Звернення до суб’єктів господарювання, які здійснюють обіг лікарських засобів у сфері оптової та роздрібної реалізації

Віктор Рибчук

Віктор Рибчук, заступник міністра охорони здоров’я України

Шановні колеги!

З метою реалізації одного з основних прав людини — на охорону здоров’я, для забезпечення рівного доступу населення до ефективних, безпечних та якісних лікарських засобів, на виконання програми Президента України Віктора Ющенка «Десять кроків назустріч людям» та програми діяльності Кабінету Міністрів України «Назустріч людям», для впровадження дієвого механізму контролю за реалізацією фармацевтичної продукції та зниження вартості ліків Міністерство охорони здоров’я України запланувало ряд заходів для значного обмеження платних послуг, які надаються суб’єктам господарювання державними органами виконавчої влади всіх рівнів.

Уже затверджено накази МОЗ України:

Створено робочу групу, до складу якої увійшли працівники роздрібної мережі та громадських організацій. Її завдання — у двотижневий термін підготувати конкретні пропозиції щодо перегляду та вдосконалення відповідної нормативно-правової бази. Зокрема, вже розпочато роботу над внесенням змін та доповнень до проекту наказу МОЗ України «Про затвердження Правил виробництва (виготовлення) лікарських засобів в умовах аптеки».

МОЗ активно працює над спрощенням процедури ліцензування суб’єктів оптового та роздрібного сегментів фармацевтичного ринку. На заміну відомостям, які надавали суб’єкти ліцензування для отримання ліцензій, прийде Паспорт аптеки, що стане головним дозвільним документом і затверджуватиметься на місцях.

Згідно з інформацією, якою володіє МОЗ, ряд консалтингових фірм за плату надає послуги з ліцензування. МОЗ не причетний до діяльності таких компаній, виступає проти такої практики і не вимагає від суб’єктів ліцензування звертатися до третіх сторін — втім, визнаючи особисте право суб’єкта це робити. У випадках надання подібних рекомендацій будь-якими посадовими особами, а також для з’ясування будь-яких питань щодо обігу лікарських засобів на фармацевтичному ринку України та подання власних пропозицій щодо врегулювання проблемних питань господарської діяльності з виробництва, реєстрації, контролю якості лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, суб’єкти господарювання можуть звертатися за телефоном довіри, який встановлено безпосередньо у Міністерстві:

(044) 253–40–25

Керівництво галузі завжди відкрите для спілкування та пошуку єдино правильних шляхів вирішення всіх проблем, що турбують нині фармацевтичну спільноту України.

З повагою та сподіванням на конструктивну співпрацю,

Заступник міністра охорони здоров’я України В.О. Рибчук

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті