Звернення до Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення від Чернігівської асоціації фармацевтичних працівників з приводу введення регульованих цін на лікарські засоби з Переліку, затвердженого наказом МОЗ України від 27.02.2006 р. № 86

Фармацевтичні працівники Чернігівщини стурбовані з приводу можливості введення регульованих цін на лікарські засоби з Переліку, затвердженого Наказом МОЗ України від 17.02.2006 р. № 86. Перелік включає близько 7300 найменувань, що становить понад 77% загальної кількості зареєстрованих в Україні препаратів.

Цінове регулювання такої значної частки лікарських засобів призведе до погіршення фінансово-економічного стану аптек, особливо тих, що здійснюють забезпечення лікувально-профілактичних закладів. У результаті цього погіршиться якість забезпечення населення лікарськими засобами, а відповідно і якість надання медичної допомоги.

Окремо зауважимо, що до Переліку входить низка лікарських засобів, які не належать до життєво важливих, і тому немає необхідності в умовах ринкової економіки регулювати ціни на такі препарати.

Адже, незважаючи на те, що аптеки займаються реалізацією соціально важливого товару — лікарських засобів, — вони не мають від держави жодних пільг. Навпаки, останнім часом на підприємствах, що здійснюють оптову та роздрібну торгівлю, значно зростають витрати, пов’язані з виконанням вимог обігу лікарських засобів — забезпеченням державного контролю якості лікарських засобів, державного санітарно-протиепідемічного режиму, державної протипожежної безпеки.

Крім того, постійно зростають витрати аптек, пов’язані з виконанням Ліцензійних умов, оплатою комунальних послуг, транспортних послуг, послуг зв’язку, платою за оренду приміщень тощо.

Згідно з державними законодавчими актами аптеки підвищують мінімальну заробітну плату й індексують її всім працівникам, забезпечуючи соціальний захист.

Щороку вводять нові вимоги до діяльності аптек, виконання яких потребує значних матеріальних витрат. Натомість єдиним джерелом, за рахунок якого здійснюються витрати аптечних закладів, є торговельна націнка.

Разом із тим, враховуючи, що відсутні нормативно-правові акти щодо навантаження на одну аптеку, з кожним роком зростає конкуренція на фармацевтичному ринку, яка змушує знижувати націнку в роздрібній реалізації лікарських засобів.

Усе це робить аптеки, що працюють прозоро, низькорентабельними підприємствами, які не мають можливості розвиватися та зміцнювати свій матеріально-технічний потенціал, особливо це стосується аптечних закладів, які працють у сільській місцевості.

Усвідомлюючи всю відповідальність за належний рівень забезпечення лікарськими засобами населення області, Чернігівська асоціація фармацевтичних працівників звертається до Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення з нижченаведеними пропозиціями.

1. Провести детальний аналіз Переліку лікарських засобів, затвердженого Наказом МОЗ України від 27.02.2006 р. № 86 з метою виключення з нього препаратів, які не є життєво необхідними й не мають доказового лікувального ефекту.

2. Регулювати націнки на лікарські засоби з урахуванням зростаючих витрат аптек, обумовлених підвищенням цін на енергоносії, комунальні та інші послуги, пов’язані із забезпеченням виконання всіх вимог обігу лікарських засобів.

3. Розглянути Національною радою з питань охорони здоров’я населення за участю представників аптечних закладів, які здійснюють роздрібну реалізацію лікарських засобів, представників аптечних громадських організацій Проект наказу про затвердження Переліку лікарських засобів, ціни на які підлягають державному регулюванню.

4. У разі значного розширення Переліку лікарських засобів, ціни на які підлягають державному регулюванню, порушити клопотання перед Кабінетом Міністрів України, Верховною Радою України про відшкодування аптечним закладам збитків, завданих реалізацією таких лікарських засобів.

Президент Чернігівської асоціації фармацевтичних фахівців С.В. Пасталиця

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті