Держлікслужба ліцензії не видає, але підприємства перевіряє. Оприлюднено план перевірок на ІV кв. 2015 р.

06 Жовтня 2015 4:43 Поділитися

Оприлюднено План перевірок додержання суб’єктами господарювання вимог законодавства щодо якості лікарських засобівНаказом Держлікслужби України від 21.09.2015 р. № 827 затверджено План перевірок додержання суб’єктами господарювання вимог законодавства щодо якості лікарських засобів у процесі їх виробництва, зберігання, реалізації (торгівлі) та медичного застосування на ІV кв. 2015 р.

Нагадаємо, 31.12.2014 р. Президент України підписав Закон України від 28.12.2014 р. № 71-VII, яким встановлено мораторій у 2015–2016 р. на проведення перевірки контролюючими органами підприємств, установ та організацій, фізичних осіб — підприємців з обсягом доходу до 20 млн грн. Тобто до плану перевірок включено підприємства, на які не розповсюджується цей мораторій.

Як відомо, наприкінці серпня поточного року Держлікслужба України повідомила про припинення виконання функцій у сфері ліцензування, і хоча Державна регуляторна служба України рекомендувала Держлікслужбі продовжувати виконувати функції органу ліцензування до моменту утворення Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, процес ліцензування на фармацевтичному ринку донині не поновлено. Унаслідок цього підприємці не можуть отримати ліцензії на нові аптечні заклади, а найняті працівники — приступити до роботи.

Між тим, у питанні здійснення перевірок Держлікслужба виявляє більшу гнучкість, ніж у сфері ліцензування. Тобто дозволи на провадження господарської діяльності цей орган не видає, проте має намір здійснювати перевірки підприємств.

Прес-служба «Щотижневика АПТЕКА»
Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Коментарі

Читач 06.10.2015 6:39
Щоб писати такі статті, треба принаймні відрізняти ліцензійні перевірки від перевірок якості ліків. З таким же успіхом можна написати "Тижневик "Аптека" називається Аптека, але ліків не відпускає.
Елена Приходько 06.10.2015 9:01
Шановний читач, проблема не у перевірках, а у зупинці ліцензування. Контроль якості це важлива функція, але й ліцензування не менш важлива річ.
Читач 06.10.2015 9:34
То для чого такі в'їдливі заголовки? Можна ж просто написати "Держлікслужба затвердила план перевірок..." А щодо видачі ліцензій- щось я не бачив відповіді Мінюсту, Кабміну чи Мінекономіки, що ж робити Держлікслужбі та її посадовим особам в умовах постанови КМУ про нові органи ліцензування, щоб не сісти у в'язницю за перевищення службових повноважень. Чому Ваш тижневик не оприлюднює їхні відповідні, або не зробить запит, чому ці відповідні не надані?
Елена Приходько 06.10.2015 10:37
шановний читач, а листа Регуляторної служби недостатньо? треба ще відеовіді КМУ, Мінюста, Мінека і ось тоді Держлікслужба надасть ліцензії?
Аптекар 07.10.2015 10:07
Недостатньо, Олено. Якби в листі регуляторної служби не було слів "На нашу думку", то можна було б цей лист рахувати як роз'яснення. А так - це просто думка п. Ляпіної со товаріщі, не більше.
Елена Приходько 07.10.2015 2:44
У листі Регуляторна служба посилається на п. 6 Постанови № 442, в якому передбачено, що центральні органи виконавчої влади, що ліквідуються згідно з цією постановою, продовжують здійснювати повноваження та функції у визначених сферах до завершення здійснення заходів з утворення центральних органів виконавчої влади, яким передаються повноваження та функції центральних органів виконавчої влади, що ліквідуються. Тому не зрозуміло які ще додаткові роз'яснення з цього приводу чекає Держлікслужба для того щоб поновити процес ліцензуваня.
Аптекар 07.10.2015 3:06
Регуляторна служба - не Мінюст, тому і написала "На нашу думку..." А Мінюст мовчить. До речі, перед цим була масована атака з боку певних громадських організацій, висвітлена на сторінках Вашого видання, що держлікслужба не має права проводити перевірки ліцензійних умов, не має права проводити ліцензійні перевірки і т. д. А тепер, коли перестали видавати ліцензії, то вже держлікслужба виявляється зобов'язана це робити. Перед тим, як робити такі "хвилі" у пресі, і надавати площі для друкування "відкритих листів" громадських організацій, думайте, чи це не дестабілізує фармринок.
Елена Приходько 07.10.2015 4:44
Ми не робимо виключень і надаємо слово усім громадським організаціям, які мають аргументовані думки й бажання їх висловити. Ми й надалі будем їх друкувати подобається це окремим посадовцям чи ні. Листи від громадських організацій не вплинули на рішення Держлікслужби щодо припинення ліцензування та продовдження здійснення перевірок. Принаймні у зверненні, яке Держлікслужба направила до органів влади (в тому числі й до регуляторної служби) з приводу зупинки процесу ліцензування, про листи громадських організацій, які нібито дестабілізують ринок, не йдеться. Проте Держлікслужба посилається нормативно-правові акти. У відповідь Регуляторна служба також посилається на положення нормативно-правових актів й лише додає "на нашу думку". Для Держлікслужби цього "на нашу думку" достатньо щоб не брати до уваги це роз'яснення нібито його взагалі не існує, й нібито у постанові КМУ № 442 немає положення, згідно з яким центральні органи виконавчої влади, що ліквідуються продовжують здійснювати повноваження та функції до моменту створення нового органу. Перекладання відповідальності за дестабіліхзацію ринку на громадськість це - з хворої голови на здорову.
Читач 07.10.2015 7:38
Ви, як журналісти, замість цькування Держлікслужби, краще б допомогли їй - звернулися б із запитом в Мін'юст, під яким номером зареєстровано лист ДЛС, на кого розписано, чи підготовлено відповідь, кому направлена і т. д. Може і процес зрушив би з мертвої точки

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті