Службові розслідування в МОЗ: публічне представлення результатів

20 Серпня 2015 11:27 Поділитися

Службові розслідування в МОЗ: публічне представлення результатів

20 серпня в Нацдержслужбі відбулося публічне представлення результатів службових розслідувань щодо діяльності посадових осіб Міністерства охорони здоров’я України. Олександр Скопич, заступник голови Нацдержслужби, голова Комісії з проведення службових розслідувань щодо діяльності посадових осіб МОЗ України зачитав присутнім текст акту службового розслідування, яке завершено 10 липня цього року. У ньому йдеться про дослідження наступних питань:

  • правові та організаційно-кадрові засади діяльності Міністерства;
  • формування реєстру оптово-відпускних цін на лікарські засоби та вироби медичного призначення;
  • організація роботи Міністерства щодо забезпечення державних закупівель у 2015 р.;
  • невжиття МОЗ України заходів для пролонгації дії договорів на суму, що не перевищує 20% суми договору, укладеного у попередньому році;
  • щодо затвердження номенклатури лікарських засобів, медичних виробів та медичної техніки, інших товарів, робіт та послуг, що закуповуватимуться на виконання державних цільових програм та комплексних заходів програмного характеру МОЗ України за державні кошти тощо.

За словами міністра охорони здоров’я України Олександра Квіташвілі, до участі у розслідуванні не повинні долучатися особи, які особисто зацікавлені у його результатах. Зокрема, мова йде про народних депутатів, членів профільного парламентського комітету Ольгу Богомолець, Олега Мусія, Оксану Корчинську.

Коментуючи висновок Комісії, що внаслідок бездіяльності службових осіб МОЗ України в період з 1 січня по 1 липня 2015 р. померли шестеро хворих, які перебували на обліку для відправлення на лікування за кордон, міністр повідомив, що вони стали на облік в 2014 р., про що Комісія не поцікавилася. «У них були важкі випадки і врятувати було неможливо», – додав він.

«Факти розслідування не були підтверджені датами. О. Мусій нахабно бреше в ЗМІ про померлих хворих, які на моїй совісті. Я ставлю під сумнів увесь цей акт», – наголосив Міністр.

8 липня О. Квіташвілі було запрошено на засідання Комісії, однак, у зв’язку із засіданням Уряду, очільник МОЗ України не зміг бути присутнім. Тому 9 липня йому були направлені питання, однак, за словами О. Квіташвілі, відповіді на них не були включені до акту розслідування.

В цілому О. Квіташвілі зауважив, що акт перевірки «поверхневий і політично заангажований».

Крім того, міністр поцікавився, як документ для службового використання потрапив до рук журналістів ще 2 тиж тому.

Заступник міністра Ігор Перегінець прокоментував звинувачення Комісії щодо ненаправлення воїнів АТО на лікування за кордон. «Не направляли воїнів, тому що не було законодавчих підстав це робити. Вони мають таке ж саме право як і інші громадяни. Черга одна для всіх, ми не могли перестрибнути на окрему категорію», – зазначив він.

Що стосується номенклатури лікарських засобів для здійснення державних закупівель, то 1 липня наказом МОЗ України № 400 було затверджено перші 19 номенклатур. «Раніше вона формувалася в ручному режимі. Якби ми закуповували ліки за минулорічною номенклатурою, ми би знову отримали критику», – повідомив І. Перегінець. За його словами, минулого року діяло 35 комісій для забезпечення профільного супроводу державних закупівель на виконання загальнодержавних лікувальних цільових програм та комплексних заходів. У цьому році створено 1 експертно-технічну групу МОЗ України з питань супроводу державних закупівель у 2015 р., яка провела близько 45 засідань. «Ми повинні були адаптувати номенклатуру під міжнародні організації», – додав заступник міністра.

І. Перегінець повідомив про наміри Міністерства трансформувати систему державних закупівель загалом. «Це не має входити до сфери управління МОЗ України. Ми прагнемо створити незалежну агенцію», – анонсував він.

О. Квіташвілі додав, що провал державних закупівель у минулому році призвів до небажання міжнародних організацій спрівпрацювати з Україною. «Ми повинні були зламати спочатку систему», – зазначив міністр.

Що стосується цін на лікарські засоби, то, на думку очільника МОЗ України, їх зниження можливе при відкритості ринку, здоровій конкуренції та ліквідації надмірної зарегульованості.

Перший заступник міністра Олександра Павленко прокоментувала звинувачення в бік міністерства щодо спаплюження нормотворчості у сфері здійснення міжнародних закупівель лікарських засобів. «Це не відповідає дійсності і наші пояснення не враховані членами Комісії», – зауважила вона.

