибіркової інформації з Державного реєстру лікарських засобів, повинна містити відомості щодо коду товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності конкретного лікарського засобу.

У листі Державної митної служби України від 19.07.2001 № 3/10-3555ЕП «Щодо митного оформлення зареєстрованих лікарських засобів» зазначено: «Інспектор прикордонної митниці при ввезенні лікарського засобу на територію України обов’язково перевіряє його наявність у базі даних. При цьому ідентичність лікарського засобу, заявленого митниці, має бути встановлена по всіх графах, передбачених цією базою даних. Така ж перевірка проводиться інспектором митниці призначення при здійсненні митного оформлення зареєстрованих в Україні лікарських засобів».

Аналіз звернень імпортерів щодо підтвердження факту реєстрації лікарського засобу, проведений Державним департаментом з контролю за якістю, безпекою та виробництвом лікарських засобів і виробів медичного призначення за липень–серпень 2001 року, свідчить, що їх переважна більшість обумовлена відсутністю кодів товарної номенклатури у базі даних.

Згідно з протоколом наради з питань створення міжвідомчої бази даних зареєстрованих в Україні лікарських засобів від 29.03.2001 за участю представників Міністерства охорони здоров’я, Мінекономіки, Держмитслужби, Державного департаменту з контролю за якістю, безпекою та виробництвом лікарських засобів і виробів медичного призначення, Держпідприємництва, Торгово-промислової палати, Європейської Бізнес Асоціації, Асоціації дистриб’юторів «ФАРМУКРАЇНА» було прийнято рішення щодо доцільності проведення експертизи кодів товарної номенклатури Торгово-промисловою палатою України на підставі заяв підприємств-імпортерів. Оригінали висновків про присвоєння коду товарної номенклатури повинні надаватися заявникам засвідчені підписом та печаткою. Надана заявниками інформація щодо кодів товарної номенклатури інтегрується Державним департаментом з контролю за якістю, безпекою та виробництвом лікарських засобів і виробів медичного призначення до бази даних і передається у зведеному вигляді до Державної митної служби України.

Враховуючи численні звернення підприємств-виробників та імпортерів лікарських засобів, з метою уникнення припинення виробництва та недопущення перебоїв у постачанні ліків населенню Міністерство охорони здоров’я звертається з проханням прискорити роботу щодо подання висновків Торгово-промислової палати України відносно кодів товарної номенклатури до Державного департаменту з контролю за якістю, безпекою та виробництвом лікарських засобів і виробів медичного призначення.

З повагою
Міністр

В.Ф. Москаленко

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті