Звернення та пропозиції Київської обласної асоціації аптечних працівників до народних депутатів щодо правил виписування та відпуску лікарських засобів.

Народним депутатом України Л.Ф. Кириченко у порядку законодавчої ініціативи, відповідно до ст. 93 Конституції України, виноситься на розгляд Верховної Ради України проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про лікарські засоби» щодо реалізації лікарських засобів, а саме статтю 21 викласти в такій редакції:

«Стаття 21. Реалізація (відпуск) лікарських засобів громадянам.

Реалізація (відпуск) лікарських засобів громадянам здійснюється за рецептами та без рецептів лікарів.

За рецептами лікарів здійснюється реалізація (відпуск) громадянам наркотичних та психотропних лікарських засобів, дозволених до застосування в Україні. Перелік зазначених лікарських засобів затверджується Міністерством охорони здоров’я України.

Забороняється реалізація (відпуск) громадянам неякісних лікарських засобів або таких, термін придатності яких минув або на які відсутній сертифікат якості, що видається виробником».

Із пояснювальної записки народного депутата Л.Ф. Кириченко до цього проекту закону видно, що за рецептами лікарів буде здійснюватися реалізація (відпуск) громадянам лише наркотичних та психотропних лікарських засобів, дозволених до застосування в Україні, перелік яких затверджується МОЗ України.

Запропонована редакція змін до закону, на наш погляд, не може бути прийнята з таких міркувань:

  • призначення ліків хворому та виписування рецептів на ліки є функціональним обов’язком лікаря і не може трактуватися як використання посадового становища;
  • лікар призначає препарати за наявності відповідних показань, відповідає за їх призначення, має на це юридичне право та відповідні фахові знання. Призначення ліків обов’язково фіксується в медичній документації (амбулаторна карта, історія хвороби), що є юридичним документом у разі появи побічної дії препаратів у пацієнтів. Аптечний працівник (провізор або фармацевт) такого права не має;
  • рецепт історично є формою спілкування лікаря і фармацевта. За ним часто стоїть життя людини і відпускати препарати безконтрольно за бажанням хворого недопустимо, ліки — особливий вид товару, для відпуску якого необхідні фахові знання, і вислів про захист прав споживача у цьому випадку недоречний.

Безрецептурний відпуск лікарських засобів підвищує рівень самолікування, що може призвести до негативних наслідків, а деякі з них мають незворотний характер.

Без рецептів може відпускатися певна група лікарських засобів за переліком, визначеним МОЗ України, і в жодному разі — група отруйних і сильнодіючих препаратів, а також наркотичних лікарських засобів, транквілізаторів, прекурсорів.

Для хронічно хворих пропонуємо дозволити виписувати рецепти з терміном дії до одного року, що позбавить хворого необхідності часто звертатися до лікаря за виписуванням рецепта.

Для стаціонарно хворих пропонуємо ввести форму бланків рецепта-вимоги (замовлення) та дозволити лікарям стаціонарів виписувати на них лікарські засоби замість виписування їх на клаптиках паперу, як це робиться наразі.

Пропонуємо дозволити реалізацію рецептурних і безрецептурних лікарських засобів як в аптечних пунктах, так і в аптечних кіосках у зв’язку з тим, що в них працюють фахівці з однаковою фармацевтичною освітою.

Пропонуємо законодавчо закріпити дозвіл на реалізацію препаратів, термін реєстрації яких в Україні закінчився і не буде поновлений, але термін придатності не минув.

У світовій практиці прийнято відповідальне самолікування, але це стосується лише безрецептурної групи препаратів.

У всіх цивілізованих країнах світу, до яких належить і Україна, більшість лікарських засобів відпускають лише за рецептами лікарів. В Україні ця норма закріплена законодавчо, у тому числі наказами МОЗ України, які лише необхідно виконувати всім лікувально-профілактичним та аптечним закладам. n

Людмила Горюнова,
голова правління Київської обласної асоціації
аптечних працівників

?
Прим. ред.: цей законопроект
зареєстровано 13.06.2006 р. № 1057.
?
З текстом та пояснювальною запискою можна ознайомитися
на сайті Верховної Ради України
www.rada.gov.ua

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті