Уряд обмежив розмір націнок на лікарські засоби, що входять до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення

17 жовтня відбулася нарада у прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко з питань запобігання необґрунтованому підвищенню цін на лікарські засоби. Ця нарада пройшла як продовження реакції уряду на підвищення цін на лікарські засоби, яке було зафіксовано наприкінці минулого тижня в оптовій ланці.

Ще 10 жовтня з цього ж приводу було проведено спільну нараду за участю представників Державної служби лікарських засобів, Держлікінспекції, представників дистриб’юторів. Дистриб’ютори пояснили підвищення цін різким зниженням курсу національної валюти відносно курсу іноземних валют на УМВБ та погодилися з понеділка (13 жовтня) знизити ціни на лікарські засоби, зважаючи на підвищення курсу гривні. Однак, за зауваженням заступника Голови Державної служби лікарських засобів і виробів медичного призначення Костянтина Косяченка, курс гривні падав приблизно на 10%, а ціни на деякі ліки підвищилися на 40%, у зв’язку з чим виникає питання, наскільки економічно обґрунтованим було таке підвищення цін.

На нараді 17 жовтня були присутні міністр економіки, голови Держмитслужби, Держлікінспекції та Державної податкової адміністрації, перші заступники міністра КМУ, голови Антимонопольного комітету, начальник Державної інспекції з контролю за цінами Мінекономіки, заступник начальника та головний спеціаліст Управління гуманітарної політики секретаріату КМУ, а також представники фармацевтичної галузі — дистриб’юторів («Артур-К», «Оптима-Фарм», «Альба Україна», «ВВС-ЛТД», «БаДМ»), провідних фармвиробників (корпорації «Артеріум», ВАТ «Фармак»); Асоціації фармацевтичних працівників України, Аптечної професійної асоціації України та ін.

Головою уряду було запропоновано протягом 3 днів привести ціни (оптові та роздрібні) на лікарські засоби до рівня станом на 1 жовтня 2008 р.

Зі свого боку уряд вирішує питання щодо можливості включення ліків до переліку товарів критичного імпорту і, відповідно, конвертації валюти для імпортерів ліків за курсом Нацбанку, видачі кредитів державними банківськими установами, передплати по контрактах (через державні банки: «Ощадбанк» та «Укрексімбанк»).

На нараді обговорювалося питання про акциз на спирт для українських виробників ліків та ін.

Дистриб’ютори будуть зобов’язані знизити ціни. Відповідно, уряд очікує зниження цін і аптеками до рівня станом на 1 жовтня 2008 р. При цьому до перевірок готові Державна податкова адміністрація, Антимонопольний комітет, Управління цінової політики, Державна інспекція з контролю якості лікарських засобів, у тому числі й у вихідні дні.

Ввечері 17 жовтня на урядовому порталі з’явилося повідомлення, що уряд обмежив розмір націнок на лікарські засоби, що входять до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення (постанова від 29.03.2006 р. № 400),

– для опту — 10%;

– для роздрібу — 25%.

Як повідомила прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, таке рішення було прийняте на позачерговому засіданні уряду 17 жовтня. Крім того, уряд доручив Державній митній службі проаналізувати цінову політику світових виробників лікарських засобів з метою недопущення підвищення їх митної вартості. Уряд також доручив Державній податковій адміністрації, Державній ціновій інспекції та Державній інспекції з контролю якості лікарських засобів закривати аптеки, що не знизять ціни на ліки, які були встановлені станом на 1 жовтня.

Уряд також посилив повноваження Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів, яка за допомогою спеціальної лабораторії біоеквівалентності перевірятиме якість ліків. «Ми відшукали цю лабораторію, і вона буде передана і відновлена для роботи в Державній інспекції з контролю якості лікарських засобів, тому що якість ліків сьогодні під великим сумнівом в Україні», — зауважила прем’єр-міністр України. n

За подальшим перебігом подій слідкуйте на шпальтах та в онлайн-новинах «Щотижневика АПТЕКА» за адресою www.apteka.ua

За матеріалами www.kmu.gov.ua;
www.dslz.gov.ua; АПАУ

Бажаєте завжди бути в курсі останніх новин фармацевтичної галузі?
Тоді підписуйтесь на «Щотижневик АПТЕКА» в соціальних мережах!

Цікава інформація для Вас:

Коментарі

Коментарі до цього матеріалу відсутні. Прокоментуйте першим

Добавить свой

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Останні новини та статті