Після набуття чинності законом, який передбачає можливість передачі закупівель лікарських засобів міжнародним організаціям, профільне міністерство розпочало роботу над підзаконними нормативно-правовими актами, але, за словами О. Павленко, узгоджувальні процедури в центральних органах виконавчої влади гальмують процес. «Це нові незрозумілі інструменти, і це зайняло час. Було багато зустрічей з представниками міністерств, які ми переконували по кожному пункту. Ми апелювали до Прем’єр-міністра і пояснювали, на якому етапі той чи інший акт», – зазначила посадовець. «Після завершення розслідування були прийняті акти, процес міжнародних закупівель розпочато», – підкреслила О. Павленко.

Стосовно реєстрації лікарських засобів, то, за словами першого заступника міністра, за півроку здійснено 5547 реєстраційних дій.

У контексті розслідування О. Павленко зазначила, що багато питань, які були поставлені керівництву міністерства, виходили за його межі, а сам акт містить багато оціночних суджень.

Голова Нацдержслужби Костянтин Ващенко зауважив, що це відомство – не каральний орган. «Ми повинні оцінити, наскільки злагоджено працює МОЗ України», – підкреслив він і додав, що фінальна розмова відбудеться на засіданні Уряду.

«Ми високо оцінюємо роботу Комісії. Ми детально вивчали матеріали. Треба нести відповідальність за політичні дії», – додав народний депутат України Олег Мусій. За його словами, міністр не відповідає своїй посаді. «Звільнити потрібно і О. Павленко. Передамо результати в правоохоронні органи», – зауважив він.

Віце-прем’єр-міністр України Валерій Вощевський повідомив, що сьогодні, 20 серпня, з цього приводу буде представлено доповідь Прем’єр-міністру України, а результати перевірки буде розглянуто на найближчому засіданні КМУ. «Треба зрозуміти, чи це реформаторські ідеї МОЗ України наштовхнулися на супротив старої системи, чи дійсно винувате керівництво міністерства», – зауважив В. Вощевський.

Зазначимо, що рішення за результатами службового розслідування не прийнято.

Після публічного представлення результатів розслідування керівництво Міністерства поспілкувалося з представниками ЗМІ. О. Квіташвілі радий, що результати службового розслідування оприлюднено широкому загалу. На питання, чи буде керівництво МОЗ України оскаржувати дії Комісії в суді, О. Павленко повідомила, що все залежить від остаточного рішення, прийнятого за результатами службового розслідування.

Нагадаємо, що 19 серпня під час засідання Уряду Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив у встановленому законом порядку зняти гриф «для службового користування» з актів службових розслідувань у Міністерстві охорони здоров’я України та провести їх публічне заслуховування.

Глава Уряду доручив Національному агентству України з питань державної служби (далі – Нацдержслужба) разом з міністром охорони здоров’я О. Квіташвілі і членами відповідних комісій зі службового розслідування невідкладно — у четвер — провести під головуванням віце-прем’єр-міністра В. Вощевського публічне заслуховування актів про службові розслідування в МОЗ України.

«Після цього за результатами розгляду 2 актів службового розслідування внести на розгляд Кабінету Міністрів України подання про притягнення до дисциплінарної відповідальності або про звільнення відповідних посадових осіб, які винні в порушенні законодавства», — додав А. Яценюк.

Зазначимо, що окремі представники ЗМІ вже оприлюднили текст проекту акта службового розслідування, у якому відсутні виснов­ки та пропозиції під відповідними графами.

Нагадаємо, що 27 травня А. Яценюк доручив ряду міністерств і відомств провести службове розслідування на предмет належного виконання обов’язків главою МОЗ України О. Квіташвілі, його першим заступником Олександрою Павленко та іншими посадовими особами відомства.

Відповідне доручення було зроблено у зв’язку із зверненням до глави Уряду 66 народних депутатів від 20 травня, Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я від 20 травня, парламентарів Юрія Савчука від 14 травня і 22 квітня та Оксани Корчинської від 19 травня.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

олександр 20.08.2015 5:40
Я дуже скептично ставлюся до "професіоналізму" батоно Квіташвілі і постійно писав про це. Він не зламав стару систему, а знищів систему охорони здоров'я України. Але ж відверто кажучи, пан Мусій теж не янголятко і розпочав процес знищення саме він. Його віна не менша і він зі своєю командою має бути покараний разом з реформатором із Джорджії.

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті