Міністерство охорони здоров’я УкраїниЛист суб’єктам господарської діяльності, які займаються реалізацією лікарських засобів

Коли верстався номер. 29 квітня 2005 р. редакція «Щотижневика АПТЕКА» отримала лист МОЗ України щодо продукції, у маркуванні або інструкціях по застосуванню якої вказується на використання для лікування (профілактики) захворювань або симптомів, але яка не зареєстрована як лікарські засоби.

Суб’єктам господарської діяльності,
які займаються реалізацією лікарських засобів

Згідно визначення Закону України «Про лікарські засоби» «Лікарські засоби — речовини або їх суміші природного, синтетичного чи біотехнологічного походження, які застосовуються для запобігання вагітності, профілактики, діагностики та лікування захворювань людей або зміни стану і функцій організму». Відповідно ст. 20 вказаного Закону, на території України можуть реалізовуватися лише зареєстровані лікарські засоби.

Проте, на сьогодні має місце практика реалізації продукції, яка не пройшла державної реєстрації, передбаченої для лікарських засобів, а у маркуванні або інструкціях по її застосуванню вказуються показання для лікування захворювань або їх симптомів. Зазначена інформація у маркуванні вводить в оману споживачів і може негативно вплинути на їх здоров’я.

Пропоную суб’єктам господарської діяльності, які займаються реалізацією лікарських засобів, вжити заходів щодо виконання законодавства України в частині реалізації лише зареєстрованих лікарських засобів. У разі виявлення в аптеках і на аптечних складах продукції, у маркуванні або інструкціях по застосуванню якої вказується на використання для лікування (профілактики) захворювань або їх симптомів, але яка не зареєстрована як лікарські засоби, Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів МОЗ України буде вживати заходи відповідно до чинного законодавства щодо вилучення з обігу незареєстрованих лікарських засобів.

Заступник Міністра В.О. Рибчук

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті