Науковий прорив: можливості лікування папіломавірусної інфекції в Україні

24 червня 2015 р. в інформагенції «УНІАН» відбулася прес-конференція, під час якої надано інформацію щодо нових можливостей лікування папіломавірусної інфекції в Україні препаратом вітчизняного виробництва із доведеною ефективністю та сприятливим профілем безпеки — лікарським засобом Протефлазід®. Слід зазначити, що актуальність проблеми розповсюдження папіломавірусної інфекції надвелика навіть для розвинених країн, адже відомо, що вона є однією з причин розвитку дисплазії шийки матки у жінок, передракового стану, який за відсутності специфічного лікування може перейти у розвиток раку шийки матки. До того ж інфікування вірусом папіломи людини може супроводжуватися порушенням спроможності зачаття дитини жінкою, розвитком хронічних захворювань, безпліддям та виникненням незворотних порушень в органах репродуктивної системи, цей вірус також впливає на розвиток патології вагітності.

На початку прес-конференції В’ячеслав Камінський, головний акушер-гінеколог Міністерства охорони здоров’я України, директор Київського центру репродуктивної та перинатальної медицини, акцентував увагу на необхідності проходження щорічного гінекологічного обстеження жінками задля своєчасного виявлення та лікування папіломавірусної інфекції і попередження розвитку її трагічних наслідків, зокрема дисплазії шийки матки та раку шийки матки. «Треба розвивати культуру здоров’я серед населення нашої держави та роз’яснювати необхідність проходження регулярних обстежень задля своєчасного виявлення захворювань та їх лікування, оскільки є велика проблема пізнього звертання за допомогою до лікарів. На жаль, наслідки такої легковажності та байдужості до свого здоров’я часто є трагічними. Це стосується багатьох захворювань, у тому числі раку шийки матки, оскільки він належить до «візуальної» форми онкопатології та може бути попереджений шляхом регулярного гінекологічного обстеження, — зазначив В. Камінський. — Тому треба об’єднати зусилля — своє­часне звернення жінок за допомогою до лікарів та ефективне лікування від папіломавірусної інфекції може знизити тягар її розповсюдженості та зменшити кількість випадків розвитку дисплазії шийки матки і, як наслідок, раку шийки матки. Наразі в арсеналі лікарів є вітчизняний лікарський засіб з доведеною ефективністю проти папіломавірусної інфекції та сприятливим профілем безпеки, клінічні дослідження якого було проведено на базі нашого центру».

Олександр Гриневич, заступник генерального директора ТОВ «НВК «Екофарм», розповів про клінічні дослідження ефективності препарату Протефлазід®, у тому числі його нової лікарської форми — ректальних супозиторіїв, проти вірусу папіломи людини. «Клінічні дослідження довели, що застосування препарату Протефлазід®, в тому числі його нової форми, в етіотропній терапії папіломавірусної інфекції людини достовірно призводить до зниження вірусного навантаження, завдяки чому вона наразі є рекомендованою до реєстрації та з’явиться на вітчизняному фармацевтичному ринку цього року», — зазначив О. Гриневич. Він також підкреслив, що основний мотив проведення клінічних досліджень полягав у пошуку шляхів проведення профілактики виникнення дисплазії шийки матки, задля того, щоб жінки, які хворіють на папіломавірусну інфекцію, мали змогу в майбутньому мати здорових дітей.

Анатолій Новик, голова наглядової ради ТОВ «НВК «Екофарм», зазначив, що діюча речовина препарату Протефлазід® виділена з двох рослин, які проростають на теренах України. «Ми переконані, що ті рослини, які ростуть на нашій території, мають лікувати людей, які тут проживають», — наголосив А. Новик. Він також зазначив, що проведені доклінічні та клінічні дослідження довели пряму противірусну дію препарату Протефлазід® на різні віруси, які негативно впливають на здоров’я жінок, в тому числі їх репродуктивну систему. Для зручності місцевого застосування препарату для лікування папіломавірусної інфекції у жінок було розроблено його нову лікарську форму. Окрім того, А. Новик звернувся до лікарів пацієнтів, які перебувають на обліку з діагнозом рак шийки матки у період реабілітації: «Не спостерігайте, а лікуйте у цих пацієнтів урогенітальні вірусні інфекції, викликані вірусами герпесу та папіломи людини, застосовуючи етіопатогенетичну терапію, досліджену в доклінічних та клінічних умовах. Адже саме папіломавірус є основною причиною розвитку дисплазії і раку шийки матки».

Світлана Рибалко, завідуюча лабораторією експериментальної хіміотерапії вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних захворювань ім. Л.В. Громашевського, детально розповіла про доклінічні дослідження препарату Протефлазід®, та зазначила, що препарат має специфічну дію до таких вірусів, як вірус простого герпесу, оперізуючого герпесу, вірусу Епштейна — Барр, гепатиту С, папіломи людини, в тому числі його онкогенних штамів та ін. Механізм дії препарату полягає в інгібуванні синтезу ДНК та РНК вірусів, що призводить до зниження або повного блокування їх реплікації. Крім того, Протефлазід® є індуктором інтерферону та модулятором апоптозу.

Владислав Оніщенко, голова ГО «Союз споживачів медичних послуг, лікарських засобів і виробів медичного призначення», навів статистику захворюваності та смертності від раку шийки матки в Україні та зазначив, що велике занепокоєння викликає надто низька поінформованість людей щодо такої серйозної проблеми, як рак шийки матки та його передраковий стан — дисплазія шийки матки, а також відсутність державних програм ранньої діагностики цих захворювань серед жінок. Адже саме своєчасне виявлення хвороби є запорукою його успішного лікування.

Олег Ревенько, доктор медичних наук, голов­ний науковий співробітник відділення реабілітації репродуктивної функції жінок ДУ «Інститут педіатрії, акушерства та гінекології НАМН України», розповів про шляхи потрапляння вірусу папіломи людини в організм та окреслив заходи, що запобігають виникненню та поширенню папіломавірусної інфекції, зокрема необхідність дотримання вимог особистої гігієни, ведення здорового способу життя, активне лікування на ранніх стадіях хвороби, вакцинація до початку статевого життя та проведення скринінгу на вірус папіломи людини під час профілактичних оглядів. О. Ревенько також повідомив про результати клінічних досліджень препарату Протефлазід® на базі ДУ «Інститут педіатрії, акушерства та гінекології НАМН України» та відзначив високу ефективність препарату у комплексному лікуванні вірусних інфекцій, що передаються статевим шляхом, у тому числі папіломавірусної та герпетичної інфекції, при сприятливому профілі безпеки препарату. До того ж нова лікарська форма препарату Протефлазід®, за його словами, забезпечить високий рівень комплаєнтності до такої терапії серед жінок завдяки зручності її проведення. О. Ревенько також зазначив, що вкрай важливим при лікуванні інфекцій, які передаються статевим шляхом, є лікування обох партнерів.

Після завершення прес-конференції спікери відповіли на запитання учасників заходу та більш детально розповіли про клінічні дослідження нової лікарської форми препарату Протефлазід®, а також про плани на майбутнє щодо подальшого дослідження цього препарату, зокрема, за словами А. Новика, планується проведення клінічних досліджень нової лікарської форми препарату Протефлазід® серед чоловіків.

Світлана Шелепко, фото Сергія Бека
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті